İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine vize
Danıştay 13'üncü Dairesi, TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesine ilişkin ihalenin iptal istemini reddetti. Limanın devir işlemi, Danıştay'ın imtiyaz sözleşmesine ilişkin görüşünün ardından 1.5 ay içinde gerçekleştirilebilecek.
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi'nin (KİGEM) TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirmesi amacıyla 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan ihalenin iptali istemiyle açtığı dava, karara bağlandı.
Danıştay 13'üncü Dairesi, söz konusu ihalenin iptali istemini reddetti.
KİGEM'in bu ihalenin onaylanmasına yönündeki Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararının iptali istemiyle açtığı davada da Danıştay 13'üncü Dairesi, iptal isteminin reddine karar verdi.
Dairenin gerekçeli kararları daha sonra taraflara tebliğ edilecek. Davacı KİGEM, kararları temyiz ederse, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek.
Devir 1.5 ay içinde gerçekleştirilebilecek
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, AA muhabirine, Danıştay 13'üncü Dairesi'nin, İzmir Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesine ilişkin ihalenin iptal istemini reddetmesi kararını değerlendirdi.
Yetkililer, TCDD'ye ait İzmir limanının yanı sıra Bandırma, Derince ve Samsun limanlarının özelleştirme ihalelerinin gerçekleştirildiğini, imtiyaz sözleşmesi taslaklarının ise Danıştay'a gönderildiğini anımsattı.
Söz konusu ihalenin iptaliyle ilgili daha önce bir dava açıldığını, ayrıca imtiyaz sözleşmesiyle ilgili Danıştay'dan görüş bildirilmesinin beklendiğini belirten yetkililer, "Danıştay bu görüşünü o davanın sonucuna ertelemişti. Davayı 13'üncü Daire görüyor ama görüşü 1'inci Daire veriyor. İmtiyaz sözleşmesine görüş vermek için 1'inci Daire, 13'üncü Daire'nin vereceği kararı beklemişti. Karar idarenin lehine sonuçlandığı için görüş bildirmesi için 1'inci Daire'ye imtiyaz sözleşmesini göndereceğiz. Onların görüşünden sonra sözleşmeyi imzalayacağız" dedi.
Gerekçeli kararın henüz ÖİB'ye ulaşmadığını ifade eden yetkililer, "Danıştay'ın kararı bize geldiğinde orada eğer sözleşmemizi etkileyecek husus varsa biz sözleşmeyi ona göre revize edeceğiz. Yoksa tarafların paraflamış olduğu hazır sözleşmeyi 1'inci Daire'ye göndereceğiz" şeklinde konuştu.
Yetkililer, imtiyaz sözleşmesine ilişkin görüş bildirildikten sonra Özelleştirme İdaresi tarafından yatırımcıya 1 - 1.5 ay süre verileceğini, diğer şartların da uygun olması halinde 1.5 ay içinde İzmir Limanı'nın devir işleminin gerçekleştirilebileceğini bildirdi.
İhaleyi kazanan konsorsiyum içinde yer alan EİB Liman Hizmetleri AŞ (LİMAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, kararın, özelleştirmenin önündeki engelleri kaldırdığını belirterek, "Artık bu iş bitti diyebiliriz" dedi.
Alharal, global piyasalarda yaşanan çalkantının, konsorsiyumun kararlılığını etkilemediğini de ifade etti.
Uzun süre beklemenin yatırımcıya da bazı külfetler yüklediğini ifade eden Alharal, "Tüm finans piyasaları allak bullak olmuşken bizim gibi yatırımcıları daha fazla zarara sokmadan hareket etmemiz gerekiyor. 6 ay önceki finans maliyetiyle bugünkü arasında ciddi farklar var. Global krizin getirdiği dengesizlik ilave külfetler getiriyor. Ancak yatırımcı yönünden şu anda hiç bir sıkıntı yok, kaynaklar mevcut. Cumartesi günü ortaklarla yaptığımız görüşmede mahkeme kararının bir an önce açıklanması ve işe bir an önce başlayabilme dileğiyle ayrıldık" diye konuştu.
Danıştay'ın son kararını değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da, yargı sürecinde İzmir Limanı'nda yatırım yapılamadığını ve verimli çalışılamadığını söyledi.
Kararın kendileri açısından olumlu olmasına sevindiklerini dile getiren Türkmenoğlu, yargı sürecinin bitmesiyle, limanın yeni sahiplerinin verimli olarak çalışmalarına başlaması gerektiğini vurguladı.
Türkmenoğlu, "Limanın yeni sahipleri bu süreci ne kadar kısa tutarlarsa, hem Ege, hem liman, hem de ihracatçılar avantajlı demektir. Karar hayırlı olsun" dedi.
İzmir Limanı'nın işletme hakkını 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison-EİB Ortak Girişim Grubu almıştı.
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi (KİGEM), TCDD Genel Müdürlüğüne ait İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirmesi amacıyla, 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan ihalenin iptali istemiyle dava açmış, Danıştay 13'üncü Dairesi'nde görüşülen davadan ihalenin iptal isteminin reddi yönünde karar çıkmıştı.
Devir bekleyen limanlar
İhaleleri gerçekleştirilmiş ve devir sürecine girmeyi bekleyen limanlar arasında İzmir, Bandırma, Derince ve Samsun limanları yer alıyor.
İzmir Limanı'nın yanı sıra TC Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait Derince Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 195 milyon 250 bin dolar ile Türkerler Ortak Girişim Grubu (OGG) vermiş, ihale 12 Eylül 2007 tarihinde yapılmıştı.
Bandırma Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde de en yüksek teklifi 175 milyon 500 bin dolar ile Çelebi Ortak Girişim Grubu (OGG) vermiş, ihale 16 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirilmişti.
Samsun Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesi ise 16 Mayıs 2008 tarihinde yapılmış, nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 125 milyon 200 bin dolar ile Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. vermişti.