hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hedefler daha gerçekçi konulmalı"

    Hedefler daha gerçekçi konulmalı
    expand

    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hedeflerin daha gerçekçi konulması ve bu hedeflere ulaşılmaya çalışılması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüzmen, "Makine Sanayi Sektör Platformu" toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     
    Tüzmen, "Bugün 3 bakanın katıldığı toplantıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine, bakanların kamuoyuna gerçekleri anlatmaya çalıştıklarını, bu gerçeklerin de milli gelir rakamlarında, kişi başına gelir rakamlarında son dönemde yaklaşık 2 bin 200 dolarlık bir iyileşme yaşanması ve bunun da AB standartlarına göre değerlendirilmesinden kaynaklandığını söyledi.
     
    Tüzmen ayrıca, bugünkü toplantıda makro ekonomik dengelerdeki gelişmelerin de kamuoyuyla paylaşıldığını ifade ederek, "Görünümün analiz edildiği, gerçeklerin anlatıldığı bir platform" dedi.
     
    Tüzmen, "makro ekonomik verilerden memnun musunuz?" sorusu üzerine, enflasyon konusunda yüzde 100'ü aşan ciddi bir yanılma olduğunu söylediğini hatırlattı.
     
    Bakan Tüzmen, "Bunun da kimse aksini iddia edemiyor. Dolayısıyla bu ciddi yanılmanın ne pahasına yapıldığını ortaya koymaya çalıştık. En çok imalata dayalı sanayi sektörünün ödediği bir bedel oldu. Ben bunu vurgulamaya çalıştım. En fazla rekabetçiliği artırmaya çalıştığımız bir dönemde Türkiye'nin rekabetçiliğinden ödün verilmemesi gerektiğini vurguladım. Bunun da aksini iddia eden varsa buyursun, tartışalım. Şu anda bence hedeflerin daha gerçekçi konulması ve bu hedeflere ulaşılmaya çalışılması lazım. Aksi takdirde hedeflerde yüzde 100'ü aşkın bir yanılma payı olursa o zaman ciddiyette biraz azalma olur" dedi.
     
    "Hedeflerde revize mi öneriyorsunuz?"
     
    Peki hedeflerde revize mi öneriyorsunuz?" sorusuna karşılık Tüzmen, şu anda yürütülen çalışmaları, "Türkiye'nin rekabetçiliğini artıracak çalışmalar" olarak niteledi.
     
    Bakan Tüzmen, sınır illerine 10 sene süresince gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti getirilmesi ve bu muafiyetin bütün yatırımcılara uygulanması yönünde bir çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, bu çalışmanın göçü engelleyici bir yönü bulunduğunu da söyledi.
     
    Şimdiye kadar göçün "alternatif maliyetinin" hesaplanmadığını belirten Tüzmen, akademisyenlerin bu hesapları yapması gerektiğine işaret etti.
     
    Tüzmen, "İstanbul'un, İzmir'in, Mersin'in, Ankara'nın, Adana'nın yükü daha da azalır. Daha rahat hareket edebilir hale gelir. Bu konularla ilgili çalışmalar yapıyoruz" dedi.
     
    Serbest bölgelere yönelik çalışmalar da yürüttüklerini ifade eden Tüzmen, önümüzdeki günlerde çalışmalarla ilgili sivil toplum örgütleri, işleticiler ve serbest bölge kullanıcıları ile bir araya gelinerek, değerlendirme yapılacağını söyledi.
     
    Tüzmen, bu konularla ilgili kanunların çıkarılması için altyapıyı, ilgili bakanlarla birlikte hazırladıklarını, bu konuda dün de bir araya geldiklerini söyledi.
     
    "Koşan atı mahmuzlamak zorundayız"
     
    Tüzmen, gizli maliyetlerin yüksek olduğunu ve bunların aşağıya doğru indirilmesi durumunda rekabetçiliğin artacağını belirterek, "Biz koşan atı mahmuzlamak zorundayız. Koşan at da şu anda Türkiye'de ihracattır. Bunu mahmuzlayalım, engellemeyelim, gem vurmayalım" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow