hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Özel istihdam büroları" yasadan çıktı

    Özel istihdam büroları yasadan çıktı
    expand

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Meclis'e iade ettiği İş Kanunu, İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun, değiştirilerek kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Gül'ün iade gerekçeleri doğrultusunda özel istihdam bürolarına ilişkin düzenlemenin yer aldığı madde, yasadan çıkarıldı.

    Madde üzerinde konuşan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin, Cumhurbaşkanı Gül'ün iade gerekçesine katılmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

    Daha önce İşsizlik Fonu nema gelirlerinin dörtte biri, başta GAP ve DAP olmak üzere Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yatırımlara aktarılırken, yasayla bu oranın dörtte üçe çıkarıldığını belirten Hamzaçebi, "İşsizlik Fonu nema gelirleri, artık fon amaçları dışında, başka amaçlar için kullanılıyor. Yatırımlara kaynak aktaralım, gerekirse buradan da aktaralım ama hükümet bu paraları ne zaman ödeyecek, bu belli değil. Bu yönde bir planlama yok. Fondan alınan bu paralar geri ödenmeyecek. Hükümet ileride bu paraları ödememenin bir yolunu bulacak ya da bu yönde yasal bir değişiklik yapacak" diye konuştu.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasanın, özel istihdam bürolarına ilişkin maddesini, Cumhurbaşkanı Gül'ün iade gerekçesi doğrultusunda kanundan çıkardıklarını söyledi.

    Yasayla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Konya Ovası'nın kalkınmasına yönelik GAP, DAP ve KOP projelerine, İşsizlik Fonu'nun nema gelirlerinden kaynak aktarılacağını ifade eden Yıldırım, bu yatırımların Devlet Planlama Teşkilatı'nın yıllık yatırım programları ile ilişkilendirilerek yapılacağını bildirdi.

    Binali Yıldırım, hangi projelerin öncelikli olacağı ve hangi projeye ne kadar kaynak aktarılacağına ilişkin çalışmaların yapıldığını ifade ederek, başta karayolu yapımı olmak üzere ulaştırma yatırımlarının, iç istihdama ve iç piyasanın canlandırılmasına yönelik çalışmalar bulunduğunu söyledi.

    Yıldırım, 3 bin 500 şantiyede, yaklaşık 350-400 bin kişinin istihdam edildiğini, bunun da küresel mali krizin yaşandığı bir dönemde çok önemli olduğunu ifade etti.

    İşsizlik Fonu nema gelirlerinin 6 milyar lira olacağının tahmin edildiğini ancak faiz oranlarındaki gerileme nedeniyle bu rakamın 5 milyar 400 milyon liraya düşmesinin öngörüldüğünü dile getiren Yıldırım, 2009 yılı sonu itibarıyla bu rakamın netlik kazanacağını bildirdi.

    Ulaştırma Bakanı Yıldırım, CHP'li Hamzaçebi'nin "İşsizlik Fonu nema gelirlerinin geri ödenip ödenmeyeceğine" ilişkin sorusuna, "Bununla ilgili düzenleme var" karşılığını verdi.

    Hamzaçebi'nin "Peki ödemeye ilişkin bu niyet devam edecek mi?" sorusunu da cevaplandıran Yıldırım, "Bir yasanız varsa, taahhüde, teminata girmişseniz, bunun gereğini yapacaksınız. Muhalefetin görevi de bunu takip etmek" dedi.

    Görüşmelerin ardından yasada yer alan "özel istihdam büroları"na ilişkin maddenin çıkarılmasına ilişkin önerge verildi. Önergenin kabul edilmesiyle yasa, değiştirilerek kabul edildi.

    Yasa ne getiriyor?


    Yasaya göre, işsizlik ödeneği alanların işe alımına teşvik getiriyor. Buna göre, belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı sigorta primleri ile Genel Sağlık Sigortası primi; kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

    Bu süre, başlangıçta belirlenen toplam hak sahipliği süresinden düşülecek. Bu kapsamdakiler için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yüzde 1 olarak uygulanacak.

    Söz konusu primlerin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılar için yasa uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) verilmesi ve prime esas alt kazanç sınırı ve prime esas kazanç arasındaki fark ile işsizlik sigortası primlerinin SGK'ya ödenmiş olması gerekecek.

    İşverenler, aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destekten yararlanamayacak. Bu düzenleme, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmayacak.

    2009 Nisan ayına ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 31 Aralık 2009 tarihine kadar işe alınan ve fiilen çalıştıranlar için, alt sınır üzerinden işveren prim hisseleri 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenecek.

    Bunun için işe başlama tarihinden önceki 3 ay içinde aynı işverende çalışmamış olma koşulu aranacak. Ayrıca, düzenlemeden yararlanma ve başvuru süresinin 6 aya kadar daha uzatılması konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki veriliyor.

    GAP'a İşsizlik Fonu'ndan kaynak


    Yasayla, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) kaynak aktarılıyor. 2009 yılına münhasır olmak üzere; İşsizlik Fonu'nun nema gelirlerinden dörtte üçü bütçeye gelir kaydedilecek.

    Bu tutarın, Yüksek Planlama Kurulu kararına istinaden GAP kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak.

    Bu ödenekler, 2009 yatırım programı ile ilişkilendirilecek. Fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin 2010 yılında dörtte üçü, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte biri, ilgili yıl genel bütçelerinde bütçe gelir tahmini olarak yer alacak.

    Teşvik edilen yatırımlara bağlı olarak istihdam edilen işçilerin sigorta primlerinin işveren hisselerinin tamamına kadar olan kısmı, belirli bir süre Hazine tarafından karşılanacak.

    Yatırımın konusuna, büyüklüğüne ve bulunduğu illerin gelişmişlik seviyesine göre uygulama süresi, karşılama oranı ve kapsam; yatırımın sektörü, büyüklüğü ve bulunduğu ile göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow