hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mavi Tünel'in temeli bugün atıldı

    Mavi Tünelin temeli bugün atıldı
    expand

    Konya'da çiftçinin 22 yıldır beklediği Mavi Tünel Projesi'nin temeli bugün atıldı. Göksu Havzası'ndan Konya'nın çölleşen topraklarına su getirecek olan projenin beş yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mavi Tünel Projesi, 1985 yılında hazırlandı. O günden bu yana 15 hükümet değişti fakat proje başlatılamadı. Çünkü toplam maliyet çok yüksekti. Bu yüzden proje birkaç üniteye bölündü.
     
    İlk ünitenin temeli, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılacağı törenle atıldı.
     
    Abdullan Gül, törende butona basarak, Göksu Havzası'ndan Konya'ya yılda 400 milyon metreküpten fazla su aktaracak Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'in temelini attı.
     
    Gül, hemen ardından yine butona basarak, inşaatı tamamlanan ve Beyşehir Gölü'ne Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'ndan yılda 130 milyon metreküp su aktaracak Derebucak Derivasyon Tüneli'nin açılışını yaptı.
     
    Birinci ünitede Bağbaşı Barajı ile 17 kilometrelik tünel bulunuyor. Ünite tamamlandığında yılda yaklaşık 180 milyon metreküp su Konya Ovası'na gelecek.
     
    Projenin tamamı bittiğinde ise gelecek su, 414 milyon metreküpü bulacak. Bu su üç yıl boyunca azalan yeraltı suyu ve barajların takviyesinde kullanılacak. Daha sonra da tarıma verilecek.
     
    Mavi Tünel Projesi
     
    Konya Ovası'nın yüzde 70'ini sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi, aşırı yeraltı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyecek, aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere ve su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacak.
     
    Sulanmayan birçok kıraç alanın sulamaya açılmasıyla Konya'daki bitki deseni değişecek ve üretim çeşitliliği sağlanacak.
     
    Mavi Tünel, 17 kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin Şanlıurfa tünellerinden sonra ikinci büyük sulama tüneli olacak. Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında depolanacak suyun 414.13 hm3'ü de Mavi Tünel vasıtasıyla Konya kapalı havzasına devir edilecek.
     
    Projenin tamamlanmasıyla Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 470 milyon YTL katkı sağlayacağı öngörülüyor.
     
    Mavi Tünel'in tamamen hayata geçmesinde sonra karasal iklimin yumuşayacağı bölgede, yılda 2 milyon tonun üzerinde sebze üretimi yapılacağı, sanayiciye ucuz hammadde sağlanacağı ve 100 bin kişinin istihdam edileceği de belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow