hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kriz en çok dar gelirliyi vurdu

    Kriz en çok dar gelirliyi vurdu
    expand

    Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yaptığı piyasa araştırmasına göre, pirinç fiyatlarındaki hızlı artışlarla birlikte gündeme gelen gıda krizi, en çok dar gelirli vatandaşı vuruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ATO tarafından yapılan açıklamada, pirinç fiyatlarının son 1 yılda yüzde 141 oranında artarken, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in pirince alternatif olarak gösterdiği pilavlık bulgurun fiyatının da geçen yılın nisan ayından bu yana yüzde 100 artığı bildirildi.
     
    Geçen yıl nisan ayında kilosu 0.75 YTL olan bulgur, halen 1.5 YTL'den satılıyor.
     
    ATO araştırmasına göre, dar gelirli ailelerin protein ihtiyacını karşılamak için et yerine ikame ettiği yeşil mercimek de fiyatı bir yılda ikiye katlanan temel gıda maddeleri arasında yer aldı.
     
    Şu anda fiyatı 2.2 YTL olan yeşil mercimek, geçen yıl nisan ayında 1,1 YTL'ye satılıyordu. Genellikle pirinç pilavı ile birlikte yenen ve milli yemek olarak nitelendirilen "kuru fasulyenin" fiyatı ise geçen yılın nisan ayına göre yüzde 97 artış gösterdi.
     
    Aşurelik buğdayın fiyatı yüzde 84, barbunyanın fiyatı yüzde 70, şehriyenin fiyatı yüzde 52, nohutun fiyatıda yüzde 50 artış gösterdi.
     
    Dar gelirlilerin ucuz olduğu için tercih ettiği makarnanın fiyatı yüzde 114, kırmızı mercimek fiyatı yüzde 133 arttı.
     
    12 ayın zam şampiyonu kereviz
     
    Araştırma sonuçlarına göre, sebze ve meyve fiyatlarındaki artış da resmi enflasyon rakamların kat kat üzerinde gerçekleşti.
     
    Son 12 ayın zam şampiyonu yüzde 257 ile kereviz oldu. Geçen yıl nisan ayında 0.70 YTL'den satılan kerevizin fiyatı bir yılda 2.5 YTL'ye yükseldi. Zam şampiyonluğunda kerevizi yüzde 250 ile can eriği ve yüzde 180 ile limon izledi.
     
    Geçen yıl filesi 1 YTL olan limon, şimdi 2.8 YTL'den satılıyor. Bir yıl içinde fiyatlar ayvada yüzde 150, dolmalık biberde yüzde 147, domateste yüzde 115, ıspanak, pırasa ve turpta yüzde 100, kabakta yüzde 88, beyaz lahanada yüzde 71, taze fasulye ve elmada yüzde 67, pazı,patates ve çilekte yüzde 50, soğanda yüzde 44, semizotunda yüzde 43, kivide yüzde 34 oranında arttı.
     
    Kahvaltılıklardaki artış yüzde 50
     
    Kahvaltılıklardaki bir yılık fiyat artışı da yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişiyor. Tulum peyniri ve kaşar peyniri bir yılda yüzde 50 zam görürken, beyaz peynirin fiyatı yüzde 70, siyah zeytinin fiyatı yüzde 55 arttı.
     
    Yağ fiyatlarındaki artışlar da resmi enflasyon rakamlarını geride bıraktı. Nisan 2007-Nisan 2008 döneminde, ayçiçek yağı yüzde 115, mısırözü yağı yüzde 110, margarin yüzde 72, tereyağı yüzde 46 zam gördü.
     
    Aynı dönemde tuzun fiyatı yüzde 95, salçanın fiyatı yüzde 35 arttı. Un fiyatları yüzde 53 artarken, yoğurt fiyatındaki artış oranı ise yüzde 25 oldu.
     
    ATO Başkanı Aygün: "Tarım politikaları iflas etti"
     
    ATO Başkanı Sinan Aygün de konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye'de IMF ve Dünya Bankası güdümlü tarım politikalarının iflas ettiğini belirterek, "Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye'de IMF ve Dünya Bankası güdümlü tarım politikaları iflas etmiştir. Türkiye'yi kuraklıktan önce IMF ve Dünya Bankası'nın tarım politikaları yaktı" dedi.
     
    Tarımda üretimin gerilediğini, tarım arazilerinin boş kaldığını ifade eden Aygün, "IMF'nin ve Dünya Bankası'nın isteğiyle tarımda destekleme kaldırıldı. Desteklenen ürün sayısı miktarı azaltıldı. Arazisini eksin ekmesin çiftçiye doğrudan gelir desteği ödemesi yapıldı. Ucuz kredi desteği kaldırıldı. Gübre ve diğer girdilerde destek azaltıldı. Bu politikalar yüzünden Türkiye gıda krizi yaşıyor. Anadolu artık kendini besleyemez hale geldi" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow