Nabucco-Güney Akım yarışı hız kazandı
Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacının karşılanacağı Nabucco projesi ile Güney Akım projesi arasındaki yarış hızlandı.
Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Güney Akım doğalgaz boru hattının Nabucco'dan daha önce tamamlanması için her türlü şansa sahip. Nabucco'nun, halen çözülmesi gerekli bir dizi sorunu var; taşıma, kaynak dayanağı ve gazın maliyeti gibi" dedi.
Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip Rusya'nın Bulgaristan'dan geçecek Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin 2015 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.
Doğalgaz ihtiyacının dörtte birini Rusya'dan karşılayan ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa Birliği ise Türkiye üzerinden geçecek Nabucco doğalgaz boru hattı projesini destekliyor.
Bu arada Nabucco projesinin ortaklarından Avusturya'nın OMV şirketi ile Macaristan'ın MOL şirketinin, Irak'ın kuzeyinden Nabucco'ya doğalgaz sağlamak için Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Crescent Petroleum ve Dana Gas şirketleriyle konsorsiyum oluşturması, Nabucco projesinin hayata geçmesinde yeterli gazı sağlaması ve Avrupa'ya 2014 yılına kadar gaz verilmesi umutlarını artırdı.
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi Üst Yöneticisi (CEO) Reinhard Mitschek, Irak'ın kuzeyinden doğalgaz sağlanmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu Nabucco yoluyla Avrupa ve Türkiye'ye büyük hacimli doğalgaz sağlamak için önemli ve umut verici bir gelişme" dedi.
Varşova merkezli Avrupa Çalışmaları Merkezi'nden enerji güvenliği uzmanı Agata Loskot-Strachota, "Nabucco ve Güney Akım arasındaki rekabet sıcak. Bu tahminler tutarsa, bu anlaşma Nabucco'ya güçlü bir destek sağlar" diye konuştu.
Irak yönetiminden ret
Bu arada Irak'ın kuzeyinden Nabucco'ya doğalgaz pompalanması planının, özellikle Irak Petrol Bakanlığı olmak üzere siyasi ve operasyonel engelleri çözmesi gerekiyor.
Irak hükümet sözcüsü Ali El-Debbağ yaptığı açıklamada, "Hükümet, Irak'ın federal Petrol Bakanlığını içine almayan her türlü anlaşmayı reddediyor" dedi.
Irak'ın Avrupa'ya doğalgazı Akkas sahasından sağlayacağını belirten El-Debbağ,Irak'ın, Avrupa'ya 2014 yılına kadar ihracat için bu sahadan yeterli doğalgazı üretebileceğini beklediğini ifade etti.
Bağdat'taki Mutsansiriya Üniversitesi'nden Abdul Rahman El-Meşhedeni, "Bağdat hükümeti ve Kürtler arasında bir uzlaşma olacağını sanmıyorum, çünkü onlar açıkça Anayasa'yı ihlal ediyor" diye konuştu.
Irak Petrol Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminin uluslararası şirketlerle petrol ve doğalgaz anlaşmaları imzalamasını, yasal olmadığı gerekçesiyle kabul etmiyor.
Crescent Petroleum ve Dana Gas, halen inşa halindeki yerel elektrik santrallerinin ihtiyacını hızla karşılamak amacıyla Hor Mor doğalgaz sahasında çalışma yapmak için 2007 yılında bölgesel yönetimle anlaşma imzaladı. Bu şirketler ayrıca Çemçemal bölgesinde çalışma yapmak için de anlaşma yaptı.