Kentsel dönüşümün artırdığı kiralarda tersine dönüş: Laleli'de yüzde 40 düştü
Kiralarda kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanlara kilit vurduracak düzeylerdeki artıştan geri dönüş Laleli ile başladı. Özellikle Rus turistlerin alışveriş yaptığı Laleli'de kiralar yüzde 40 düştü.
Mağazalarda kira paniği: Giyim fiyatları artabilir
Dövizde önüne geçilemeyen yükselişin üstüne bir de kentsel dönüşümdeki rantı görüp kiraları yüzde 50'nin üzerinde artıran mal sahipleri yüzünden uzun zamandır boş kalan cadde mağazalarının yoğun olduğu yerlerden Laleli'de kiralar yüzde 40 düştü.
İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor
İşsizliği de tetikliyor
Sabah'ın haberine göre, Laleli Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca da Laleli'deki dükkan kiralarının yavaş yavaş makul seviyelere geldiğini ve boşalan dükkanların da dolmaya başladığını söyledi. "Kiralarda yüzde 40'a varan indirimler yapılıyor" diyen Eyyüpkoca, her kapanan mağazanın 8-10 kişinin işsiz kalması anlamına geldiğini, bunun da ekonomiyi ciddi anlamda sarsabileceğini kaydetti. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise Bağdat Caddesi ve Beyoğlu'nda da indirimlerin başladığını dile getirdi. Öncel, "Cadde'de kira indirimi yapan dükkanlar dolu. Zaten yüksek kiralar da ısrar ederlerse mağazalarını kiraya verecek kişi bulamayacak" diye konuştu.
Kira, yemek ve yol parası için çalışıyoruz
AVM'nin patronu banka
KDM'nin kurucu ortağı ve Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat İzci ise, AVM yatırımcılarının da zorda olduğunu, hiçbir AVM'nin mağaza kaybetmek gibi bir lüksünün olmadığını dile getirdi. İzci, "Burada asıl patron bankalar. AVM yatırımcısı bankaya dövizle borçlu. Dolayısıyla gelirinin de dövizle olması gerekiyor. Bir kira indirimine gitmeden önce bunu bankaya sorması ve izin alması gerekiyor. Banka izin vermezse indirim yapamaz" dedi.
Yüksek kiralar büyümemizi engelledi
Avva'nın sahibi Volkan Atik ise AVM'lerden bekledikleri indirim hamlesini göremediklerini söyledi. Şu anda büyümeyi yurtdışı mağazalarla sağlamayı hedeflediklerini belirten Atik, "Yüksek kiralar Türkiye'deki büyümemizi engelledi. Biz de Türkçe, Rusça ve Arapça konuşulan ülkelerde mağazalaşarak büyüyeceğiz" dedi.