Öğrenciler artık servis aracı beklemeyecek
Ankara'da bir firma, velilerin, çocuklarının kullandığı servisin kaç dakika sonra eve ulaşacağı ve servis aracının okula varış saati gibi bilgileri anında öğrenmelerine imkan tanıyan bilgilendirme sistemi geliştirdi.
Eğitim-öğretim yılının başlamasıyla servis hizmetinden yararlanan birçok veli, çocuklarının herhangi bir aksaklık olmadan ev ile okul arasındaki ulaşımını takip edebilmek için anlık bilgilendirmelere ihtiyaç duyuyor.
Hacettepe Teknokent'te çalışmalarını sürdüren Ankaralı bir firmanın, velilerin bu taleplerini karşılamak adına ürettiği sistem bu yıl başta başkent olmak üzere birçok ildeki okulda kullanılmaya başlandı.
"Serviscell" adı verilen sistem sayesinde veliler, servis aracının ne kadar süre sonra kapılarının önünde olacağını ve aracın okula varış saatini sabit telefon ve cep telefonu aracılığıyla anında öğrenebiliyor.
Hizmeti sunan firmanın sahibi Bedri Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistemin temel amacının servis taşıma hizmetinin okul, veli ve servis şirketi açısından kaliteli hale getirmek olduğunu söyledi.
Servis araçlarının gecikmesinin veliler açısından bir sorun olarak görüldüğünü, söz konusu gecikmeler nedeniyle çocukların güvenliğinin riske girebildiğini anlatan Diker, "Çocukların tek başına sokaklarda servis beklemeleri ciddi güvenlik sorunlarına neden olabiliyor. Sistem böylesi bir riskin önüne geçiyor" dedi.
Özellikle kış aylarında çocukların servis beklerken hastalanabildiklerini de belirten Diker, sistemin ailelerin çocuklarının ulaşımı konusundaki kaygılarını da azalttığını ifade etti.
Bilgilendirme anını veliler belirleyebiliyor
Her velinin, ihtiyaçları doğrultusunda, mesafe bilgilerini sisteme kaydedebildiğini dile getiren Diker, "Örneğin veli, 1 kilometre kala bilgilendirilmek istiyorsa söz konusu mesafede sistem, veliyi gerek SMS mesajıyla gerekse arayarak bilgilendirme yapabiliyor" ifadesini kullandı.
Servisin, çocuğun bulunduğu adrese giderken belli bir güzergahı izleyerek ilerlediğini ve bu güzergahın sistemde kayıtlı olduğunu anlatan Diker, servisin güzergah dışına çıkıp çıkmadığının da kontrol edilebildiğine işaret etti.
Velilerin hem sabah hem de akşam saatleri için istediği mesafe bilgilerini girebildiklerini kaydeden Diker, "Sistem, SMS mesajının ulaşmama ihtimaline karşı arama yoluyla da veliyi uyarıyor. Veli veya çocuk, bu bilgiyi aldıktan sonra herhangi bir bekleme yapmadan servisine biniyor" diye konuştu.
Hizmet bedeli yıllık 100 lira
Her velinin akıllı telefon ve internet üzerinden sistemi yönetebildiğine dikkati çeken Diker, bu olanaklara sahip olmayan aileler için ise söz konusu bilgilendirmenin sabit telefon aracılığıyla yapılabildiğini kaydetti.
Velilerin, mesafe ve bilginin ulaştırılacağı telefon bilgilerini sürekli değiştirebildiğini dile getiren Diker, son bir haftanın ortalama bilgilerinin de raporlanabildiğini ve böylece servisin eve ortalama ulaşma süresinin tespit edilebildiğini ifade etti.
Firmanın çağrı merkezini arayarak sistemin edinilebileceğini kaydeden Diker, "Öğrenci sayısına bakmadan, bir kişi için bile olsa, cihazı servis aracına takabiliriz. Veliler, okullarına başvurarak da hizmeti talep edebilirler" dedi.
Yıllık 100 liraya verilen hizmetin ödemesinin peşin ya da eşit taksitlerle yapılabildiğini dile getiren Diker, 3 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından sistemin ilk kez bu yıl bazı okullar ve veliler tarafından kullanılmaya başlandığını bildirdi.
Sistemin en büyük faydasının servis aracının gecikmesi ya da servis aracının öğrencileri beklemesinden kaynaklanan sorunları engellemesi olduğuna işaret eden Diker, "Sistem; veli, okul yönetimi ve servis firmaları açısından önemli bir rahatlık sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Ve Deniz Seki konuştu