Enerji Bakanı açıkladı: İran petrolü azalırsa...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan ham petrol ithalatında yaşanabilecek azalmanın, Libya'nın yanı sıra Suudi Arabistan, Irak, Rusya ve Kazakistan gibi alternatif kaynaklardan temininin mümkün olabileceğini bildirdi.
Yıldız, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun, Türkiye'nin petrol ihtiyacına ilişkin yazılı soru önergesini, TÜPRAŞ'ın bilgi notuyla yanıtladı.
Ham petrol kalitesinin temel olarak gravitesi (API) ve içerdiği kükürt oranına göre sınıflanarak fiyatlandırıldığını belirten Yıldız, API yükseldikçe ve kükürt oranı düştükçe birim ham petrol fiyatının da arttığını hatırlattı.
Yıldız, ham petroller arasındaki fiyat farklılığının, piyasadaki arz-talep dengesine ve sezon durumuna göre değiştiğini vurguladı.
Ham petrol alım kararlarının yıllık, aylık ve haftalık analizler sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu analizlerde ham petrollerin fiyatları, elde edilecek ürünler ve ürün talepleri dikkate alınarak ham petrolün cinsine ve üretim kompozisyonuna karar verilmektedir. Bu çerçevede son yıllarda Libya ham petrolü yerine Kazakistan ve Rusya-Sibirya hafif ham petrolü tercih edilmiştir.
Mevcut konjonktürde ise kaynak çeşitlendirmesi çerçevesinde alternatif kaynak olarak Libya ham petrolü tercih edilmiştir. Gelecekte oluşacak veya değişebilecek konjonktüre göre TÜPRAŞ alım portföyünü değiştirebilecektir.
İran'dan ham petrol ithalatında yaşanabilecek azalmanın, Libya'nın yanı sıra Suudi Arabistan, Irak, Rusya ve Kazakistan gibi alternatif kaynaklardan temini mümkün olabilecektir.
2003-2006 döneminde ortalama 4,6 milyon ton ithalatı yapılan Libya ham petrolü, 2007 yılında fuel-oil ve kalorifer yakıt taleplerinin daralması nedeniyle 300 bin tona gerilemiştir. 2008 yılından sonra ise dönüşüm ve kükürt giderme ünitelerinin tamamlanması ile optimizasyon programları çerçevesinde İran, Kazakistan ve Rusya ham petrolleri gibi alternatif kaynaklara yönelinmiştir."
Bakan Yıldız, Libya'nın ham petrolü için görüşmelerin, Libya Ulusal Ham Petrol Şirketi ile yürütüldüğünü ve gerekli anlaşmanın 1 Şubat 2012 tarihinde sonuçlandırıldığını belirtti.
Yıldız, enerji ve strateji politikalarının, Türkiye'nin ulusal çıkarları ve uluslararası konjonktür göz önünde bulundurularak oluşturulduğunu, TÜPRAŞ'ın, uluslararası bütün gelişmeleri dikkate alarak petrol kaynaklarının çeşitlendirilmesi, tedarik zincirinde riskin dağıtılması, fiyat avantajlarının sağlanması için ham petrol alım operasyonlarında optimizasyona ve çeşitlendirmeye gittiğini ifade etti.