hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Telekom hisseleri halka arz ediliyor

    Türk Telekom hisseleri halka arz ediliyor
    expand

    Türk Telekomünikasyon A.Ş'deki (TürkTelekom) yüzde 15'lik Hazine hissesinin halka arzıyla ilgili süreç başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcıları Erem Demircan ve Celalettin Dinçer'in katılımıyla halka arza ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

    Türk Telekom'daki yüzde 15'lik Hazine hissesinin halka arzıyla ilgili ön talepler, 28-29-30 Nisan 2008 tarihlerinde toplanacak.

    Halka arzdaki kesin talep toplama dönemi ise SPK'nın onayının ardından 7-8-9 Mayıs 2008 olarak planlanırken, halka arz yoluyla satışa sunulan hisselerin İMKB Yönetim Kurulu'nun onayının ardından 15 Mayıs 2008 tarihinden itibaren İMKB'de işlem görmeye başlaması hedefleniyor.

    Halka arzda mevcut sermayesi 3.5 milyar YTL olan Türk Telekom'un yüzde 15 oranında hissesine karşılık gelen Hazine Müsteşarlığı'na ait 525 milyon YTL'lik hissesi satışa sunulacak.

    Halka arzda ayrıca, 78 milyon 750 bin YTL'lik hisseye karşılık gelen yüzde 2.25'lik 'ek satış' hakkı kullanım imkanı bulunuyor.

    Türk Telekom hisselerinin halka arzında satışa sunulacak hisselerin yüzde 30'u Türk Telekom ve PTT çalışanları ile küçük tasarruf sahipleri, yüzde 3'ü alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yüzde 2'si de yurtiçi kurumsal yatırımcılar olmak üzere, toplam yüzde 35'lik bölümü yurtiçindeki yatırımcılara tahsis edilirken, yurtdışı yatırımcılara tahsis edilen oran ise yüzde 65 olarak belirlendi.

    Halka arz fiyatı 3.90 - 4.70 YTL olarak belirlendi

    Halka arz fiyat aralığı 1 YTL nominal değerli pay için 3.90 - 4.70 YTL olarak belirlendi. Halka arzda Türk Telekom ve PTT çalışanlarıyla küçük tasarruf sahipleri ön talepte bulunmaları durumunda peşin ödeme yüzde 7, kredi kartı ya davade farksız 5 taksitte ödemede de hisse değeri üzerinden yüzde 4 iskontoya hak kazanacak.

    Bunların, halka arzdan kesin talep döneminde hisse talebinde bulunmaları halinde ise peşin ödemede yüzde 4 oranında iskonto kazanacak.

    Alım gücü yüksek yurtiçi bireysel yatırımcı grubu da ön talepte peşin ödemede yüzde 5, vade farksız 5 taksitte ödeme ve kredi kartıyla ödeme yüzde 2 iskonto kazanacak.

    Bu grupta yer alan yatırımcılara, ön talebe katılmadan kesin talep başvurusu yapmaları durumunda peşin ödemede yüzde 2'lik iskonto sağlanacak.

    Halka arzda Türk Telekom ve PTT çalışanları en fazla 20 bin pay, küçük tasarruf sahipleri en fazla 2 bin paya kadar talepte bulunabilecek. Alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar için de en az 2 bin paylık talepte bulunma zorunluluğu söz konusu.

    "Türk ekonomisi için ümit vadeden öngörümüz var"

    Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci,
    toplantının ardından halka arzla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin "Türk Telekom'un halka arzının ertelenmesi lüksü yok mu?" sorusunu Kilci, şöyle yanıtladı:
     
    "Erteleme lüksü diye tanımlamak doğru olmaz. Ancak kimsenin bizden kötümserlik tellallarının davullarını çalmamızı beklemesin. Yani birileri kötümser olacak derken biz daha kötümser olalım senaryoları, beklentilerine göre kendimizi set edemeyiz.
     
    Biz doğru olanı yaptığımızı düşünüyoruz. Piyasa şartları, bir takım aşırı kötümserlerin öngördüğü kadar kötü değil. Türk Telekom ve Türk ekonomisi açısından da oldukça ümit vadeden bir kısa dönem öngörümüz var."
     
    Kilci, halka arzda bir zaman sıkışıklığı yaşanıp yaşanmadığı konusunda ise sürecin 26 Aralık 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla başladığını belirtti. Kilci, "Zaman planında bir erteleme ya da yavaşlama söz konusu değil" dedi.

    İMBK'de TTKOM koduyla işlem görecek
     
    28-29-30 Nisan 2008'de ön taleplerin toplanacağını, kesin talebin ise SPK'nın onayı ile 7-8-9 Mayıs 2008'de alınacağını belirten Kilci, "Ümit ediyoruz Türk Telekom hisseleri 15 Mayıs 2008'de İMKB'de TTKOM koduyla işlem görmeye başlayacaktır. İşlemin tamamlanmasıyla ülkemiz ekonomisinde önemli yapı taşı olma özelliği taşıyacaktır" diye konuştu.
     
    "Halka arzın büyüklüğü 2 milyar dolar"
     
    Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar da, yerli yatırımcıya ayrılan yüzde 35'lik pay içindeki yüzde 20'lik oranın Türk Telekom ve PTT çalışanlarına ayrıldığını, bu grubun özel indirim ve imkanlarla hisse alma hakkına sahip olacağını belirtti.
     
    Küçük tasarruf sahiplerinin de 10 bin YTL'yi aşmamak kaydıyla, Türk Telekom ve PTT çalışanlarıyla aynı avantajlardan yararlanacağını aktaran Ar, alım gücü yüksek bireysel yatırımcıların ise daha düşük iskonto ve teşviklerle alım yapabileceğini söyledi.
     
    Ar, ön talep toplama sistemi ile ön talepte başvurup daha sonra aynı miktarda kesin talepte bulunanların normalden yüzde 3 daha fazla indirim alacaklarını belirterek, halka arz sonrası 30 gün süreyle fiyat destekleme uygulaması da yapılacağını söyledi.

    Ar, Türk Telekom ve PTT çalışanlarından yeterli talep gelmemesi durumunda, sermaye piyasası mevzuatına göre herhangi bir tahsisat grubunda yeterli talep oluşmadığında, oluşmayan talebin oluşan talebe doğru kaydırılacağını ve bunun SPK onayına tabi olduğunu belirtti.

    Metin Ar, "Sermaye Piyasası mevzuatına göre şu anda ön tahsisi yapılan yüzde 35'lik Türkiye payına yüzde 35.5'luk, yüzde 65'lık yabancı payına da 10 katı talep gelse bile, yerli payını azaltmamız mümkün değil. 2 milyar dolar mertebesinde bu halka arzın büyüklüğü. Yüzde 35'i de 700 milyon dolar ediyor. 700 milyon dolar, Türkiye'ye tahsis edilmiş miktarlar açısından rekor bir rakamdır, bugüne kadar olmuş halka arzlarda" diye konuştu.

    Borsa'daki yabancı yatırımcılarını oranın yaklaşık yüzde 71 düzeyinde bulunduğunu ifade eden Ar, yüzde 65 gibi bir yabancı tahsisatının normal olduğunu dile getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow