hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TOBB: "İşimizi büyütmeliyiz"

    TOBB: İşimizi büyütmeliyiz
    expand

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Eğer dünya ekonomisinde söz sahibi olmak, ticaretimizi arttırmak, dünya ekonomisinde yerimizi almak istiyorsak işimizi büyütmeliyiz" dedi.

    Hisarcıklıoğlu, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde Körfez Ticaret Odası hizmet binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ülke olarak 1990'lı yılların başında başlayan sürecin öneminin yeni algılanmaya başlandığını söyledi.
     
    Bu gelişmeye 'küreselleşme', 'global dünya' dendiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu sayede dünya ticaretinde müthiş bir değişme yaşandığını, 1990'da dünya ticaretinin yaklaşık 1 trilyon dolarken, 2007 yılı itibarıyla 12 trilyon dolara ulaştığını bildirdi.
     
    Hisarcıklıoğlu, "Dünyadaki ticaret 16 yılda 12 kat artmış. Dünyanın hiçbir evresinde ticaretin bu kadar arttığı, geliştiği başka bir evre göremezsiniz.1990'lı yıllarda iç işlerimizle uğraşmaktan, içimizdeki meseleleri çözmekle uğraşmaktan dolayı dünyadaki bu gelişmeyi 2001 ekonomik krizine kadar fark edemedik" dedi.
     
    Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ekonomik kriz, aslında bizim için bir fırsata dönüştü. 2002 yılından itibaren başlayan dönemde hızla dünya ekonomileri içindeki payımızı almaya başladık, ama çok süre kaybettik. Bu nedenle özellikle gelişen dünya ticaretinden pay alabilmek için işlerimizi hızla büyütmemiz gerekir. (Parayı tahsil edemiyoruz, işi artıramıyoruz, işimizi nasıl büyüteceğiz?) diyebilirsiniz. Sorunun cevabı da burada. Eğer dünya ekonomisinde söz sahibi olmak, ticaretimizi artırmak, dünya ekonomisinde yerimizi almak istiyorsak işimizi büyütmeliyiz" diye konuştu.
     
    Hisarcıklıoğlu, artık 'Küçük olsun, benim olsun' prensibiyle hareket edenin kaybettiği bir süreç yaşandığını, eskiden rekabet eden dünyanın en büyük otomobil firmalarının, bankalarının şirket evliliği yapmaya başladığını ileri sürdü.
     
    Bir başka önemli noktanın da 'markalaşmak' olduğunu, para kazanmak için bunun kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, yapılan işin biçiminin her gün değiştiğini, yeniliğe, yenilikçiliğe önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
     
    Türkiye'nin dünya ekonomisindeki yeri

    Ekonomi, ticaret olmadan zenginlik, ticaret ve üretim olmadan istihdam olmayacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Açlık, yoksulluk ve fukaralığı yenebilmenin tek şartı ticaret ve üretimdir. Bunu sizler sağlıyorsunuz, bugün Türk tüccarları, sanayicileri sayesinde ülkemiz dünyanın en büyük ilk 15 ekonomisi arasına girdi" dedi.
     
    TOBB Başkanı, "Bundan 25 yıl öncesine baktığımızda, dünyanın en büyük ilk 35'i arasındaydık. Bu Türk tüccarının, sanayicisinin müthiş bir başarı hikayesidir. Önümüz aydınlık, ben şuna inanıyorum, Türkiye çok kısa sürede dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alacaktır. Bunun olması demek, Türkiye'deki fukaralığın, yoksulluğun, işsizliğin bitmesi demek" diye konuştu.
     
     Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu günler yakın ama tek bir gerçek var. Bu gerçeğe sıkı sıkıya sarılmamız gerekir. Kültürümüzde bir söz vardır, 'Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var' eğer bir araya gelirseniz rahmeti alırsınız. Karar hepimizin, rahmeti mi, yoksa azabı mı istiyoruz? Rahmeti istiyorsak, birbirimizin eksiğini görmeden, birbirimizin iyi yönlerini ön plana çıkartarak Türkiye'mizi layık olduğu yere getirmemiz gerekir" dedi.
     
    "Ekonominin kalbi Kocaeli"
     
    Kocaeli Valisi Gökhan Sözer ise, kentin, ekonomi, sanayi ve ticarette Türkiye'nin adeta kalbi, merkezi olduğunu belirterek, "Türkiye ölçeğindeki her türlü veri, katkı, katma değer ve üretimin 7'de, 8'de birini kent olarak biz üretiyoruz" dedi.
     
    Sözer, Kocaeli'nin, yatırım, üretim, istihdam, ihracat anlamında ülkenin büyümesine, refahın artmasına büyük katkı sağladığını, buradaki motorun, dinamik gücün özel sektör, tüccar ve müteşebbisler olduğunu söyledi.
     
    Konuşmaların ardından, Körfez Ticaret Odası Başkanı Mehmet Efe, Hisarcıklıoğlu'na katkılarından dolayı plaket verdi.
     
    Daha sonra, gelecek yılın başında tamamlanması planlanan 2 bin 95 metrekare alana kurulacak Körfez Ticaret Odası hizmet binasının temeli atıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow