Irak Gaziantep'te başkonsolosluk açıyor
Irak ile ekonomik ilişkileri geliştirmek isteyen Türkiye, Musul ve Basra'da, Irak ise Gaziantep'te başkonsolosluk açmaya hazırlanıyor.
Kürşad Tüzmen ile Irak Ticaret Bakanı Abdülfelah El Sudani, Irak Su Kaynakları Bakanı Abdüllatif Raşid Latif ve Irak İnşaat Bakanı Byan Dizaye, Gaziantep'te açılan "3'üncü Irak Uluslararası Fuarı" kapsamında ortak basın toplantısı düzenlediler.
Toplantıda bir soru üzerine Kürşad Tüzmen, savaş öncesinde, sırasında ve sonrasında Irak'ın yanında olduklarını belirterek, "Irak'ın geleceğine güveniyoruz. Şu anda hiç hak etmediği bir durumla karşı karşıya. Son dönemde dünyadaki gelişmeleri yakından izlerse birçok tehdit unsurunu fırsata dönüştürecek beceriye sahiptir" dedi.
"Türk şirketlerinin Irak'tan alacakları sorununun çözülüp çözülmediğine" ilişkin soru üzerine Tüzmen, Irak'tan alacaklar konusunun eskiden beri olduğunu, Irak'ın, tüm sıkıntılara karşın taahhütlerini yerine getirdiğini kaydetti.
Tüzmen, "Dönem dönem sıkıntılar olmuştur ancak mutlaka elinde olmayan nedenlerle Irak'ın bu yükümlülüklerini yerine getiremediğine inandık ve sabırla bekledik. 2008 yılında da bazı firmalarımızın alacak borç ilişkisi vardır. Ama Irak, her zaman taahhütlerini yerini getirmiş bir devlet. Firma alacaklarının yine zaman içinde rahatlıkla ödeneceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Irak Ticaret Bakanı Sudani de aynı soruyu yanıtlarken, Irak hükümetinin iyiniyetle üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeye kararlı olduğunu söyledi.
Sudani, "Kimi gecikmeler veya sorunlar meydana gelirse, bu da kimi işlemlerden meydana gelmektedir. Bu işlemler yüzünden kimi şirketlerin ödemelerinde gecikmeler meydana geldiği için biz de üzülüyor ve özür diliyoruz. Fakat sonuçta haklarını elde edecekler" dedi.
Gaziantep'te başkonsolosluk
Başka bir soru üzerine Sudani, iki ülke arasında yeni sınır kapılarına, ayrıca Türkiye'de belli başlı büyük kentlerde konsoloslukların açılmasına ihtiyaç olduğunu da kaydetti.
Sudani, "Prensip olarak Gaziantep ve Basra illerinde konsoloslukların açılması konusunda ön anlaşmaya varıldı" diye konuştu.
Devlet Bakanı Tüzmen de iki ülke ticaret hacminin artması için sınır kapılarının artması gerektiğini vurgulayarak, "Kapı çalışmalarına başladığımız zaman Türkiye'nin ticaret hacmi 70-80 milyar dolarlardaydı. Bu yıl Türkiye'nin dış ticaret hacmi 325 milyar dolar olacak. Yeni sınır kapılarına ihtiyaç var" dedi.
Başkonsolosluklar ve konsolosluklar konusunda iki ülkenin dışişleri bakanlarının ciddi çalışma yürüttüklerini anlatan Tüzmen, şu an için Musul ve Basra Başkonsoloslukları, Irak'ın Gaziantep'te başkonsolosluk açılmasının planlandığını bildirdi.
Bir gazetecinin, "Irak'ta hala PKK terör örgütü var. Irak devleti olarak bu yönde yaptırımlarınız neler olacak. Alacağınız önlemler ileriki yıllarda ticaretin artması için iyi olmaz mı?" sorusunu, Irak Ticaret Bakanı Sudani yanıtladı.
Sudani, iki ülke arasındaki güvenlik durumunun ticari mübadeleleri olumsuz etkileyebileceğine işaret ederek, "Silahlı PKK grubu ve diğer silahlı grupların bu bölgelerde ortadan bertaraf edilmesinin sağlanması için hali hazırda Türk hükümeti ve Irak hükümeti tarafından bu konuyla ilgili olarak çabalar sürdürülmektedir. Türkiye hükümeti ile Irak hükümeti arasındaki ilişkiler çok güçlüdür, şu veya bu yerdeki kimi hareketler hiçbir biçimde bu iyi ilişkilerimizi ters yönde etkilemeyecektir" dedi.
Devlet Bakanı Tüzmen de, "Dicle ve Fırat nehirlerinden Irak'a su verilmesi" konusundaki soru üzerine, teknik heyetlerin görüşmeleri çerçevesinde bu konularda aşamalar kaydedileceğini söyledi.