Hollanda ile karaparayla mücadelede işbirliği
Türkiye, karaparayla mücadelede Hollanda ile işbirliği yapacak.
Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Hollanda Mali İstihbarat Birimi Arasında Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'nın yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, yetkili makamlar, karşılıklı menfaat ve işbirliği anlayışı içinde, mütekabiliyet esasına dayalı olarak ve her bir yetkili makamın ulusal mevzuatı çerçevesinde karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyeti konusunda bilgi değişimini kolaylaştırmak üzere mutabakata vardı.
Yetkili makamlar, karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetine karıştığından şüphe edilen kişilerin analiz, inceleme ve soruşturmasına yardımcı olabilecek bilgiyi, kendiliğinden veya talep üzerine birbirlerine sağlayarak işbirliği yapacak.
Sağlanacak işbirliği ve bilgi değişimi, yetkili makamların ulusal yasal sistemlerine uygun olarak yapılacak.
Her bir talep, ulusal mevzuatın izin verdiği ölçüde; talepte bulunan yetkili makam tarafından konuyla ilgili olarak bilinen vakıaların kısa bir açıklaması, konuyu tanımlayan mevcut tüm bilgiler, varsa şüphelenilen suçlara ve suçlamalara ilişkin mevcut tüm bilgiler ve talebin nedeni ve bilginin kullanım amacı hususlarını içerecek.
Bilgi ve belgeler, amaçlar dışında kullanılamayacak
Her bir yetkili makamdan elde edilen bilgi ve belgeler, bilgiyi veren yetkili makamdan önceden izin alınmaksızın üçüncü bir tarafa verilmeyecek, idari, soruşturma veya kovuşturma amaçlı olarak kullanılmayacak.
Yetkili makamlar, her bir yetkili makamdan elde edilen herhangi bir bilgi veya belgenin, bilgiyi veren yetkili makamdan önceden izin almaksızın bu mutabakat muhtırasında ifade edilen amaçlar dışında kullanılmasına veya açıklanmasına izin vermeyecek.
Aklama suçunun öncül suçları ile karapara aklama ve terörün finansmanı suçlarında herhangi bir değişiklik olduğunda, durum derhal diğer yetkili makama bildirilecek.
Mevcut mutabakat muhtırasının uygulanmasından elde edilen bilgiler gizli olacak. Bilgi, bilgiyi alan yetkili makamın kendi kaynaklarından elde ettiği benzer bilgi için ulusal mevzuatının şart koştuğu gizlilik içerisinde korunacak ve resmi gizliliğe tabi olacak.
Bilgi talebi, ulusal güvenliğe aykırı olacaksa reddedilebilecek
Yardımlaşma ulusal mevzuata, uluslararası anlaşmalara veya ulusal güvenliğe aykırı olacaksa bilgi talebi reddedilebilecek. Bilgi talebinde bulunan yetkili makama, talebin reddine ilişkin sebepler bildirilecek.
Yetkili makamlar, bu mutabakat muhtırasının uygulanması amacı ile her bir ülkenin mevzuatına uyumlu olarak kabul edilebilir iletişim prosedürleri için müşterek düzenleme yapacak ve birbirleriyle istişarede bulunacak. Bu makamlar arasındaki iletişim, İngilizce olarak gerçekleştirilecek.
Mutabakat muhtırası, karşılıklı rıza ile her zaman değiştirilebilecek. Yetkili makamlar, bu değişikliklere dair onaylarını nota değişimi ile bildirecek ve değişiklik onayı, son bildirim tarihinde yürürlüğe girecek.
Söz konusu mutabakat muhtırası, her zaman fesih de edilebilecek. Fesih, diğer yetkili makamdan yazılı bildirimin alınmasından itibaren yürürlüğe girecek.
Muhtıranın, bilginin kullanılmasını içeren bazı maddeleri ile gizlilik maddesinde yer alan yükümlülükler, muhtıra fesih olsa bile yetkili makamları bağlamaya devam edecek.