hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Memura zam belli oldu

    Memura zam belli oldu
    expand

    Hakem Kurulu memura 2012 için yüzde 4+4, 2013 için yüzde 3+3 zam verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurulun devam eden toplantısında sendikaların hizmet kollarına ilişkin talepleriyle diğer mali talepler de değerlendirilecek.

    Kurulun kararı bağlayıcı ve nihai karar olarak kabul görecek. Karara itiraz edilemeyecek.

    Hükümet ve memurun 21 gün süren toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmıştı.

    Hükümet 2012 için yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5 + 4'e yükseltmişti. 2013 yılı teklifi de yarım puan artırarak yüzde 3+3'e çıkarılmıştı.

    Zam oranını yetersiz bulan memurlar 23 Mayıs'ta bir günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.

    TEPKİLER

    KESK: "Şike kararı"

    KESK Başkanı Lami Özgen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun memur maaşlarına ilişkin kararına yönelik "Hakemin ortaya çıkardığı karar şike kararıdır. Bizim tarafımızdan kabul edilmeyecektir" dedi.

    Özgen, KESK tarafından Devlet Personel Başkanlığı önünde düzenlenen eylemde, 30 Nisan'da başlayıp bugüne kadar devam eden toplu sözleşme görüşmelerinin iflas ettiğini savundu.

    Beş gündür devam eden Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısında kurulun bileşeni itibarıyla gerekli iradeye sahip olmadığını gördüklerini ifade eden Özgen, şunları söyledi: "Aynen bize şunu ifade ediyorlar: 'Hükümetin teklifleri dışındaki diğer teklifleri değerlendirme ve karar alma yetkisine sahip değiliz.' Bu irade siyasal hükümetin göstermesi gereken iradedir. Buradan hareketle Kurul'un bugün verdiği karar toplu sözleşme masasında hükümete kamu çalışanlarına yaklaştığı yarımlık ya da buçukluk yaklaşımı Hakem Kurulu tarafından da gösterilmiştir. Bu karar bizim için kabul edilebilir bir karar değildir. Yani yüzde 4 4 kamu çalışanlarının ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan bir oran değildir. Aynı zamanda Hakem Kurulu hükümetin gölgesi altında, hükümetin inisiyatifi altında bir tutum geliştirmiştir. Bu da şunu gösteriyor; toplu sözleşme sürecinde hükümetin bize dayatmak istediği tutum hakem kararıyla dayatılmıştır."

    Özgen, şunları kaydetti: KESK olarak karar ne olursa olsun bundan sonraki süreçte buna karşı pratik eylem tutumlarımızı sürdüreceğiz. Aynı zamanda hükümetin çoğunluğa dayalı olarak çıkardığı bu yasaya karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yasayla bize dayatılan ilk toplu sözleşme böylelikle kendiliğinden ortadan kalkmıştır. Yani ortada bir toplu sözleşme sistemi yok. Hükümet tarafından kamu çalışanlarına dayatılan bir oyun vardır. Bu oyun ortaya çıkmıştır. Bundan sonra bütün konfederasyonlara düşen, ortak hareket edip kamu çalışanlarının lehine bu yasayı en kısa zamanda değiştirmek ve gerçek anlamda bir toplu sözleşme sistemini hayata geçirmektir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow