Teşvik belgesi sayısı arttı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yılın Temmuz-Kasım döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısının geçen yılınaynı dönemine göre yüzde 24, sabit yatırım tutarının da yüzde 23 arttığını bildirdi.
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni teşvik sisteminin meyvelerini vermeye başladığını belirterek, sistemin Resmi Gazete'de yayımlandığı 20 Haziran'dan Kasım ayı sonuna kadar bin 925 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini ifade etti.
Söz konusu belgelerin, 23,6 milyar lira sabit yatırım, 77 bin 889 kişilik istihdam öngördüğünü kaydeden Çağlayan, öngörülen istihdamın 66 bin 251'nin yerli, 11 bin 638'inin de uluslararası sermayeli şirketlere ait olduğunu vurguladı.
Yeni teşvik sistemine göre düzenlenen teşvik belgesi sayısının, yeni teşvik uygulamalarının olumlu sonuçlarını net bir şekilde gösterdiğine dikkati çeken Çağlayan, şu bilgileri verdi:
"22,8 milyar lira tutarında bin 887 belge düzenlenen 2012 yılı Temmuz-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre belge adedi bazında yüzde 24'lük ve sabit yatırım tutarı bazında yüzde 23'lük bir artış gerçekleşmiştir. Aynı şekilde 2012 yılı Temmuz-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre bölgesel yatırımlarda belge adedi bazında yüzde 110'luk ve sabit yatırım tutarı bazında yüzde 109'luk bir artış söz konusudur."
Liderlik imalatta
Bakan Çağlayan, yeni teşvik sisteminde verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 23,6 milyar liralık sabit yatırım tutarının 11,5 milyar lirasının imalat, 7 milyar lirasının hizmetler, 3,9 milyar lirasının enerji ve 1,3 milyar lirasının madencilik sektörlerine ait olduğunu kaydetti.
Kasım ayında düzenlenen 434 yatırım teşvik belgesinde, 5,7 milyar lira sabit yatırım ve 16 bin 405 kişiye istihdam öngörüldüğünü belirten Çağlayan, teşvik belgesi adedinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31'lik, öngörülen sabit yatırım tutarında da yüzde 75'lik bir artış yaşandığını bildirdi.
Çağlayan, teşvik belgelerinin 405'nin yerli, 29'unun uluslararası sermayeli şirketler için düzenlendiğine, sabit yatırımın 1,1 milyar lirasının uluslararası sermayeli, 4,6 milyar lirasının da yerli sermayeli şirketler tarafından yapılmasının beklendiğine işaret ederek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yeni teşvik sistemin zamanla daha iyi tanınması ile yerli ve yabancı yatırımlar daha da artacaktır. Bunun için gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında gerçekleştirdiğimiz tanıtım etkinliklerin sonuçlarını önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz. Teşvik sistemi ekonomimiz için bir şans. Cari açığın ilacı olacak stratejik yatırımlarda yakında önemli artış bekliyoruz. 20 Haziran'dan itibaren düzenlenen teşvik belgeleri yeni teşvik sisteminin ayar tutmaya başladığını göstermektedir. İhracata dayalı üretim ve büyüme stratejimizin en
önemli ayağını oluşturan yeni teşvik sisteminin olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı sağlayarak, cari açığı daha da azaltarak ve işsizliği düşürerek hep birlikte göreceğiz."