hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nabucco projesinde sona yaklaşılıyor

    Nabucco projesinde sona yaklaşılıyor
    expand

    Orta Asya'dan Avrupa'ya Türkiye üzerinden gaz taşıyacak Nabucco doğalgaz boru hattı projesinde sona yaklaşılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara'da uzun pazarlıklar yapan Avusturya Federal Ekonomi ve Çalışma Bakanı Martin Bartenstein, CNN TÜRK'e temmuz ayına kadar hükümetlerarası anlaşmanın imzalanacağını açıkladı.

    Avusturyalı Bakan, Nabucco üzerinden Türkiye'nin gaz ticareti yapan bir ülke olmasına ise kesinlikle karşı çıktıklarını söyledi.

    Nabucco, Avrupa Birliği'nin (AB) doğalgaz güvenliği için umutların bağlandığı tarihi proje. Eğer kağıt üstündeki planlar hayata geçerse Orta Asya gazı 2013'te Avrupa'ya akmaya başlayacak.

    Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer'le Ankara'ya gelen ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'le yaptığı görüşme sonrasında CNN TÜRK'e konuşan Bartenstein, "Anlaşma yakın" dedi.

    Bartenstein, "Temmuzda koordinasyon toplantısında, Lahey'deki toplantının öncesinde ya da sırasında, hükümetler arası anlaşmayı sonuçlandırmak istiyoruz. Bu Nabucco'nun hayata geçirilmesi için bir sonraki adım olacak" dedi.

    Lahey'deki toplantı Avrupa Birliği ve Türkiye'nin eşbaşkanlığında yapılacak. Hem projeye gaz sağlayacak ülkelerle anlaşma yapmak, hem de projenin finansmanı için düğmeye basılacak.

    Türkiye, topraklarından geçecek gazı kaynağından alıp Avrupa'ya satmak istiyor. Ancak Avusturyalı bakanın sözlerine göre, anlaşma Türkiye'nin istediği gaz ticareti maddesini içermiyor.

    Nabucco'nun bir ticaret projesi olmadığını söyleyen Bartenstein, "Buna bir Avusturya cevabı vermek istiyoruz. Biz ve çok başarılı enerji şirketimiz OMV son 40 yıldır 150 milyar metreküplük Rus gazını Almanya, İtalya ve Avusturya'ya alıp satarak değil, sadece naklederek çok iyi bir iş yapıyor. Nabucco'nun da temel öncelliği bir nakliye projesi olması. Yani bir sınırda gazı satın alıp diğer sınırda satmak değil" diye konuştu.

    Bartenstein'a göre, artık Türkiye'nin de önceliği değişti. İran gazısının kesilmesini örnek gösteren Türkiye, acil durumlarda Nabucco'daki gazı kullanmak istediğini belirtti.

    Bartenstein, bu konuda bir formül bulunması için Türkiye ile Avusturya'nın prensipte anlaştığını söyledi.

    Türkiye'nin Nabucco'ya eklemek istediği İran'a da kapıyı net bir şekilde kapatan Bartenstein, "Nükleer sorun çözülmediği sürece İran gazına çıkış yok" dedi.
     



    NABUCCO PROJESİ:
    Adını İtalyan besteci Guiseppe Verdi'nin bir operasından alan Nabucco projesi ile Hazar doğalgazının Türkiye üzerinden - Rusya devre dışı bırakılarak - Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya güzergahını izleyerek Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.

    Proje, Rusya'nın doğalgazı bir "silah" olarak kullanmasına karşı, Avrupa Birliği'nin ilk kayda değer ortak enerji girişimi olarak nitelendiriliyor.

    3 bin 300 kilometrelik bu boru hattı projesinde Türkiye'den Botaş'ın yanı sıra Almanya'dan enerji şirketi RWE, Avusturya'dan OMV, Macaristan'da MOL, Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Romanya'dan Transgaz şirketlerinin payı bulunuyor.

    4.6 milyar euroluk Nabucco projesi ile Hazar bölgesinden Avrupalı tüketicilere yılda 21 milyar metreküp doğalgaz taşınması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow