hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    En yüksek teklif Türkerler'den

    En yüksek teklif  Türkerlerden
    expand

    TC Devlet Demiryolu İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne (TCDD) ait Derince Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 195 milyon 250 bin dolar ile Türkerler Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş'ın komisyon başkanlığında yapılan ihalede, önce kapalı "elemesiz" teklifler alınırken, elemesiz turda en yüksek yazılı teklif 120 milyon dolar olarak belirlendi.
     
    Daha sonra elemeli turlara geçilirken ilk turda en yüksek 130 milyon dolar teklif verildi ancak en düşük teklif veren iki firma aynı tutarda teklifte bulundu.
     
    Bunun üzerine Komisyon Başkanı Köktaş, eşitlik bozulana kadar tekliflerin devam edeceğini belirtirken, aynı teklifte bulunan iki şirkete, eşitliğin bozulması için küsuratlı teklifte bulunma tavsiyesinde bulundu.
     
    Sonrasında ilk elemeli turda en yüksek teklif 140 milyon dolara yükseldi, en düşük teklifi veren Limak elendi. İkinci elemeli yazılı turda ise en düşük teklifi veren Akfen elendi.
     
    Üç grupla açık artırmaya geçildi
     
    Elemeli yazılı turların ardından kalan üç grupla, 195 milyon dolar "başlangıç fiyatı" ve 250 bin dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi.
     
    Toplam üç grupla geçilen açık artırmanın ilk turunda, Türkerler Ortak Girişim Grubu 195 milyon 250 bin dolar teklif verirken, Çelebi Holding - Kocaeli Sanayi Odası Ortak Girişimi Grubu ile Global Altyapı ihaleden çekildi.
     
    Bunun üzerine Türkerler Ortak Girişim Grubu daha ilk turda, 195 milyon 250 bin dolar ile en yüksek teklifi vermiş oldu. İhale komisyonu başkanı Köktaş, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını kaydetti.
     
    "Ödeme peşin yapılacak"
     
    Türkerler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Yıldırım, Derince Limanı özelleştirme ihalesinde ödemenin peşin yapılacağını söyledi.
     
    Yıldırım, grup olarak ana hedeflerinin enerji ve ulaştırma sektörü olduğunu belirterek, Derince Limanı'nın ulaştırma konusunda ilk yatırımları olacağını belirtti.
     
    Burada yapılacak yatırımın boyutunu zamanın göstereceğini ifade eden Yıldırım, gerekli yatırımların bazlar halinde yıllar içerisinde yapılacağını söyledi.
     
    Yıldırım, limanın depremselliğiyle ilgili ayrıntılı mühendislik çalışmalarının yapılacağını ifade ederken, çok yuvarlak rakamlarla 50 ile 70 milyon dolarlık çalışma yapılacağını kaydetti.
     
    Türkerler Grubu'nun, ağırlıklı olarak enerji, inşaat ve çimento sektöründe yer aldığını belirten Yıldırım, "İnşaat sektöründeyiz, çimento sektöründeyiz, hidrolik santraller konusunda lisanslarımız var" dedi.
     
    DERİNCE LİMANI İHALESİNE TEPKİLER
     
    Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, Derince Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde verilen 195 milyon 250 bin dolar teklifin düşük bir rakam sayılamayacağını söyledi.
     
    Kanbak, ihalede verilen teklifin normal olduğunu ifade ederek, "Limanda önemli rehabilitasyonlar yapılması lazım. Sadece bununla kalmıyor. Limanda kiralık alanlarla ilgili problemler de var. Bunların çözülmesi gerekecek" dedi.
     
    Süreç nasıl işleyecek?
     
    İhalenin teknik olarak sonuçlanmasının ardından Rekabet Kurulu'nun ihaleye ilişkin görüşü alınacak. Komisyonun nihai kararı, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacak.
     
    ÖYK onayının ardından, ihale lehine sonuçlanan teklif sahibi ile sözleşme imzalanacak ve görüş alınmak üzere Danıştay'a gönderilecek.
     
    Danıştay görüşünü takiben idare, alıcı ve TCDD arasında sözleşme imzalanacak ve Derince Limanı 36 yıl süreyle alıcının işletimine verilecek.
     
    Derince Limanı
     
    Mersin ve İzmir Limanları'nın ardından görücüye çıkacak Derince Limanı, sanayi merkezleri açısından son derece stratejik bir konumda bulunuyor.
     
    TC Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait liman, İzmit Körfezi'nin kuzeyinde yer alıyor. Körfezdeki otomotiv (otomobil, traktör vb.) sanayi ve karışık eşya yüklerine hizmet veren liman, demiryolu ve karayolu şebekesi ile bağlantılı bulunuyor.
     
    Bir kılavuz botu, iki römorkor ve iki palamar botunun mevcut olduğu limanda, liman elleçleme ekipmanları arasında 3-35 tonluk dokuz adet rıhtım vinci, 5-25 tonluk sekiz adet mobil vinç, altı standart ve 20 kısa mastlı forklift, bir paletli vinç ve bir loder yer alıyor.
     
    Konteynerler, 35 tonluk genel amaçlı rıhtım vinci, 25-42 tonluk beş adet dolu ve 8-10 tonluk altı adet de boş konteyner forklifti ile elleçleniyor. TMO'ya ait 95 bin ton kapasiteli bir siloya sahip olan limanda, rıhtımla bağlantılı bir konveyör sistemi de bulunuyor.
     
    Özelleştirilen diğer limanlar
     
    Mersin Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla açılan ihaleyi, 755 milyon dolar bedelle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu (O.G.G) kazanmış ve Liman'ın devir sözleşmesi, 12 Mayıs 2007 tarihinde imzalanmıştı.
     
    İzmir Limanı'nın 49 yıl süre ile işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007 tarihinde çıkılan ihalede en yüksek teklifi, 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hotchison-EİB O.G.G vermişti. İzmir Limanı özelleştirilmesi ile ilgili Danıştay'dan görüş bekleniyor.
     
    9 Eylül 2005 tarihinde 36 yıllığına işletme hakkı devri yöntemiyle İskenderun Limanı'nın özelleştirilmesine ilişkin çıkılan ihalede ise en yüksek teklifi, 80 milyon dolar ile PSA-Akfen O.G.G. vermiş, ancak ihale daha sonra iptal edilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow