hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyonda 2 ayrı bakandan 2 ayrı söylem

    Enflasyonda 2 ayrı bakandan 2 ayrı söylem
    expand

    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, enflasyonun şubat ayında beklentilerin çok üzerinde çıkmasıyla ilgili, "Alınan tedbirler gözden geçirilmeli" derken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise, "Enflasyon kalp grafiği gibidir, çıkar, iner. Ek önlem almayı gerektiren bir durum söz konusu değil" dedi.

    Tüzmen, AK Parti TBMM grup toplantısı öncesinde, gazetecilerin enflasyon oranlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

    "Enflasyon beklenenden yüksek çıktı. Hükümet ek bir tedbir düşünüyor mu?" sorusu üzerine Tüzmen, "Arkadaşlar bu konuda ellerinden gelen çalışmaları yapıyor. Ama enflasyon rakamında ciddi bir yanılmamız olduğu ortada. Çünkü geçen sene hedeflenenden yaklaşık yüzde 100'e yakın bir sapma var" dedi.

    "Bu sapma büyük bir sapma" diyen Tüzmen, enflasyonu aşağı çekmek, enflasyonu yüzde 4-5'ler seviyesine çekmek için Türkiye'nin rekabetçiliğinden çok ödün verdiklerini kaydetti.

    Tüzmen, "Dikkat ederseniz, sadece kurla enflasyonu aşağı çekme politikası izlendi. Kurun yukarıya doğru hareketlenmesi... Türk lirasına aşırı değerlenme imkanı verildi. Doların son derece düşük değerde seyretmesi, enflasyonun aşağı çekilmesinde esas araç olarak kullanıldı" dedi.

    Şimdi bu tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Tüzmen, "Şu anda, bu kadar ödün vermemize rağmen, ithalatı bu kadar artıran, ithalat patlamasını yaratan, ciddi bir şekilde dışarıdan ara malı girişini sağlayan, kendi ara malımızı kullanmak yerine bunu dışarıdan Türkiye'ye getirmemizi ve bu şekilde ancak bunları sanayide kullanarak ihracat yapmamızı sağlayan, hep Türk lirasının aşırı değerli olmasıydı" diye konuştu.

    "Açıkçası, tamamıyla enflasyonun aşağı doğru çekilmesiyle ilgili kullanılan araçlar, bu şekilde bir aşırı değerliliği sağladı" diyen Tüzmen, "Ben o zaman söyledim: 1.700'den 1.600'e doğru hareketlenirken, 'Şimdi müdahale edelim, bunu tutalım...' Ne olacaktı, enflasyon bundan belki 1-2 puan daha yüksek olacaktı" dedi.

    Tüzmen, "Açık söyleyeyim, yüzde 4-5 tamam, onu biz de görmek isteriz. Ama madem yüzde 4-5 olmuyor, yüzde 9'lara çıkıyor. O zaman yüzde 10'u da yüzde 9'u da gözönüne alarak, Türkiye'nin rekabetçiliğini daha da artıracak, bütün sanayisini şakır şakır çalıştıracak, kendi ara mallarını ihraç eden ve ihracatın ithalatı karşılama oranını çok yüksek hale getirebilen bir ülke platformu, ülke ihracatı sağlanması mümkün olabilirdi" diye konuştu.
     
    Şu anda enflasyonda yüzde 100'e yakın bir yanılgının büyük bir yanılgı olduğunu düşündüğünü belirten Tüzmen, "Tabi bu, bugünlük bir şey değil. Bunun geçen dönemde hazırlanan bir altyapısı var. Bu konuda sorumlu arkadaşlarımız herhalde gereken açıklamaları yapacaktır diye düşünüyorum" dedi.

    Bakan Tüzmen, ithalat artışının arkasında Türk lirasının aşırı değerliliğinin yattığını ifade ederek, "Dışarıdaki ürünler ucuz, Türkiye'deki ürünler pahalı. Girdi maliyetlerinin artışta olduğu bir ülkede, dışarıdan alarak, işleyerek dışarıya ihracat yaparak, ihracatımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
     
    Kürşad Tüzmen, "Şu anda karlılıklarda azalma, fakirleşerek ihracat dedikleri arkadaşların yaptıkları açıklamalar da... Enflasyonu aşağı çekmek için bütün ülke çok büyük bedeller ödedi. Özellikle sanayimiz ve ihracat sektörümüz büyük bedeller ödedi. Ama o bedellerin karşılığını aldık mı? Bunun değerlendirmesini size bırakıyorum" dedi.
     
    Bu görüşlerini Bakanlar Kurulu'nda da söylediğini ifade eden Tüzmen, "Tekrar gözden geçirilmeli, değerlendirme yapılmalı" dedi.

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak, "Arızi şokların ortaya çıkardığı bir gelişme...Ama enflasyonla mücadelede en küçük bir gevşeme söz konusu değil, olmayacak. Şu anda ek önlem almayı gerektiren bir durum söz konusu değil" dedi.
     
    Çağlayan, "Gıdadan kaynaklandığını söyleyeceğim. Ama gıdayı da günah keçisi yapmak için söylemiyorum. Bu bir vaka... Dünyada da enflasyonda gıda başroldedir" ifadesini kullandı.
     
    Fiyat istikrarının sağlanmasının Merkez Bankası'nın sorumluluk alanında olduğunu bildiren Çağlayan, ancak kendilerinin de hükümet olarak enflasyon hedefinde hiçbir şekilde taviz vermediklerini, gerek bütçe disiplini gerekse mali disiplinden şu ana kadar sapmanın söz konusu olmadığını belirtti.
     
    Çağlayan, "Dünyadaki gelişmeleri iyi okumak ve iyi görmek lazım. Türkiye de global oyuncu olarak dünyadaki gelişmelerden zaman zaman etkileniyor. Bu noktada enflasyon rakamı, kalp grafiği gibidir. Zaman zaman çıkar, zaman zaman iner. Ama bu konuda en küçük bir taviz ve gevşeme söz konusu değildir. Bunu Ekonomik Koordinasyon Kurulu'ndaki arkadaşlarımızla birlikte değerlendirir ve ilave olacak şeyler varsa bakılır. Sebeplerini iyi araştırmak lazım, nereden kaynaklandığını iyi görmek lazım" diye konuştu.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de, şubat ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak, "Detaylara baktığınızda artışı en fazla olan kalemlerin, hem Türkiye'de hem de dünyadaki küresel gelişmelerin ortaya çıkarttığı özellikle konut, gıda gibi alanlarda yoğunlaşmış olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
     
    Ekren, "Yeni dönemdeki gelişmelerde ortaya çıkan sonuçlara uygun olarak Merkez Bankası'nın bir değerlendirmesini almış olacağız" diye konuştu.

    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise enflasyon rakamlarıyla ilgili soruları yanıtlamadı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow