Piyasalarda İskoçya'nın "bahar rüzgarı" var
İskoçya'nın bağımsızlık referandumunda "hayır" kararının çıkması bir süredir gergin olan piyasaları rahatlattı. İskoçya merkezli bankaların hisseleri ve İngiliz sterlini yükseliş trendini sürdürüyor.
İskoçya'da yapılan bağımsızlık referandumunun sonucunda yüzde 55 oranıyla sandıktan Birleşik Krallık'la birlikte kalma kararının çıkması bir süredir piyasalarda devam eden "belirsizlik" gerilimin de ortadan kalkmasına neden oldu.
İngiliz sterlini referandum sonucunun ardından FTSE 100 Endeksi bugün yüzde 0,7 yükselişle 6,868.25 puanda seyrederken, 6,878.49 puan ile 14 Mayıs'ta ulaştığı 14 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.
Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak, Londra saati ile 07.08'de, 1,6466 seviyesine çıktı ve iki günlük yükselişini yüzde 1,2'ye genişletmiş oldu.
Referandum sonucunun ardından İngiltere ve Avrupa hisse senedi endeks vadeli kontratlarında da yükseliş kaydedildi.
İskoç sinema oyuncuları
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Londra merkezli Capital Economics'in İngiltere ekonomisti Samuel Tombs piyasaların referandumun sonucuna olumlu tepki verdiğini belirterek, "Referandumda bu sonuç aslında piyasalar tarafından zaten fiyatlanmıştı. İngiliz sterlini bir miktar daha dolar karşısında yükselebilir. Fakat gün içerisinde dengelenecektir" tahmininde bulundu.
İngiliz hükümetinin "daha fazla yetki devredilmesi" vaadinin, anayasal değişikliklerinde şirketler ve piyasalar tarafından yakından takip edileceğini vurgulayan Tombs, "İskoçya'ya ne kadarlık bir mali yetkinin verileceği önemli. Artık piyasaların en büyük gündemi 2015'te İngiltere'de yapılacak olan genel seçimler olacaktır" dedi.
Daha önce referandum sonunda bağımsızlık kararının çıkması halinde yönetim merkezlerini İngiltere'ye taşıyabileceklerini söyleyen İskoçya merkezli bankaların hisselerinde günün ilk saatlerinden itibaren yükseliş başladı.
İskoçya merkezli Royal Bank of Scotland'ın hisseleri yaklaşık yüzde 3,5 artarken, Lyods Group'un hisseleri yüzde 1,5 büyüme kaydetti. Daha önce yönetim merkezini Londra'ya taşıyabileceğini belirten İskoçya'nın en büyük sigorta ve emeklilik şirketi Standard Life hisseleri ise yaklaşık yüzde 1,7 oranından arttı.
Standard Life ayrıca bir açıklama yaparak, "Referandum sonucunun anayasal değişimlere neden olabileceğini ve sonucun yakında takip edileceğini" belirtti.
"İskoçya'nın tarihi kararı bir kısmı hayal kırıklığına uğrattı"
İngiltere Ticaret Odası Başkanı John Longworth ise "İskoçya'nın tarihi kararı birçok işadamını rahatlatırken bir kısmı hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
İskoçya'nın bağımsızlık hareketini lideri İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond da referandum sonuçlarında yenilgiyi kabul eden bir açıklama yaptıktan sonra İngiltere hükümetinden daha çok yetki verileceğine dair sözün tutulmasını istedi.
Salmond, daha önce "bir jenerasyon sürecince" bir daha referandum yapılmayacağını açıklamıştı. Bu yüzden uzmanlara göre piyasaların ve şirketlerin yakın zamanda yeni bir bağımsızlık referandumu yapılacağına dair bir beklentisi bulunmuyor.
Fakat İngiltere Başbakanı'nın sadece İskoçya'da değil Birleşik Krallığın tamamını içeren Galler, Kuzey İrlanda ve İngiltere'de "anayasal yetki paylaşımı" konusunu dile getirmesi, özellikle 2015 genel seçimlerini daha önemli hale getirdi.
Uzmanlara göre, İskoçya'ya verilecek mali yetkilerin yanında, Birleşik Krallığın diğer bölgelerinin elde edeceği "mali haklar" da yakından takip edilecek.