TANAP'ta kamulaştırma başlıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, pazartesi günü itibariyle Bakanlar Kurulu'nda TANAP'la ilgili kamulaştırılma kararlarının imzaya açıldığını bildirdi.
Yıldız, Güney Gaz Koridoru Projesi konulu 3. TEPAV - BP Enerji Forumu'nda yaptığı konuşmada, Güney Gaz Koridoru'nun gerek Türkiye gerek bölge gerekse Avrupa Birliği ülkelerinin doğal gazdaki arz güvenliğinin çözümünde son derece önemli olduğunu söyledi.
"Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde enerji başlığının açılmamış olması bu sektör üzerindeki siyasetin yüküdür. Bu yükün kaldırılması lazım" diyen Yıldız, enerjinin yalnızca siyasi gerekçelerle şerh konulan bir başlık olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin enerji konusunda kendisine düşen görevleri yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini vurgulayan Yıldız, son derece tutarlı bir politika izlendiğini dile getirdi. Yıldız, AB ülkeleriyle senkron çalışacak bir elektrik altyapısının çalışmaya başladığını anlattı.
Fransa'da, İngiltere'de üretilen elektriğin Türkiye'de tüketilme imkanı olduğuna işaret eden Yıldız, aynı şeklide Türkiye'deki bütün arz fazlasının Avrupa'da tüketilme imkanı olduğunu kaydetti.
Yıldız, doğalgazda yapılan çalışmaların, müzakerelerdeki yapıcı tutumun ortada olduğunu belirterek, bundan sonra da bu modda kalmaya devam edeceklerini ifade etti.
Şeyl gazının kullanılmasının ardından ABD'deki doğal gaz fiyatlarının olumlu anlamda etkilendiğini anlatan Yıldız, bunun AB ülkelerinin doğalgazı 3 kat, Uzakdoğu ülkelerinin ise 6,5 kat daha pahalı kullanmaları sonucunu yarattığını dile getirdi.
Yıldız, bu gelişmenin rekabeti nasıl bozduğunun 2-3 yıl sonra ortaya çıkacağına dikkati çekti.
ABD'de doğalgazın ucuzlamasının 160 dolar düzeyindeki kömür fiyatını 80 dolara indirdiğini belirten Yıldız, bazı AB ülkelerinin kömür santrallerini daha fazla çalıştırmaya başladıklarını, 12 dev firmanın yaklaşık 50 bin megavatlık doğalgaz santrallerini durdurduğunu söyledi.
Yıldız, bu gelişmelerin, hayata geçirilecek projenin tüketim projeksiyonunu yakından ilgilendirdiğini ifade etti.
Bakan Yıldız, Avrupa'nın doğalgaza bağımlığının her geçen gün arttığının, 2035'e kadar bu oranın yüzde 84'leri bulacağının tahmin edildiğini, bunun önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
"Türkiye enerjide zincirin önemli bir halkasını tamamladı"
Türkiye'nin enerjide zincirin önemli bir halkasını tamamladığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Üretilirse iletilecektir, iletilirse tüketilecektir. Bu pazarlama ekonomisi kendini mutlaka projede gösterecektir. 45 milyar dolarlık 5 yıl içerisinde harcanması zorunlu bir rakamdan bahsediyoruz ve pazartesi günü itibariyle Bakanlar Kurulu'nda TANAP'la ilgili kamulaştırılma kararları imzaya
açmıştır. Türkiye bu manada üzerine düşen görevleri hızlıca yapacaktır. Gerek istihdam gerekse yerli tedarikle alakalı bu konuları yerine getirecektir.
Bu projenin şöyle bir önemi var: 17 Aralık'ta projenin imzaları atıldı. 17 Aralık bu proje için bir dönüm noktasıydı. Aynen Türkiye'de 17 Aralık'ın bir dönüm noktası olduğu gibi. 17 Aralık'ta Türkiye'nin siyasi istikrarı tartışılabilir hale getirilmek istendi ve Türkiye'yle ilgili gerek hükümetlerin gerekse devletlerin hafızaları yoklandı. Bir kısım hafızalar resetlenmek istendi, bir kısım hafızalar artı yüklenmek istendi. O yüzden 17 Aralık tarihi gerek bu projeyle alakalı gerekse Türkiye ile alakalı tarihe önemli bir nokta olarak geçecektir."
İran'ın dünya ile olan barışma veya uzlaşma isteğinin de enerjiyle, doğalgazla ilgili projeksiyonları mutlaka etkileyeceğini vurgulayan Yıldız, TANAP'ın Türkiye üzerinden geçmesine izin veren yapının aynı zamanda İran doğalgazının geçişine de izin verdiğine dikkati çekti.
Yıldız, Güney Akımı ve İran gazıyla beraber belki Irak ve Akdeniz gazının, 2035 yılına kadar 700 milyar metreküp tüketim hedefleyen Avrupa'nın önemli tedarik noktaları olacağını söyledi.
Bu projelerin birbirinin rakibi gibi görünse de yakın ve orta vadede birbirini tamamlayacağını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin de coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanmaya devam edeceğini kaydetti.
Yıldız, Güney Gaz Koridoru Projesi'nin Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan İtalya ve Arnavutluk'un da içinde bulunduğu bölgeleri etkileyeceğini dile getirdi.
BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birrell de 17 Aralık'ta Türkiye'nin de içinde bulunduğu Şah Deniz Konsorsiyumu tarafından Azerbaycan karasularında yer alan Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz doğalgaz sahasının ikinci safhasının geliştirilmesine ilişkin nihai yatırım kararının alındığını anımsattı.
Birrell, Güney Gaz Koridoru Boru Hattı'nın yalnızca enerji haritasını değiştirmekle kalmayıp ilk defa Azerbaycan doğalgazının doğrudan Avrupalı tüketicilere ulaşmasını sağlayacağına dikkati çekerek, "Türkiye'nin enerji terminali olma yönündeki kilometre taşlarından birisini teşkil eden Güney Gaz Koridoru, 6 milyar metreküplük ilave doğalgaz tedariki ile Türkiye'nin enerji güvenliğine önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.