TPAO, KKTC'de karada ilk sondaja başladı
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile yaptığı anlaşma uyarınca, KKTC'de karada ilk petrol ve doğalgaz arama sondajına düzenlenen törenle başladı.
İskele'ye bağlı Sınırüstü köyü sınırları içinde bulunan Türkyurdu-1 adı verilen sondaj kuyusunda düzenlenen törende, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun konuşma yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakanı İrsen Küçük, sondajın başlamasını tarihi bir adım olarak nitelediler.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan Küçük, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sondaj platformuna çıkarak çalışmayı başlattılar.
Araştırma nitelikli sondajın 3 ile 6 ay sürmesi bekleniyor. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasında 2 Kasım'da Lefkoşa'da, "Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi" imzalanmıştı.
Bakan Yıldız'ın huzurunda yapılan anlaşmaya, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal imza koymuştu.
Anlaşma, TPAO'ya kar payı esasına göre arama, kuyu açma ve işletme yetkisi veriyor.
Töreni Kıbrıs'ın Rum kesiminden gelen basın mensupları da izledi.
Yıldız: "Barışın gerekçesi olacağına inanıyorum"
Düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldız, öncelikle kazasız belasız bir çalışma dönemi temenni ettiğini söyledi.
Bugün yalnızca siyasetin değil, aynı zamanda tekniğin de gereği olan bir sondaj çalışmasına başlandığını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
"Kendi petrolümüzü, kendi doğal gazımızı arayacağız. Peşinen şunu söylemeliyim; ilk sondajda dünyadaki istatistikler binde bir oranında bulma ihtimalini ortaya koyuyor. Yani bu kuyudan petrol çıkmayabilir. Ama KKTC'nin bütün jeolojik yapısını, yer altı haritasını bir nevi ortaya çıkartacak bir sondajdır.
Bu bir sondaj paketinin bir parçası. Buraya yaklaşık 100 tır malzeme taşındı. Aynı zamanda ekonomik hareketlilik demektir bu çalışma. Bütün vatandaşlarımıza sirayet edecek bir çalışma. Biz bu çalışmaya çok önem veriyoruz. Yalnızca petrol ve doğalgaz çıkması açısından değil, aynı zamanda stratejik bir önemi olduğu için ve teknik gerekçeler olduğu için."
Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına çok önem verdiklerini ve bu çalışmalara ayrılan bütçenin 12-13 kat artırıldığını anlatan Yıldız, "Eğer varsa biz bunu mutlaka bulacağız dedik. Şu ana kadar yaptığımız sondaj çalışmalarının metraj olarak uzunluğu tam Edirne-Kars arasındaki kilometreye eş değer" dedi.
Denizlerdeki çalışmalar
Arama ve üretim faaliyetlerin yalnızca karada değil, aynı zamanda denizlerde de devam ettiğini anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Karadeniz'le beraber şimdi Akdeniz'de de çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
Akdeniz'de şu anda Shell ile beraber arama faaliyetleri sürdürüldüğünü kaydeden Yıldız, İskenderun ve Mersin açıklarında yapılacak çalışma için şu ana kadar 12 büyük uluslararası firmanın başvuruda bulunduğunu bildirdi.
Günde 1 varil üreten kuyunun da bin varil üreten kuyunun da kendileri için değerli olduğunu ifade eden Taner Yıldız, "Kuyular damlaya damlaya petrol üniteleri oluşturuyor" dedi.
KKTC'de yapılan çalışmanın özellikle barışın bir gerekçesi olacağına inandığını belirten Yıldız, "Enerji kalemleri dünyada savaş gerekçesi iken, Ada'da bir barış gerekçesi olacaktır" dedi.
Rum tarafına vermeyi düşünüyor musunuz?
Bir gazetecinin, "Doğalgaz çıkarma sürecinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sizinle doğrudan veya dolaylı olarak ticari anlamda herhangi bir teması oldu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden direkt olmasa da projeyle alakalı işbirliği yapılmasına dönük bazı teklifler geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Fakat şu anda Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin öncelikli muhatabı KKTC'dir. Biz siyasi gelişmelerden arındırılmış bir teknik çalışmayı tek başına düşünmüyoruz. Süreci dikkatle takip ediyoruz ve teknik çalışmaların da bu siyasi çalışmaların üzerine bina edilmesi zorunluluğunu görüyoruz. Güney Kıbrıs ile KKTC'nin karşılıklı atacağı adımların gerginliğin tarafı değil, yapıcı, olumlu ve sürekli bütünleş bir yapı içinde ilerlemesi halinde bu değerlerin bir anlam kazanacağını söylemeliyiz. Yoksa bütün bu tabii kaynakların karşılıklı adım atılmaması halinde bir değeri kalmaz. Bu manada, bunlar bir süreç içerisinde değerlendirilecek olan hareketlerdir."
Bir gazetecinin, "İlk sondajda bir şey bulma ihtimalinin binde bir olduğunu söylediniz, bu biraz düşük bir ihtimal değil mi?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, "çıktı, geliyor, bir dakika bekleyin" gibi ifadeler kullanmak yerine, temkinli ifadeler kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.
Yıldız, "Nijerya açıklarında 12 tane ayrı firma geliyor ve sondajlarını yapıyor, Hiçbir şey çıkmıyor 12 şirketten de. Daha sonra 13'üncü şirket geliyor ve şu anda biz Nijerya'dan LNG alıyoruz. Bunlar uzun soluklu ve sabır isteyen işler" diye konuştu.
Bir basın mensubunun "Bu sondajda bir petrol veya doğalgaz bulunursa Rum tarafına vermeyi düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, Türkyurdu-1 kuyusu ile sondaj paketinin ilkini gerçekleştirdiklerini ve Türkiye'nin de KKTC ile anlaşma yaptığını söyledi.
Yıldız, "Buradan petrol çıkabilir de çıkmayabilir de. Fakat bu bizim ne kararlılığımızdan ne de yol haritamızdan alıkoyar. (Buradan çıkan petrol Güney Kıbrıs tarafıyla da paylaşılır mı) derseniz bunun muhatabı KKTC'dir" dedi.