Lüks semtlerdeki kira gelirleri mercek altında
Maliye, kira gelirlerinde vergi kaçağının önüne geçmek için lüks semtlerdeki işyerlerini takibe aldı. Kirası 10 bin liradan fazla olan işyerleri ile lüks dairelerin beyannameleri, banka, PTT, tapu ve diğer kanallardan elde edilen bilgilerle güncellenecek. Piyasa değerinin altında gösterilen kiralara ilişkin cezai yaptırım uygulanacak.
Zaman'ın haberine göre, kira gelirlerinden elde edilen vergiyi artırmak için çalışmalarını hızlandıran Maliye, rotayı lüks semtler ve işyerlerine çevirdi.
Gelir İdaresi, lüks semtlerdeki konutların yanı sıra işyerlerinin de kira değerlerini rayiç bedeller doğrultusunda yeniden belirleyecek.
Banka, PTT, tapu ve diğer kanallardan edinilen bilgilerle işyerleri ve yüksek fiyatla oturulan dairelerin beyannameleri güncellenecek.
Araştırmanın ardından, özellikle lüks semtlerde aylık 10 bin liranın üzerinde olan işyeri kira bilgileri sisteme girilecek.
Bankanın yanı sıra PTT ve diğer kurumlardan hesap bilgilerini alan idare, ev sahibinin istisna miktarının altında kalmasına yönelik ödemelerini de mercek altına alıyor.
Bankalardan edinilen bilgiler tapu ve belediyelerin verileri ile karşılaştırılacak, doğru beyanda bulunup bulunulmadığı tespit edilecek.
Düşük havale veya bir başka hesaba para göndermenin üzerinde çalıştıklarını belirten üst düzey bir yetkili çok sayıda kişinin Maliye'nin tespit etmemesi için para gönderimlerinde kira ödemesi butonunu tıklamadığını kaydetti.
Kira ödediği halde başka hesaba havale ya da EFT yapıldığı kaydının tespit edilmesi halinde ise sistemin ev sahibini ele vereceğini kaydetti.
Bu yıl kira gelirini beyan etmeyen veya eksik gösteren 1 milyon 200 bin mükellefe mektup gönderen idare, düşük beyana da otomatik ceza üzerinde çalışıyor.
İstanbul Etiler'de ortalama kiraların 2 bin dolar altında olduğuna dikkat çeken üst düzey bakanlık yetkilisi, "Lüks semtlerde düşük beyanda bulunanlara yönelik kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Piyasa değerinin altında gösterilen kiralara ilişkin cezai yaptırım devreye girecek. İdare'nin sisteminden kimin nereden ne kadar gelir elde ettiği, neyi var neyi yok bunun bilgisi yer alıyor. Bankalar yoluyla yapılan tahsilatı da biliyoruz. Banka haricinde yapılan para transferleri hakkında da bilgi sahibiyiz" dedi.
Mart 2012'de geçen yıla ilişkin verilecek kira beyannamelerini, vatandaş yerine Gelir İdaresi Başkanlığı doldurmuştu.
Gayrimenkulden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde alım ve kiralamaları Maliye Bakanlığı sıkı takip altına alıyor. Bütün gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatları toparlanarak veri tabanına dönüştürülüyor. Bu kapsamda emlakçıların yanı sıra gazetelere ve internete verilen ilanlar da takip ediliyor. Vergi dairesinde görevli uzmanlar mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanlarını inceliyor.
Tüm verileri topladıklarını ifade eden üst düzey bir yetkili, "Maliye Bakanlığı'nda veri tabanına dönüştürüyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamaha göstereceğiz, ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız" bilgisini verdi.
Gelir İdaresi verilerine göre kira geliri beyan eden mükellef sayısı 2010 yılı sonu itibarıyla 827 bin 829. Gayrimenkul sayısı 1 milyon 919 bin iken, beyan edilen gelirlerin toplamı ise 12 milyar 855 milyon lira.