hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sınır illerine vergi muafiyeti önerisi çözüm değil"

    Sınır illerine vergi muafiyeti önerisi çözüm değil
    expand

    Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, "Bence bu öneri, bölgenin kalkınması ve göçün önlenmesine yönelik çözüm getirecek bir model değildir" dedi.

    VATBO Başkanı Irak, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Trakya'daki sınır illerinin, 10 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulması önerisini değerlendirdi.
     
    Bakan Tüzmen'e, bölgenin kalkınmasına yönelik olarak yaptığı bu iyi niyetli önerisinden dolayı teşekkür ettiğini belirten Irak, ancak bunun Tüzmen'in de ifade ettiği gibi Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir model olamayabileceğini kaydetti.
     
    Bölgenin kalkınmasının ve batıya doğru yapılan göçün önlenmesinin, gelir ve kurumlar vergisi muafiyetiyle çözülemeyeceğini savunan Irak, "Bu sorunların çözümü, bölgeye hiçbir zaman yatırım yapma niyeti olmayan batılı işadamlarının, bölgeye yatırım yapmasını sağlayacak modeller peşinde koşmakla da sağlanamaz" dedi.
     
    Batıya göç edenlerin kendi topraklarında ve bölgelerinde geçimlerini sağlayamayan, iş bulamayan vatandaşlar olduğunu anlatan Irak, "Bunun da çözümü, batıdaki işadamlarını hedef alan teşvikler değil, bölgedeki girişimcileri sahaya indirecek teşviklerin uygulanmasıdır" dedi.
     
    Irak, bölgedeki girişimcilere yatırım aşamasında, uzun vadeli, düşük faizli kredi verilmesi gerektiğini vurguladı.
     
    Irak, "Bölgenin kalkınmasını ve göçün önlenmesini sağlayacak ön önemli çözüm, devletin hiçbir yatırım yapmasını gerektirmeyen sınır ticaretinin yeniden canlandırılmasıdır. Bölgenin ekonomisine son derece önemli katkısı olan sınır ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması halinde, sorunların büyük bölümü çözülecektir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow