"Düşük büyüme 2013'e de sarkar"
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'na göre (TEPAV), düşük büyüme oranının 2013'ün ilk çeyreğinde de sürmesi beklenirken, düşük büyümeyi önlemeye çalışacak yönde bir ekonomi politikası tepkisinin verilmesi zor görünüyor.
TEPAV Finans Enstitüsü tarafından iki ayda bir yayımlanan "Ekonomide Durum" başlıklı raporun ikinci sayısı yayımlandı.
Raporda, hem dış koşullardaki göreli iyileşme hem de Merkez Bankası'nın para politikasının büyüme üzerinde olumlu ancak sınırlı etkileri olmasının beklendiği kaydedilerek, bunun nedenleri şöyle ifade edildi:
"Birinci neden, yurtdışı ile ilgili riskler. Özellikle ABD'ye ilişkin risk, önemli bir risk ve bu riske bağlı olarak dünyanın olumsuz bir şoka maruz kalıp kalmayacağı ancak 2013 içinde belli olacak.
İkinci neden TCMB'nin para politikasını hem daha fazla gevşetme hem de gevşek para politikasını uzun süre sürdürme olanağının sınırlı olması.
Üçüncü neden vergi gelirlerindeki erozyon, ayrıca sürdürülmekte olan bazı yatırım harcamaları ve bütçe harcamalarını yükseltme eğilimi taşıması.
Dördüncüsü, Avrupa ülkelerinin azımsanmayacak bir süre büyüme oranları düşük olacak olması."
"Yapısal reform şart"
Raporda, yurt içi tasarruf oranının nasıl arttırılabileceği yönündeki tartışmalara son verilerek, bir an önce gerekli adımların atılması gerektiği kaydedilirken, sorunların çözümünün yapısal bir reform yapmaktan geçtiğine işaret edildi.
Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasında kişi başına düşen gelirde büyük bir fark olduğuna değinilen raporda, şu görüşlere de yer verildi:
"Mali kural uygulamasına başlamış olsaydık, Eylül ayının ikinci yarısında yanlış zamanda iç talebi kısıcı yönde maliye politikası kararları almamız gerekmeyecekti.
İkinci olarak da, enerji fiyatları yüksekken karşımıza çıkan 'düşük büyüme oranı - yüksek cari açık-yüksek dış kaynak ihtiyacı' sorunu ile karşı karşıya kaldığımızın altını çizmek gerekiyor."