Lokuma standart geldi
Lokumun tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin özellikler belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, sade, çeşnili, aromalı, sultan, sucuk tipi ve kaymaklı lokuma yönelik standartları içeriyor.
Buna göre, lokumun özellikleri şöyle sıralandı:
- Tanımında belirtilen çeşide has tat ve kokuda olur ve yabancı tat ve koku içermez. Çiğ nişasta tadında olamaz.
- Elastiki yapıdadır ve dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilir.
- Üzerinde veya içinde yabancı madde bulunamaz.
- Lokuma geleneksel ürün olma özelliğini bozacak, ürün tanımında belirtilmeyen başka herhangi bir madde katılamaz.
Tebliğde, ayrıca lokumların kimyasal özellikleri, çeşnili lokuma katılabilen kuru, kurutulmuş veya sert kabuklu meyvelerin miktarları ve kaymaklı lokuma katılan kaymak miktarlarına ilişkin standartlara yer verildi.
Etiket bilgileri
Lokumlar etiketlenirken çeşni ilavesiyle üretilen lokumlarda ürün adı, çeşni adı ile belirtilecek. Yöresel/ülkesel adları ile bilinen ürünler, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu isimlerle üretilebilecek.
Hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği tezgah dolaplarında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte mevzuata uygun etiketler yer alacak.
Bu tür ürünler, satış yerlerinde tüketicinin ürüne temasını engelleyecek ancak ürün görselliğine de izin verecek şekilde uygun malzemeden yapılmış açılır-kapanır tezgah dolaplarında muhafaza edilecek ve satış yetkilisi kontrolünde uygun bir ambalaj kullanılarak tüketiciye sunulacak.
Tebliğ hükümleri, Avrupa Birliği üyesi bir ülkede yasal olarak üretilmiş veya yasal olarak serbest dolaşıma girmiş ürünlere uygulanmayacak.
Ancak bakanlık, Düzenlenmemiş Alanda Karşılıklı Tanıma Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutabilecek ve bunun sonucunda tebliğ ile aranan koruma düzeyinin eşdeğer ölçüde sağlamadığı tespit ederse ürünün piyasaya arzını yasaklayabilecek, koşula bağlayabilecek veya piyasadan geri çekilmesini veya toplatılması isteyebilecek.
Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1 Eylül 2014'e kadar düzenlemelere uyması gerekiyor.