Talih kuşunun yeni yuvası kuruluyor
Şans oyunları özelleştirmesi kapsamında kurulacak şirket için sona gelindi. Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, 2 milyar 755 milyon dolar teklif verdiği özelleştirme kapsamında şans oyunları lisansının verileceği şirket bu ay kurulacak.
Özelleştirme Yüksek Kurulunun, Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisansının Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu'na 10 yıl süreyle verilmesini onaylamasının ardından gözler yeni kurulacak şirkete çevrildi.
Net Holding kaynaklarından alınan bilgiye göre, ismi belirlenen, ancak tescil işlemleri tamamlanmadığı için açıklanmayan şirketin kuruluş çalışmaları devam ediyor.
Çalışmaların bayram sonrasında tamamlanması ve bu ay içinde şirketin kurulması planlanıyor. Daha sonra da paraf edilme sürecine geçilecek.
Şirket ile Milli Piyango İdaresi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında parafe edilecek lisans sözleşmesi Danıştay'a gönderilecek.
Lisans sözleşmesinde, Danıştay'ın onayı ya da yapacağı değişiklikler sonucunda oluşacak nihai metin imzaya açılacak. Ödeme tercihine göre ödeme yapılması ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sonra lisans sözleşmesi imzalanarak yürürlüğe girecek.
Lisans bedeli lira ve dolar olarak ödenebilecek. Ortak girişim, bu konudaki tercihini dolar olarak ifade etmişti.
Lisans sözleşmesinin bedeli imza tarihinde KDV dahil peşin olarak ödenebileceği gibi bedelin yüzde 40'ı ile KDV'nin defaten, bakiye tutar ise hesaplanacak faizle birer yıllık vadelerde üç eşit taksitte olmak üzere ödenebilecek.
Devir-teslim için imzalar atıldıktan ve Danıştay süreci tamamlandıkta sonra 360 günlük süre bulunuyor.
Özelleştirmenin kapsamı
Özelleştirme, karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait piyango, hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper loto ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunları lisansının topluca devrini içeriyor.
Lisans sahibi, 10 yıl lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.
Şirket, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabilecek.
Milli Piyango İdaresi, özelleştirme sonrası, lisansa konu şans oyunları faaliyetlerini denetleme görevini üstlenecek. İdare, son 5 yılda 10 milyar 306 milyon 826 bin 44 lira gelir elde etti.
Borsanın yaprak dökümü ekimde de devam edebilir