hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İETT arazisi Sama Dubai'nin oldu

    İETT arazisi Sama Dubainin oldu
    expand

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 46 bin 241 metrekare ticaret ve konut alanına sahip Levent'teki İETT garajı arazisi 705 milyon dolara Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul'ün oldu. Sama Dubai, KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL'ye denk gelen parayı peşin ödeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açık artırma, karayolları arazisini 800 milyon dolara satın alan Zorlu ile Dubai Şeyhi Maktum'un şirketi Sama Dubai arasında yapıldı. Zorlu'nun verdiği son rakam 701 milyon dolar oldu.
     
    265 milyon 885 bin 750 YTL+KDV muhammen bedele sahip arazi için ihale, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı merkez binası yanında bulunan İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü Salonu'nda yapıldı.
     
    İhaleyi gerçekleştiren Belediye Encümeni'ne Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş başkanlık etti.
     
    19 şirket şartname verdi, 7'si katıldı

    İETT garajı arazisi satış ihalesinde son süre olan saat 12.00'ye kadar 19 şirket şartname aldı. Ancak ihaleye şartname alan 19 şirketten 7'si katıldı.
     

     
    SAMA DUBAİ
    Türkiye'de adını, aynı araziye 5 milyar dolarlık yatırımla kurmayı planladığı ve tartışmalara neden olan Dubai Towers ile duyuran Dubai Holding, geçtiğimiz nisan ayında Türkiye'de Sama Dubai adında yeni bir gayrimenkul yatırım şirketi kurduğunu açıklamıştı.
     
    Şirketin, bu alandaki tüm farklı kuruluşları adı geçen şirket bünyesinde bir araya getirilirken, Sama Dubai'nin bünyesinde bir araya getirilen kuruluşların başında da Türkiye'deki yatırımları yapacak olan Dubai International Properties'in (DIP) geldiği aktarılmıştı.
     
    İsmini Arapça'da 'göklere ulaşmak' anlamına gelen 'Sama'dan alan Sama Dubai'nin yüzde 100'ü, dünyanın en zenginleri arasında yer alan Dubai Şeyhi El Maktum'a ait Dubai Holding bünyesinde yer alıyor.
    Devlet İhale Kanunu'na göre, kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilen satışta, ihale komisyonu gelen teklif zarflarını katılımcıların huzurunda açtı. Verilen teklifler şöyle:

    * Toray İnşaat Sanayi Ticaret: 401 milyon 500 bin+KDV
    * Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul: 840 milyon YTL+KDV
    * Biskon Yapı: 440 milyon YTL+KDV
    * Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım: 707 milyon YTL+KDV
    * Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret: 400 milyon YTL+KDV
    * Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret: 310 milyon YTL+KDV
    * Fiba Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım - Nurol ortak girişimi: 505 milyon YTL+KDV
     
    Sama Dubai ve Zorlu arasında açık artırma

    Yasaya göre, en yüksek teklifi veren üç istekli arasında açık artırma yapıldı. Düşük teklif veren firmalar ise ihaleden elendi. Bu durumda ihaleye, en yüksek teklifi veren Sama Dubai, Zorlu ve Fiba-Nurol ortak girişimi ile devam edildi.
     
    Açık artırmanın başında Fiba Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım - Nurol ortak girişimi ihaleden çekildi.
     
    Saat 13.36'da Zorlu'nun 607 milyon dolar fiyattan başlattığı açık artırmaya, Sama Dubai'nin 689 milyon dolarlık teklifinin ardından 5 dakika ara verildi.
     
    Bu aradan sonra Zorlu ihaleye 690 milyon dolardan devam etti. İhale saat 13.50 sıralarında 705 milyon dolara Sama-Dubai'nin oldu.

    İhale komisyonu, tapu işlemlerinde sıkıntı yaşandığı gerekçesiyle satış işleminin YTL üzerinden yapılacağını açıkladı. Ancak, ilk tekliflerin alınmasının ardından açık artırmaya dolar üzerinden devam edildi. Verilen son rakam, Merkez Bankası'nın günlük döviz kuru üzerinden YTL'ye çevrildi.

    Şartname alan 19 şirket:
     
    * Eren Talu Mimarlık Turizm İnşaat
    * Biskon Yapı
    * Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret
    * Osmanlı Yapı 4 İnşaat Sanayi ve Ticaret
    * Fiba Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım
    * Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım
    * Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul
    * Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı
    * Soyak Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret
    * Emaar Gayrimenkul Geliştirme
    * Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi
    * Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı
    * Afken Gayrimekul Yatırım Ortaklığı
    * Toray İnşaat Sanayi Ticaret
    * Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret
    * Anadolu Gemi ve Savunma Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
    * Tahincioğlu Gayrimenkul İnşaat ve Turizm
    * İnanlar İnşaat
    * Fiba Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım - Nurol ortak girişimi
     
    İhaleye katılan 7 şirket:
     
    * Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret
    * Toray İnşaat Sanayi Ticaret
    * Fiba Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım - Nurol ortak girişimi
    * Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul
    * Biskon Yapı
    * Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım
    * Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret

    Arazinin özellikleri ve ihale yöntemi
           
    46 bin 241 metrekare ticaret ve konut olmak üzere, brüt parsel üzerinden bodrum hariç üç emsal imarı olan arazi, 265 milyon 885 bin 750 YTL artı KDV muhammen bedele sahip bulunuyor.
     
    İETT garajı arazisi, Boğaziçi Kanunu, Kültür ve Tabii Varlıklar Kanunu ve Hıfzıssıhha Kanunu'ndan etkilenmiyor.
     
    Konum itibariyle İstanbul Boğazı'na hakim arazi, en önemli ticaret ve alışveriş merkezleri ile ana ulaşım hattı üzerinde yer alıyor.
     
    "Sama Dubai ödemeyi peşin yapacak"
     
    İhale sonrasında açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul'ün ihale bedeli olan 980 milyon YTL artı KDV'yi peşin ödeyeceğini söyledi.
     
    Topbaş, İstanbul'da 2012 yılına kadar ulaşımda 22.6 milyon YTL yatırım yapmayı hedeflediklerini, şu anda bütçeden yatırıma ayrılan payın yüzde 60'ını ulaşım yatırımlarına ayırdıklarını söyledi.
     
    Arazinin satışından elde edilecek nakit paranın kendileri için önemli olduğunu söyleyen Topbaş, ''Buradan elde edilecek gelir doğrudan ulaşımda kullanılacak ve İstanbullara daha rahat erişim sağlanacak'' dedi.
     
    Topbaş, ellerinde bu arsaya benzer 1-2 yer daha bulunduğunu ve onların da satışına ilişkin hazırlık yaptıklarını ve gelecekte bunları takdim edeceklerini söyledi.
     
    Topbaş, rakam daha fazla olsaydı daha çok sevineceklerini belirterek, ''Bu küresel sermayenin İstanbul'a gelişi. Portföy alışverişi değil.  Burada yatırım yapılacak. Bu da iş gücü ve istihdam oluşması adına önemli'' dedi.
     
    Arazinin kendileri için çok önemli olduğunu ve buranın İstanbul'un son kupon yerlerinden biri olduğunu belirten Topbaş, arazi satışından 1 milyar doların üzerinde rakam beklediklerini söylemişti.
     
    ''İmar kararının arkasında duracağız''
     
    Araziye ilişkin imar durumunun önceden belirlendiğini ifade eden Topbaş, ancak yargıya giderse, yargının vereceği karara da saygılı olduklarını söyledi.
     
    Maslak hattı üzerinde daha önce ciddi emsaller kullanmış yapılar bulunduğunu dile getiren Topbaş, ''(Daha önce neredeydiniz?) diye sormak lazım. (Ne kadar müdahale ettiniz, geçmişte hangi sürede yargıya gittiniz?) 7-8 emsaller kullanılırken, 8-9 emsaller varken sorgulamak lazım. Kamunun, halkın arazisini değerlendirirken kalkıp bir uç oluşturmanın anlamı yok'' dedi.
     
    Topbaş, bunlarla mücadele ederek iş yapmaya, kenti çok farklı boyuta taşımaya ve sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti.
     
    Topbaş, arsanın imar durumuyla ilgili kararlarının arkasında duracaklarını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow