"Merkez Bankası günah keçisi değil"
Piyasalardaki Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın istifa edeceği söylentilerinin ardından hükümet bankaya tam destek açıklaması yaptı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Merkez Bankası hiçbir şekilde günah keçisi değil" dedi.
Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın "Merkez Bankası Başkanı ile hükümet arasında bir sorun olduğunu, Merkez Bankası'nın günah keçisi ilan edildiği, hatta Merkez Bankası Başkanı'nın istifa edeceği" yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Şimşek, "Merkez Bankası, hiçbir şekilde günah keçisi değil" diye konuştu.
"Enflasyon 30 yılın en düşük seviyesinde"
Şimşek, geçen yıl tüm dünyada enflasyon yükselirken Türkiye'de düştüğünü, bugün gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun yüzde 7.5 ile 20 arasında değiştiğini dile getirerek, "Türkiye, enflasyonda dünya sıralamasında 59'uncu sırada. Enflasyon hedefinin ötesinde olabiliriz ama hala enflasyon 30 yılın en düşük seviyesinde" dedi.
Şimşek, "Son bir yılda enflasyondaki artışın yüzde 65'i, gıda ve petrolden kaynaklanıyor. Hedefin 2 kat üzerinde olduğumuzu biz de kabul ediyoruz. Merkez Bankası bağımsız bir kuruluş" diye konuştu.
Mehmet Şimşek ayrıca, Banka, ikincil etkileri sınırlayacak temkinli politikasını devam ettiriyor. Bu konuda Merkez Bankası'na en ufak bir müdahale yok. Çünkü fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir büyüme olmaz. Biz olaya böyle bakıyoruz. Merkez Bankası üzerine düşüne yapıyor. Temkinli para politikasını devam ettiriyor. Bu konuda da bizim tam desteğimize sahip" dedi.
Af iddiaları
Mehmet Şimşek, bugün bir gazetede "Çiftçinin, 800 milyon YTL'lik borcuna af getirileceğine" ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de bu konuda henüz bir yasa taslağının hazırlanmadığını bildirdi.
Şimşek, yapılan çalışma hakkında bilgi verirken, "Destekler de belli ölçüde faiz sübvansiyeyi ön plana çıkartan, doğrudan doğruya üreticiye desteği öngören bir düzenleme için ilgili bakanlıklardan fikir istedik. Henüz Bakanlar Kurulu'nda herhangi bir yasal düzenleme imzaya açılmış değil. Af veya başka bir düzenleme söz konusu değil" dedi.
Mahalli idareler reformunun birinci ayağının bin 100 belediyenin kapatılmasıyla başladığını hatırlatan Şimşek, "Muhtemelen son noktası, mahalli idarelere daha fazla yükümlülük ve daha fazla gelir aktarımını içerecek bir düzenleme olacak. Reformun içeriği henüz tamamlanmadı. Biz oraya, muhtemelen kamu finansmanının dengelerini düzeltecek, örneğin sosyal güvenlik priminin stopaj gibi birtakım yükümlülükleri kaynağından kesme yetkisini de sokacağız" diye konuştu.