Hükümet GAP planını Diyarbakır'da açıklıyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) eylem planını bugün Diyarbakır'da açıklıyor.
Kapalı spor salonunda yapılacak açıklama, "GAP Eylem Planı ve diğer bölgelerdeki öncelikli yatırımların hızlandırılması projesi" adını taşıyor.
Yani eylem planı sadece GAP'ı değil diğer altı bölgede tamamlanacak belli başlı yatırımları da içerecek.
60'ncı Hükümet'in öncelikli hedeflerinden biri yıllardır sürüncemede kalan Güneydoğu Anadolu Projesini bitirmek.
Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla kasım ayında GAP bölgesini oluşturan 9 ilde inceleme gezilerine başlayan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, turlarını şubat ayında bitirdi.
Şubat ayından bu yana geçen sürede ise 9 ilden derlenen veriler bir rapor olarak Başbakan Erdoğan'a sunuldu.
Başbakan Erdoğan bugün Diyarbakır Kapalı Spor Salonu'ndan hem aylardır beklenen GAP Eylem Planı'nı hem de GAP dışında kalan 6 bölgedeki öncelikli yatırımların hızlandırılması için yapılacakları açıklayacak.
Erdoğan'ın Diyarbakırdaki toplantısına kabinenin büyük bir çoğunluğu çok sayıda bürokrat dışında GAP'ı oluşturan 9 ilin vali, belediye başkan, sanayi ve ticaret odası başkanları sivil toplum ve meslek örgütlerinin temsilcileri ve milletvekilleri davet edildi.
4 milyon kişiye istihdam
12 milyar dolarlık eylem planı içinde sulama alanlarını arttırmak, baraj ve santralleri tamamlamak, mayınları temizleyerek bölgeyi organik tarıma açmak var.
GAP, dünyanın en büyük entegre kalkınma projesi. Çünkü temel hedefi bölge halkının gelir düzeyini yükseltmek, bu bölgeyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak.
Proje tam 9 ili kapsıyor. Şimdiye kadar 23 milyar YTL harcanırken; 15 baraj, 9 santral yapıldı. Hedef ise 22 baraj, 19 santral.
Projede enerji, öncelikli sektör. Önce Silvan ve Cizre barajları bitirilecek. Bu iki barajla toplam 400 mw kurulu güce ulaşılacak.
Diğer öncelikli sektör tarım. Bunun için bölgede sulanabilir alan artırılacak. Hedefte 1.9 milyon hektar alanı sulamak var. Kuru tarım koşularından sulu tarım koşullarına geçilecek. Yani yüksek katma değer yaratan tarım ürünleri de üretilebilecek.
Bir yandan da bölge mayınlardan temizlenecek ve organik tarıma açılacak. Turizmi geliştirmek için bölgeye yatırım yapılacak. Kentsel rehabilitasyon çalışmaları tamamlanacak.
Projenin tamamlanmasıyla 4 milyon kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor. Bir diğer hedef ise bölgenin gelir seviyesini 5 kat arttırmak.