hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şimşek: "Türkiye tek haneli enflasyonu yakalayacak"

    Şimşek: Türkiye tek haneli enflasyonu yakalayacak
    expand

    Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, orta vadede, kesinlikle düşük tek haneli enflasyonu yakalayacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Şimşek, dünyada gıda ve enerji fiyatlarındaki belirsizlik sürdüğü için, kısa vadede tahminlerde bulunmanın zor olduğunu, ancak gerçekleştirilen yapısal reformlar nedeniyle, enflasyonun orta vadede, kalıcı şekilde, 'düşük tek haneli' rakamlara gerileyeceğini belirtti.

    Şimşek, Türkiye'deki enflasyon artışının, para ve maliye politikasından değil, tamamıyla gıda ve enerji fiyatlarından artıştan kaynaklandığının altını çizdi.

    Şimşek, "Şu ana kadar ekonomik büyüme, potansiyelimizin altında seyrediyor. Bu nedenle, ekonomideki talep baskısı zayıftır. Türkiye'de, işgücü kapasitesi itibarıyla da bir baskı yoktur. Enflasyon tamamıyla, enerji ve gıda fiyatlarının baskısından oluşmaktadır, yani 'arz kaynaklı' bir enflasyon vardır" dedi.

    Merkez Bankası'nın bağımsızlığı

    Merkez Bankası konusuna da değinen Şimşek, Merkez Bankası'nın bağımsız bir karar verme yetkisine sahip olduğunu, ancak Merkez Bankası bağımsızlığının yanlış anlaşıldığını ifade etti.

    "Ben Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve fiyat istikrarına gönülden inanmış bir insanım" diyen Bakan Şimşek, "Merkez Bankası'nın bağımsız olması demek, para politikası kararları verilirken bağımsız hareket etmesidir, yani enstrüman bağımsızlığıdır" dedi.

    Merkez Bankası'na, şu anda ekonomik büyüme görevi verilmediğini belirten Bakan Şimşek, Merkez Bankası'nın ana hedefinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.

    "Türkiye, gıda ürünlerinde önde gelen ülke olacak"

    Gıda üretimini çok ciddi biçimde artırarak, Türkiye'yi, dünyanın en önde gelen gıda üreticisi ülkelerinden biri haline getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Bakan Şimşek, gıda üretimini artırmadaki en önemli projenin ise GAP olacağını söyledi.

    Şimşek, "Gelecek yıl, GAP'a ek 3.6 milyar YTL aktaracağız. Bu sene ise toplamda 2.3 milyar YTL aktarmış olacağız. GAP'taki tüm eksik kalmış çalışmaları tamamlayacağız ve sulamasıyla, ulaştırmasıyla, bu önemli projeyi Türkiye ekonomisine kazandıracağız. GAP projesi, yalnızca tarımsal üretimi artırmakla kalmayacak ve yaklaşık 4 milyon kişiye yeni istihdam kapısı olacak" diye konuştu.

    IMF, nihai değerlendirme için gelecek

    Şimşek ayrıca IMF heyetini, program sonrası nihai değerlendirme için davet edeceklerini, daha sonraki aşamada, eğer hükümet olarak 'ihtiyati stand-by' konusunda karar almaları durumunda, onun için IMF'yi ayrıca davet edeceklerini belirtti.

    IMF'nin, "program sonrası izlemeyi" başlatmak için Türkiye'ye gelmesine gerek olmadığına işaret eden Şimşek, "Bu karşılıklı yazışmalarla gerçekleştirilebilir" dedi.

    Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gelişmelere de değinen Bakan Şimşek, sosyal güvenlik gibi en hassas alanda bir reformun kabul edildiğini, enerji, istihdam gibi önemli reformların gerçekleştirildiğini, bu reformların etkisiyle, Türkiye'nin kredi notunun artacağını kaydetti.

    Cari açığın yapısal bir sorun olduğunu belirten Şimşek, cari açığın, yapısal reformların uygulamaya girmesiyle azalmaya başlayacağının altını çizerken, orta vadede de, Türkiye'nin "yatırım yapılabilir" ülke notunu alacağına inandığını vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow