hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tekstilde 2006 umudu

    Tekstilde 2006 umudu
    expand

    Dünya Ticaret Örgütü'nun küresel tekstil ticaretinde uygulanan kotaları kaldırma kararının ardından Çin mallarının Avrupa ve ABD'yi işgaliyle başlayan ve daha sonra tekrar kota getirilmesi ile devam eden süreç 2006 yılında Türkiye'ye yarayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümrükte kalan Çin mallarının 2006 kotasına mahsup edilerek ihracına izin verilmesi, önümüzdeki yıl Türkiye'nin elini kuvvetlendirecek.
     
    Türkiye'nin en önemli ihraç kalemleri arasında yer alan tekstilde Çin'in pazardaki egemenliğini artırması ve kotaların kaldırılmasıyla başlayan daralmanın 2006'da yerini tekrar yükselişe bırakması bekleniyor.
     
    Önce kota, sonra şartlı izin
     
    Yılbaşında kotaların kaldırılmasının ardından Avrupa Birliği ülkelerine ve ABD'ye başlayan Çin malı akını, bazı tekstil ürünlerinde ihracatın 20 kata yakın artmasına neden oldu. Bunun üzerine harekete geçen ve aralarında Türk tekstil kuruluşlarının da olduğu sivil örgütler, Çin ürünlerine tekrar kota koyulmasını sağladı.
     
    Çin'in kotalarını erken doldurmasıyla gümrüklerde kalan mallar için de bir ara formül geliştirildi. Buna göre malların ihracına izin verildi, ancak ihraç tutarının 2006 yılına mahsup edilmesi kararlaştırılldı. Böylece 2006 yılında Çin'den doğacak boşluğu Türkiye'nin doldurması için de umut ışığı doğdu. 
     

     
    İHRACA ARA FORMÜL
    Çin'in AB'nin kota koyması nedeniyle gümrükte kalan mallarına çözüm bulmak amacı ile biraraya gelen yetkililer geçen ay anlaşmaya vardı. Buna göre gümrükteki malların yarısının AB'ye ihracına karşılıksız olarak izin verilecek, diğer yarısının ihracı ise 2006 yılının kotasına mahsup edilecek.
    Anlaşma uyarınca gelecek yıl Çin'den kazak ithalatındaki artış yüzde 10'dan yüzde 5'e, pantolon ve sutyen ithalatındaki artış da yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülecek. Çin ve AB arasında 10 haziranda yapılan anlaşmayla 10 kalem Çin malında yıllık yüzde 8-12.5 oranında artış hakkı tanınmış ancak bu kota hemen dolmuş hatta aşılmıştı.
    "İhracat potansiyeli artacak"
     
    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 2006 yılı ile ilgili alıma başlarken, Avrupalı ve ABD'li alıcıların daha dikkatli alım yapacaklarını ve Türkiye alternatifini 2006 başından itibaren daha iyi değerlendireceklerini kaydetti. Satıcı,''2006'da Türkiye'nin ihracat potansiyeli artar'' dedi.
     
    AB'nin kotalarla ilgili iyi hesap yapamadığına ve gümrükte kalan mallara 2006 yılına mahsup edilmek şartıyla tekrar ihraç izni vererek zor durumda kaldığına işaret eden Satıcı, şunları söyledi:
     
    ''Tabii böyle bir duruma düşmek AB açısından baktığımızda iyi bir şey değil. Ama neticede bir sorun gibi ortada duran şey çözümleniyor. 2006 kotalarına mahsup edilerek böyle bir iş yapılıyor. Bundan daha kötüsü de yapılablilirdi. Hiç kotaya tabi tutmadan da böyle bir karar alabilirlerdi. Demek ki bizim AB üzerinde yaptığımız lobi çok etkili olmuş.''
     
    "AB anlaşmalarının güvenilirliği kalmayacak"
     
    İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da, Türkiye'nin avantajının devam ettiğini, siparişlerin
     
    KOTA ŞARTLARI
    Çin ile Avrupa Birliği arasında varılan anlaşmaya göre, Çin malı 10 tekstil ürünü kategorisinde AB ülkelerine yönelik ihracatta yıllık artış, azami yüzde 12.5 ile sınırlanacak.
    Yüzde 8 ile 12.5 arasında değişen sınırlama oranlarının uygulanacağı kalemler şöyle:
    ''Pamuklu dokuma mensucat, tişört, kazak, pantolon (dokuma), yatak çarşafı, bayan elbise, sutyen, masa örtüsü, mutfak bezleri, keten/rami iplik"
    Anlaşma 2007 sonuna kadar geçerli olacak.
    olumsuz etkilenmeyeceğini kaydetti.  Burada asıl önemli olanın, AB'nin kendi yaptığı anlaşmalara karşı yaklaşımı ve saygısı olduğuna dikkat çeken Orakçıoğlu, bu durumun AB'nin ciddiyetini ortaya koyduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
     
    ''AB'nin yaptığı anlaşmaların güvenilirliği kalmayacak. Bundan sonra AB'nin attığı her adım dikkatlice izlenecek. Burada bir mağduriyet varsa geçici çözüm bulunabilir. Ama imzalanan anlaşmalar yok sayılamaz.''
     
    Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş da bu durumun Türkiye'yi etkilemeyeceğini aksine lehte bir durum oluştuğunu söyledi. 
     
    Bektaş, Çin mallarının gümrüklerde beklemesinin ve Avrupalı perakendecinin zor durumda kalmasının, İtalya ve İngilizlerin Türk mallarına yönelmesini sağladığını anlattı ve ''Bu olay Türkiye'ye yaradı. Yıl sonuna kadar 1-2 milyar dolar daha ihracatta artı bir gelişme olacağını düşünüyorum'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow