Sinop'a nükleer santrali Japonya inşa edecek!
Japonya ve Türkiye Sinop'a nükleer santral için fizibilite öncesi bildiri imzaladı.
Bu Japonya'nın Fukushima'daki nükleer santralde 2011 yılında meydana gelen kazadan sonra imzaladığı ilk anlaşma.
Sinop'ta Japonya ile ortak bir konsorsiyumla kurulması planlanan ikinci nükleer santral projesinde teknik müzakereler tamamlandı ve fizibilite çalışmalarına başlama öncesinde iki ülke arasında ortak deklarasyon imzalandı.
Dün gece geç saate Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında imzalanan deklarasyonda Abe'nin Mayıs 2013'te Türkiye ziyaretinde nükleer santral ile ilgili 'Ev Sahibi Hükümet Anlaşması'na ilişkin müzakerelerin başlatıldığı ve teknik müzakerelerin de dün tamamlandığı belirtildi.
Deklarasyon metninde zamanlı olarak santralin inşa edileceği sahada azami nükleer güvenlik hedefiyle teknik fizibilite çalışmalarının başlatıldığı kaydedildi.
"Kaza ihtimali yoktur denilemez"
İmza töreni sonrasında Abe ve Erdoğan bir basın toplantısı düzenledi.
Japonya'da Fukushima'daki nükleer santralde 2011 yılında meydana gelen kaza ile ilgili bir soru üzerine Abe, "Japonya olarak Fukushima'dan edindiğimiz tecrübeleri ve deneyimleri başka ülkelerdeki projelerde uygulamak sorumluluğumuzdadır" dedi.
Erdoğan ise "Kaza ihtimali yoktur denilemez. Milyonda bir ihtimal de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmemiz mümkün değil. Onun için de biz şu anda biz böyle bir nükleer enerjinin olmasına inanıyorsak bu adımı atarız" diye konuştu.
Erdoğan, Fukushima ile ilgili bir başka soru üzerine, "O milyonda bir ihtimal de sizin tasarrufunuzda değil. O milyonda bir de sizin tasarrufunuzda olsa onu da yaparsınız. Bu tür yatırımların hangi alanda olursa olsun kazası olmayan bir yatırım yoktur. Uçaklara biniyoruz değil mi? Elimizde yüzde 100 garanti var mı? Her şey başımıza gelebilir. Burada adeta yüzde 100 güvenlik tedbirini her firma almaktadır. Görüyorsunuz uçaklar da düşüyor. Kaza yapıyor diye uçaklara veya araçlara binmeyecek miyiz. Bunların hepsi olan şeylerdir. Burada şüphesiz ki hata payını minimize etmek ideal olanıdır" diye konuştu.
Japon Mitsubishi, Itochu, Fransız GDF, Areva > şirketleriyle Türkiye'den EÜAŞ'ın içinde yer almasının planlandığı konsorsiyumla kurulması planlanan santralin dört ünitesinin her birinin 1,120 MW güce sahip olması ve toplamda 4,480 MW'lık kapasiteye sahip olması planlanıyor.
Santralin toplam yatırım tutarının ise 20 milyar dolar civarında olacağı hesaplanırken yetkililerin verdiği bilgilere göre EÜAŞ'ın payının yüzde 49'a ulaşabileceği belirtiliyor.