Eker: "Bu yıl 475 milyon lira ödenek ayrıldı"
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım sektörüne yönelik kredilerin faiz sübvansiyonu için ayrılan ödeneğin 400 milyon liradan 475 milyon liraya yükseltildiğini söyledi.
Eker, bakanlığının 2008 yılı çalışmaları ve 2009 yılı programı hakkında bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında, ayrılan 475 milyon liralık ödenek ile sektörü 6-7 milyar lira düşük faizli kredi kullandırmanın mümkün olduğuna dikkati çekti.
Geçen yıl sektöre kullandırılan 8,2 milyar liralık kredinin yüzde 90'ının sübvansiyonlu kredi olduğuna işaret eden Bakan Eker, kuraklığa rağmen, tarım kredilerindeki geri dönüş oranının yüzde 97,6 olduğunu vurguladı.
Tarımda bu yıla ilişkin uygulamalar hakkında da bilgi veren Bakan Eker, sertifikalı tohumluk kullanımı yanında hububatta sertifikalı tohumluk üretimine de destek verileceğini, kırmızı mercimek, nohut ve fasulyede kilogram başına 10 kuruş prim verileceğini, havza bazlı desteklemeye geçileceğini, desteklemelerin ekim sezonundan önce açıklanacağını söyledi.
"Çiftçiyi, ekonomik, profesyonel üretim yapar hale getirmeyi hedefliyoruz" diyen Bakan Eker, küresel krizden kaynaklanan fiyat artışlarından çiftçiyi korumak amacıyla gübre desteğinin yüzde 94, mazot desteğinin yüzde 11 artırıldığını kaydetti.
"Yağış iyi ancak hala ortalamaların altında"
Toplantıda, Türkiye'de yağış değişimine değinen ve Türkiye'nin 2007, 2008 yıllarında 2006 yılına oranla aldığı yağış miktarında azalma olduğunu hatırlatan Eker, 2008-2009 döneminde önceki yıllara oranla yağışın daha iyi olduğunu ancak hala uzun yıllar ortalamasının altında bulunduğunu kaydetti.
Tarım piyasalarında fiyatlar açısından bazı gelişmeler olduğunu, 2008 yılı ikinci yarısından itibaren dünya piyasalarında tarım ürünleri fiyatlarında hızlı düşüşler yaşandığını da belirten Eker, "Olumlu iklim koşulları nedeniyle üretim artışı meydana geldi. Küresel finans krizi nedeniyle tarım ürünleri talebinde düşme oldu. Fonlar emtia piyasalarından çekildi. Petrol fiyatlarında düşme meydana geldi. DTÖ görüşmeleri de hızlı düşüşlerde etken oldu" dedi.
"Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının özellikle gıda yönüyle pozitif" olduğunu dile getiren Eker, 2000 yılında Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı açısından 20'nci sırada iken 2007 yılında 16'ıncı sıraya yükseldiğini söyledi.
Eker, "2008 yılı 11 ayında Türkiye'nin gıda maddeleri ihracatı 1,849 milyar dolar fazla vermiştir" dedi.
Sertifikalı tohum kullanımının önemini vurgulayan Eker, sertifikalı tohum kullanımının destekleme kapsamında olduğunu, bu yıl sertifikalı tohum üretiminin de destekleme kapsamına alındığını kaydetti.
Tarım TV ve Alo Gıda hattı
2009 yılında tarımsal kuraklığa karşı bir test merkezinin faaliyete geçeceğini bildiren Eker, ayrıca basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılacağını, TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde 500 bin dekar alanın sulamaya açılacağını belirtti.
Sertifikalı tarım danışmanlığı desteği başlatılacağını da ifade eden Eker, tarım danışmanı sayısının 2010 yılına kadar 10 bine çıkarılacağını, bu yılın ilk yarısında ÖSYM aracılığıyla 724 sözleşmeli personel alımının gerçekleştirileceğini, İzmir-Menemen'de Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi açılacağını, TRT ile yapılan protokol çerçevesinde bir tarım kanalı kurulacağını anlattı.
Yeni teknolojileri çiftçilere ulaştırmak için bilgi teknolojilerinin daha iyi kullanılacağı bir proje hazırladıklarını bildiren Eker, örneğin kendilerinde kaydı olan 3 milyon çiftçinin cep telefonlarına mesajla bilgi gönderileceğini söyledi.
Güvenli gıdanın önemine işaret eden Eker, bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak için bir kampanya başlatacaklarını, 14 Şubat 2009'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle "Alo Gıda Hattı"nın kurulacağını bildirdi.
Eker, 7 gün 24 saat hizmet verilecek bu hatta, vatandaşların gıda konusunda şikayetlerinin alınarak sonuçlandırılacağını, vatandaşlara bilgi verileceğini belirtti.
Tarımsal üretim havzaları
İklim, toprak, topoğrafya ve ürün deseni kriterlerine göre tarım havzalarının belirlendiğini bildiren Eker, desteklemelerin bu havzalara göre yapılacağını, çalışmanın bu yıl içerisinde uygulamaya konulacağını kaydetti.
Eker, tarımsal üretim havzalarının belirlenmesinin Türkiye'de gerçek anlamda bir tarımsal üretim planlamasına yardımcı olacak en önemli araç olduğunu söyledi.
Tarımsal desteklemelerin ekim sezonundan önce açıklanmasının sağlanacağını da belirten Eker, üreticinin dünyadaki gelişmeleri, birbirine alternatif ve rakip ürünlerin pazar fiyatlarını bilerek kararını vereceğini ifade etti.
Toplulaştırma 13 yılda bitecek
Arazi toplulaştırılması çalışmalarına değinen Eker, 1960 yılından 2002 yılına kadar 450 bin hektar, 2002'den bu güne 550 bin hektar arazinin toplulaştırıldığını kaydetti.
Bakan Eker, "Yeni bir çalışmamız var. Her yıl 1 milyon hektar toplulaştırma çalışması yapılacak bir proje hazırladık. Türkiye'de toplam 13 milyon hektar toplulaştırılacak alan var. Her yıl bir milyon hektar alanı toplulaştırarak 13 yılda toplulaştırmayı tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Eker, Harran Ovası'nın tuzluluk problemini gidermek için 41 bin hektar arazide drenaj çalışması yapılacağını da söyledi.
Miras yoluyla tarım arazilerinin parçalanmasını engellemek için ilgili kanunlarda değişiklik yapılacağını, gübre desteklerinin toprak analiz şartına bağlanacağını anlatan Eker, tütünde alternatif ekim projesi başlatacaklarını, alternatif ürünler için dekar başına 120 lira destek verileceğini kaydetti.
Eker, tütün ekilen 9 ilde, 3 yıl süreyle uygulanacak bu proje için 40 milyon TL bütçe ayrıldığını kaydetti.
Finansman diğer bankalara da yaygınlaştırılacak
Eker, küçükbaş hayvanların kayıt altına alınacağını, bitki koruma ürünlerinin satışında reçeteli sisteme geçileceğini, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinin yanı sıra diğer bankalara da finansman sağlamada etkin rol verilmesi konusunda çalışma yürütüleceğini anlattı.
Hal Kanunu ile üretici-tüketici arasındaki fiyat farkının minimize edileceğini belirten Eker, lisanslı depoculuk pilot şirketinin özel sektör ortaklığıyla, TMO'nun da ortak olacağı şekilde kurulacağını, geliştirileceğini, kiralama garantisi verilerek yaptırılan hububat deposu inşaatına 1 milyon 650 bin ton kapasiteye ulaşıncaya kadar devam edileceğini söyledi.
Eker, 2009'da sözleşmeli besicilik projesinin uygulamaya konulacağını, kombinalarının hinterlandında bulunan illerde 100 bin büyükbaş hayvanın besiye alınacağını ve sektöre 3 yılda 611 milyon TL kaynak aktarılacağını anlattı.
Mevzuata yönelik çalışmalara değinen ve Su Ürünleri Kanunu'nda Değişikliğin TBMM'de olduğunu belirten Eker, bu yıl hazırlıklarını tamamladıklarını "Tarım ve Gıda Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı, At Yarışları ve Hayvan Islahı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı, Türk Medeni Kanununda ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı, Veteriner Hizmetleri, Gıda, Bitki Sağlığı, Yem Kanunu Tasarısı Taslağı, Çeltik Ekim Kanunu Tasarısı Taslağı ve Ulusal Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı Taslağı"nın Meclis'e sunulacağını bildirdi.