"Enflasyonla mücadele itina gerektirmekte"
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin, "Uluslararası enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların da etkisiyle, enflasyonla mücadele daha fazla itina ve kararlılık gerektirmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
TÜSİAD, TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon verileriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Şubat ayı enflasyon verilerinin, enflasyonla mücadelenin, gündemin en başında yer almaya devam etmesi gerektiğine işaret ettiği aktarılan açıklamada, 2006 yılı Nisan ayında ani artışla yükselen enflasyon oranının, bu çeyrekten itibaren, aynı yılın geri kalanında hedef üst bant sınırının üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.
Açıklamada, aynı dönemde Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırmasının, 2007 yılının ilk üç çeyreğinde etkisini gösterdiği ve azalan yurtiçi talebin de etkisiyle fiyatlar üzerindeki baskısının hafiflediği aktarılarak, 2007 yılı üçüncü çeyreğinden itibaren ise tüketici fiyatlarının yeniden bir tırmanış sürecine girdiği ve 2008 yılı Şubat ayı itibarıyla üst bant sınırı olan yüzde 9.1'e ulaştığı ifade edildi.
Uluslararası enerji fiyatlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki artışın, Türkiye dahil birçok gelişmekte olan ülkede enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, Hindistan ve Çin başta olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerde refah seviyesindeki iyileşmeye bağlı olarak et, süt, buğday, mısır temelli gıda ürünleri tüketiminin ve bioyakıt kullanımının yaygınlaşmasıyla, tarım ürünlerine yönelik talebin artması nedeniyle son yıllarda dünya çapında gıda ürünleri fiyatlarında önemli artışlar yaşandığı hatırlatıldı.
Gıda fiyatlarındaki artışlar enlasyonun düşüşünü azaltıyor
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Gıda fiyatlarındaki artışlar, enflasyonun düşüş sürecini yavaşlatmaktadır. Gıda harcamalarının, hane halkının toplam tüketim harcamaları içerisinde en yüksek paya sahip olan harcama grubu olması, gıda fiyatlarındaki gelişmelerin toplam enflasyon eğilimini doğrudan etkilemesine yol açmaktadır.
Son iki yıllık dönemde, gıda grubu fiyat artışları, toplam TÜFE endeksine en yüksek katkıyı yapan artışlar olmuştur. 2006 yılının ikinci çeyreğinden başlamak üzere, gıda fiyatlarındaki artış, toplam enflasyon artışının üzerinde gerçekleşmektedir. 2008 Şubat ayı itibarıyla, gıda grubu fiyat artışı yüzde 12.9'a yükselmiştir."
Gıda fiyatları oynaklığının uzun süredir devam etmesinin, enflasyon beklentilerinde bir bozulmaya sebep olabileceği kaydedilen açıklamada, "Gıda fiyatlarında yaşanan oynaklığın yarattığı belirsizliğin uzun süredir devam etmesi, beklentilerin bozulmasına neden olmaktadır. Bu durum, küresel ekonomik ve finansal görünümün daha da kötüye gittiği bir dönemde, parasal otoritelerin, enflasyonla mücadele iradesini daha güçlü olarak vurgulayarak, enflasyonist beklentileri daha iyi yönetmesini gerektirmektedir" denildi.
Açıklamada, enflasyon ile mücadele süreci içinde, politika belirleyici kurumların koordinasyonunun önem arz ettiği belirtilerek, 2006 yılında uygulamaya koyulan sıkı para politikasına karşın, aynı dönemde maliye politikalarında, seçim yılı olmasının da etkisiyle, bir gevşeme hissedilmeye başlandığı, bu durumun, yerel seçimler perspektifinde 2008 yılında da devam etmesine, enflasyonla mücadelede yeni zorlukların yaşanmasına neden olacağı kaydedildi.
Açıklamada, "Uluslararası enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların da etkisiyle, enflasyonla mücadele daha fazla itina ve kararlılık gerektirmektedir" denildi.