Takasbank İstinye'ye taşınıyor
1995 yılından bu yana Şişli'deki binasında faaliyet gösteren Takasbank, İstinye'deki Borsa İstanbul kampüsüne taşınacak.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul'un özelleştirmesiyle ilgili, "Esas sözleşmede şirketin payları 4 gruba ayrılmış. A grubu paylar sürekli olarak Hazine'de kalacak olan 10 binde 1 mertebesindedir. Yani sembolik bir paydır. Onlar tabi ki imtiyazlı paylar, iki tane Yönetim Kurulu Üyeliği her ne olursa olsun A grubu payları tarafından belirleniyor. B grubu paylar Hazine'ye ait yüzde 49 nispetindeki geri kalan grubu oluşturuyor ki buradan halka arazla ilgili planlamanın ne olduğu zaten görülmüş oluyor" diye konuştu.
C grubu payların önümüzdeki günlerde süratle sahiplerini bulacağını belirten Turhan, şunları kaydetti:
"Zaten sahipleri belli biliyorsunuz, aracı kuruluşlarımıza vereceğiz, bankalara, VOB hissedarlarına ortaklıkları nispetinde vereceğiz. İstanbul Altın Borsası'ndaki aracı kuruluşlarımıza vereceğiz. Dolayısıyla C grubu payların akıbeti de belli. D grubu paylar da gördüğünüz gibi orada yüzde 40'a yakın bir pay var.
Bunlar da stratejik ortaklıklar oluşturulması için borsaya bırakılmış paylar. Onlar da önümüzdeki 3 yıllık dönem içerisinde stratejik ortaklıklar kurmak için belli bir nispette kullanılacak. Kullanmadığımız kısmını tekrar Hazine'ye iade edeceğiz ve onlar da halka arz için değerlendirilebilecek."
Stratejik ortaklıklar
Dünyanın önde gelen teknoloji üreten borsalarının stratejik ortaklıkla ilgili beklentileri karşılayabilecek noktada olduğuna işaret eden Turhan, "Ülkemiz ekonomimiz ve sermaye piyasalarımız için en doğru adımları atmaya çalışacağız" dedi.
Öte yandan Borsa'nın artık Özel Hukuk hükümlerine göre çalışan bir işletme olduğunu aktaran Turhan stratejik ortaklıkta ilk önceliğin likidite sağlama yönünde olacağını belirterek, "Bundan sonra artık şirketimizi de düşünmekteyiz. En uygun ortaklığı tasarlayıp süratle hayata geçireceğiz. Onun dışında tabi 12 tane küresel yatırım kuruluşu da gerek yatırım bankaları olsun gerek özel sermaye fonları olsun ortaklık için bizden haber bekliyorlar. Ama tabi ki orada biz de son derece seçici davranıyoruz. Likidite sağlayıcılığı ve piyasa yapıcılığı konusunda borsamıza katkı sağlayacak olanlarla belki bir ortaklık düşünebiliriz" diye konuştu.
Aracı kuruluşların paylarının birkaç ay içinde verileceğini dile getiren Turhan, "Hukuki süreçlerin tamamlanmasına bağlı. Herhangi bir aksaklık çıkmazsa o kadar bile gecikmez sanırım" dedi.
Aracı kuruluş hisselerinin 3. şahıslara alım satıma konu edilebilmesine ilişkin esas sözleşmede düzenleme bulunduğunu belirten Turhan ileride bu payların alınıp satılabileceğini kaydetti.
Turhan, "Esas sözleşmemizin izin verdiği ve SPK'nın uygun gördüğü çerçevede ileride bu paylar alınıp satılabilecek tabi ki" değerlendirmesinde bulundu.
"3 büyük ölçekli şirket halka açılabilecek durumda"
Yakın zamanda birkaç şirketten halka arz beklediklerini belirten Turhan, bu yılın ilk yarısında halka arzları gerçekleşebilecek durumda olan en az 3 şirket bulunduğunu söyledi. İlk yarıda halka arzının tamamlanması muhtemel şirketlerin sektörlerine ve ikinci yarıda halka arzlarını tamamlaması beklenen şirketlere ilişkin bilgiler veren Turhan şöyle konuştu:
"Ulaşım sektöründe faaliyet gösterenler var, hizmet sektöründe faaliyet gösterenler var, sanayi kuruluşlarımız var. Yılın ikinci yarısında da mesela enerji sektöründe, gayrimenkul sektöründe önemli büyük ölçüde arzlar gerçekleşeceğini düşünüyoruz."
Borsa İstanbul'un stratejik ortaklıklar oluşturmasında blok hisse takasları ve devirlerinin söz konusu olabileceğini belirten Turhan, "Özelleştirmesi için şu an itibarıyla bizim yaptığımız tüm çalışmalar halka arzla yapılması yönünde" dedi.
Takasbank İstanbul'a taşınıyor
Borsa İstanbul'un ilk yatırımının bilgi işlem merkezinin inşası olduğunu belirten Turhan inşaata başlandığını ifade etti.
Borsa İstanbul'un yapacağı yatırımlara ilişkin açıklamalar yapan Turhan şunları kaydetti:
"Takasbank'ı borsamız kampüsü içerisine taşıyacağız. Dolayısıyla sermaye piyasası kuruluşlarımız arasında bir küme oluşmuş olacak. Bunun için tabi ki ayrı bir yatırım yapılacak. Takasbank 1995 yılından bu yana Şişli'deki binasında faaliyette bulunuyordu ve Ataşehir Finans Merkezi'ne taşınıp taşınmayacağı merak ediliyordu.
Bilgi işlem altyapımızı tamamen sıfırdan oluşturacak şekilde yatırımlarımız planlandı. Ama bunları mevcut sistemi bir taraftan işletirken gerçekleştireceğiz. Bunun dışında iştiraklerimizi arttırma anlamında çalışmalarımız var, şu anda sadece yakın bölgemizde olduğunu söyleyebileceğim yurtdışındaki başka borsalara, belki birtakım takas kuruluşlarına ortaklık veya işbirliği anlamında yatırım yapabiliriz. Şu anda pazarlık aşamasındayız diyebilirim, inşallah en kısa zamanda onları da göreceğiz."
Borsada kullanılan yazılımların yenileneceğini de belirten Turhan, Stratejik ortaklık ve bilgi işlem alt yapısının 2014 sonunda tamamlanmış olacağını kaydetti.