Gaz krizi Nabucco'nun önemini artırdı
Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi Avrupa'nın alternatif doğalgaz arayışını hızlandırdı. Bu alternatifler arasında Orta Asya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması hedeflenen Nabucco projesi öne çıkıyor.
Çünkü Nabucco eğer hayata geçerse Avrupa'yı hem kaynak hem de güzergah açısından rahatlatacak.
Bir süredir proje ortaklarıyla talepleri üzerinde uzlaşamayan Türkiye, anlaşma metinlerine ilişkin teklifine son noktayı koydu. Şimdi ortaklardan yanıt bekliyor.
Avrupa donuyor, çünkü Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmazlığında 9'uncu gün geride bırakıldı. Hala gaz yok, üstelik yakın zamanda anlaşma umudu da yok.
Bu süreçte dünya Rusya'ya bağımlılıktan, bölgedeki siyasi dengesizliğin yarattığı belirsizliklerden kurtulmak istiyor. Doğalgaz kaynaklarının boru hattı güzergahlarının çeşitlenmesi tek çözüm...
Nabucco hızlanıyor
Bu doğrultuda hayata geçmeye en yakın proje Türkiye'nin de ortakları arasında yer aldığı Nabucco doğalgaz boru hattı.
Proje ile Rusya'yı ve bölgedeki ülkeleri by-pass ederek Orta Asya bölgesinin doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması öngörülüyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi Nabucco'nun önemini artırdı, projeye hız verilecek. Ancak yaşanan sorunlar aşılabilirse.
Nabucco'da taşınacak doğalgazın kaynağı konusunda hala tartışma var. Rusya ve İran kaynak ülkeler arasına katılmak istiyor. Bir diğer sorun ise Türkiye'nin talepleri.
Türkiye Nabucco'da sadece transit geçiş ülkesi olmak istemiyor, gazdan pay talebi masada. Ayrıca gaz transfer ücreti olarak istediği ücret de proje ortakları açısından sorun.
Bu sorunlar aylardır süren görüşmelerin odağındaydı. Bakan Güler, "Nabucco projesinde Türkiye hükümetlerarası anlaşma ile öteki anlaşmanın tekliflerini iletti. Top onlarda. Bizim isteğimiz her iki anlaşmanın birlikte imzalanması. Bu takdirde Nabucco projesi hız kazanmış olacak" dedi.
Proje ortakları hem bu sorunları hem de Nabucco'nun nasıl hızlandırılabileceğini görüşmek üzere 27 Ocak'ta Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de biraraya gelecek.
Hedef yaklaşık 8 milyar euro'ya mal olacak 3 bin 300 kilometrelik boru hattının temelini 2010 yılında atmak. Doğalgaz sevkıyatının ise 2013 yılında başlaması hedefleniyor.