hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Dünya ekonomisinin yavaşlaması bizi de etkiler"

    Dünya ekonomisinin yavaşlaması bizi de etkiler
    expand

    Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Dünya ekonomisinin yavaşlaması bizi de etkileyecektir. Bu gelişmelerden en az hasarla kurtulabilmemiz için gerekli tedbirlerin cesaretle ve süratle alınması mecburiyeti vardır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Migros Türk T.A.Ş'nin Koç Holding bünyesindeki son genel kurulu İstanbul'da gerçekleştirildi.

    Genel kurula başkanlık eden Rahmi Koç'un "Fark yaratarak büyümeyi hedefledik ve daha fazlasını başardık" yazısının yer aldığı faaliyet raporunda bulunan mesajı Migros Türk T.A.Ş Genel Müdürü Levent Çakıroğlu tarafından okundu.

    Mesajında, 2007 yılı ekonomisinin değerlendirilmesini yapan Rahmi Koç, son dönemde dünya ekonomisindeki bozulmayı kaygıyla izlediklerini belirtti.

    Koç, ABD konut piyasasında başlayan krizin, ABD ekonomisindeki büyümeyi yavaşlattığını, alınan tüm tedbirlere rağmen Avrupa ve Japonya başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına aldığını kaydetti.

    Rahmi Koç, mesajında şu görüşleri dile getirdi:

    "Dünya ekonomisini yavaşlaması hiç şüphesiz bizi de etkileyecektir. Bu gelişmelerden en az hasarla kurtulabilmemiz için gerekli tedbirlerin süratle alınması mecburiyeti vardır. Ülke gündeminde ekonomik konular
    öncelik kazanmalı, AB ile müzakereler eski hızına kavuşturulmalı, mali disiplin ve yapısal reformların arkası bırakılmamalıdır.

    Zira 2008 yılının 2007'den daha zor bir yıl olacağına ilişkin sinyaller kuvvetlenmektedir. Elde edilen kazanımların kısa sürede kaybedilmemesi için hep birlikte güven ve kararlılıkla çalışmaya devam etmeliyiz."

    Migros'un 2007 faaliyetlerine de değinen Koç, Deloitte derecelendirme şirketinin 2006 verilerini baz alarak hazırladığı Global Perakendenin Güçleri Raporu'na göre şirketin bu yıl ilk kez dünyanın en büyük 250 perakendecisi arasına girme başarısı gösterdiğini aktardı.

    Koç, "Sadece gıda perakendecilerinin değil, ayı zamanda tüm perakendecilerin dahil edildiği sıralamaya göre, Migros dünya devleri arasında 236'ncı sırada yerini almıştır. Yine aynı raporda belirtildiği üzere şirketimiz 2001-2006 döneminde dünyanın en hızlı büyüyen 50 şirketi arasında 12'nci olmuştur" dedi.

    Globalleşen koşullarda ve rekabetin hızla arttığı bir ortamda Koç Topluluğu'nun stratejisini revize ettiğini, kaynaklarını ve enerjisini daha az sektöre yoğunlaştırarak daha fazla derinleşmek ve dünya ölçeğinde rekabet eder hale gelmek yönünde karar aldığını belirterek, bu suretle topluluğun enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv ve finansal hizmetler olmak üzere dört ana iş koluna odaklanmayı hedeflediklerini kaydetti.

    "Çok önemli yurtiçi ve yurtdışı hamleler gerçekleştirdik"
     
    Rahmi Koç, mesajında, dünyada başlayan global çalkantıya ve Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik gerilimlere rağmen çok önemli yurtiçi ve yurtdışı hamleler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, değişen piyasa dinamiklerine paralel olarak yeniden yapılanarak global oyuncu olma hedefleri doğrultusunda önemli bir adım attıklarını aktardı.

    2007'de yaşanan iki seçimin etkisiyle başlayan ekonomik istikrardaki gevşemeye yılın sonlarında global ekonomideki çalkantının eklendiğine işaret eden Koç, "Buna rağmen topluluğumuz, olası riskleri erkenden bertaraf edecek esnekliği göstererek yılın başında koyduğu hedefleri gerçekleştirmek şöyle dursun, yeni ufuklara ulaştı. Koç Topluluğu yurtdışındaki yatırımlarını planladığı şekilde hayata geçirdi ve birçok uluslararası kuruluş ve medya organının ilkler listesinde ismimiz sıkça yer aldı" ifadesini kullandı.

    Koç, bugün dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek fırsatlardan azami ölçüde yararlanmak ve riskleri en aza indirmenin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, global dalgalanmanın etkilerine karşı gerekli tedbirleri almanın önem taşığını vurguladı.

    Dalgalanmanın da etkisiyle, son 6 yıldır yüzde 7 dolayında seyreden ekonomik büyümenin 2006 yılından itibaren yavaşladığını ve 2007 yılında yüzde 5'lik hedefin gerisine düşerek yüzde 4.5 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Koç, "Tempodaki bu düşüşün 2008 yılında da süreceği görülebiliyor. Ancak yine de Türkiye'nin 2008 büyüme oranının ABo rtalamasının üstünde gerçekleşmesi pek muhtemeldir" tespitini yaptı.

    "Yapısal reformların devamlılığı kritik önem taşıyor"

    Rahmi Koç, iki haneli enflasyonun tek haneye indirme hedefinde önemli mesafeler kaydedilmesine karşın, enflasyon görünümüne ilişkin bazı risklerin artmaya devam ettiğine işaret etti.

    Koç, "Mevcut ekonomik durumda mali disiplinin sürdürülmesi, kamu harcamalarında bütçe hedeflerine sadık kalınması özel bir önem taşımaktadır. İçinde bulunduğumuz mali ortam ve zaman diliminin hassasiyeti göz önünde bulundurularak hem hedefte, hem politikalarda esnek yaklaşımlara ve süratli reaksiyona daima hazır olunmalıdır" dedi.

    "Sonuç olarak küresel ekonomide süregelen belirsizlikler ve fiyat artışlarına ilişkin riskler para politikasında temkinli olma gereğini artırmıştır" diyen Koç, "Mevcut ortamda ekonomimizin dayanıklılığını koruması için yapısal reformların devamlılığı kritik önem taşımaktadır" diye konuştu.

    "Bu çerçevede AB'ye uyum ve müzakere sürecinin devam etmesi ve programda öngörülen reformların bir an önce yapılmasının her zamankinden daha fazla önemini koruduğunu vurgulayan Koç, özellikle verimlilik artışının devamlılığını sağlayamaya yönelik gelişmelerin, gerek makro ekonomik istikrar, gerekse de fiyat istikrarı açısından büyük önem taşığını belirtti.

    Koç, 2005 yılında 9.7 milyar dolar olan Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişinin 2006'da neredeyse ikiye katlanarak 18.3 milyar dolara, 2007'de 19.2 milyar dolara ulaştığını anımsatarak, bunun yabancı sermayenin Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini, büyümede sürekliliğin bu girişlere bağlı olduğunu ve yeniden tesis edilecek siyasi ve ekonomik istikrarla bu akışın devamlılığının korunması gerektiğini ifade etti.

    "Hedeflerimizi gerçekleştirmede kararlıyız"

    Rahmi Koç, mesajında şunları aktardı:

    "İstikrarın yeniden tesisinin sağlanarak risklerin kontrol altına alınmasıyla 2008 yılının ülkemizin ekonomik dengelerinde en az sarsıntı ile atlatılacak bir yıl olacağını ümit ediyorum. Bu konuda hepimize önemli sorumluluklar düşüyor.

    Biz Koç Topluluğu olarak global çalkantıya rağmen yurtiçinde ve yurtdışındaki yatırım hedeflerimizi gerçekleştirmede kararlıyız. Fırtınalı havada ulaşmak istedikleri noktaya varanlar, gerekli azme sahip olan ve doğru dümen tutanlardır.

    Bu azmimiz doğrultusunda, gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımızla dünya standartlarındaki ürün ve hizmetlerimizi küresel pazarlara sunarken fark yaratmaya devam edeceğiz."
     
    "Türkiye, durgunluk eğilimlerini dikkate almak durumunda"
     
    Koç Holding Olağan Genel Kurulu'nda mesajı okunan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, 2007'de dünyada ve Türkiye'de yaşanan değişim ve gelişmelerin herkese istikrarlı ve sağlam yapıların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini, değişimlere hazır olmanın, hatta hazır olmaktan da öte değişime etkide bulunabilmenin ne kadar avantajlar getirdiğine tanık olduklarını kaydetti.

    Mustafa Koç, holding olarak 2007 yılını da gerek finansal gerek operasyonel açıdan son derece başarılı sonuçlarla geride bırakırken, bu başarılarını değişimleri öngörüp yönlendirebilme özelliklerine borçlu olduklarını bildiklerini ifade etti.

    Koç, 2007 yılına damgasını vuran gelişmelerin ABD'deki emlak sektörü kaynaklı global kredi ve likidite krizinin tüm dünyaya farklı derecelerde de olsa yayılması, gelişmiş ülkelerin büyüme hızlarındaki yavaşlama, petrol fiyatlarındaki hızlı artış ve enflasyonist baskılar olduğunu ifade etti.

    Mali piyasalarda yaşanan dalgalanmanın etkisiyle 2008 yılında dünya ekonomisinde büyüme hızının önceki yıla göre azalarak yüzde 4.1 dolayında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getiren Koç, şunları kaydetti:

    "IMF'nin öngörülerine göre dünya genelinde 2008 yılı büyümesine ilişkin riskler artmıştır. Önümüzdeki döneme ilişkin büyüme tahminleri temelde uluslararası finans piyasalarında kredi darlığı sorununun gelecek aylarda aşılacağı ve piyasaların normal koşullara döneceği varsayımına dayanmaktadır.

    Ancak, mali piyasalardaki dalgalanma ve belirsizliklerin bir süre daha devam etmesi de muhtemeldir. Yükselen piyasalarda, özellikle Çin, Hindistan ve Rusya'daki büyüme iştahının sürmesi ise Türkiye için önemli bir eğilimdir.

    Küresel ekonomideki çalkantıda Türkiye, özellikle Avrupa'daki durgunluk eğilimlerini dikkate almak durumundadır. AB'den kaynaklanan olası ihracat talep düşüşlerinin en azda kalması, üretim kapasitelerimiz açısından önemli bir temennimizdir.

    Son yıllarda hızlanan doğrudan yabancı sermaye girişlerinin ve yatırım girişlerinin de ertelenmemesini sağlamak ve sıfırdan yatırımı özendirmek durumundayız."

    "Gıda ve perakendede Türkiye'nin önü çok açık"
     
    Koç Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer de, genel kurul toplantısının ardından gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.
     
    Sabancı Holding'in organik büyüme yanında yerel zincir alarak büyüme stratejisinin hatırlatılarak, Migros'un stratejisinin ne olacağının sorulması üzerine Bozer, kendisini başkasının işi konusunda ahkam kesmek istemediğini söyledi.
     
    Bozer, bundan sonra, Türkiye'de organik büyüme yanında satın almaların da olması gerektiğini dile getirerek, buna rağmen satın alınacak yerel işletmelerin kurumsal işletmeler olmadığını ve bunun bir handikap yaratacağını aktardı.
     
    Şirketin bu yılki büyüme rakamlarına ilişkin olarak da Bozer, geçen senenin son çeyreğinden bu yana hafif bir yavaşlama olduğunu ifade etti.
     
    Bozer, geçen seneye göre Migros'un satışlarında yüzde 13-14 civarında bire bir büyüme olduğunu belirten Bozer, "Hatta son haftaya baktığımızda yüzde 18 bire bir büyüme oldu" dedi.
     
    Bozer, şirketin bu yılki büyümesine ilişkin bir soru üzerine de, yüzde 18 mertebesinde büyüme öngörüldüğünü bildirdi.
     
    Pirinç fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak Bozer, bu konuda bir "komedi oynandığını" söyledi. Dünyadaki üretim miktarını belli olduğunu, iklim şartlarından yaşanan gerilemenin bilindiğini dile getiren Bozer, "200 bin tonlu civarındaki ithalat kotasını açmadık. Bunu kullansaydık bizim hiçbir sorunumuz olmayacaktı" dedi.
     
    Bozer, sorunun Toprak Mahsulleri Ofisi yoluyla çözülmeye çalışıldığı sürece fiyatların daha da artacağı görüşünü aktardı.
     
    Yem fiyatlarının yüzde 40 civarında arttığına, bunun yakında et fiyatlarına da yansıyabileceğine işaret eden Bozer, şimdiye kadar bu fiyatların kayıtdışı nedeniyle sabit durduğunu anlattı.
     
    Bozer, sektöre yeni bir perakendeci gelmesi için Türkiye'nin cazibesini sürdürdüğünü kaydederek, "Gıda ve perakendecilik açısından Türkiye'nin önü çok açık. Niye gelmesinler?" diye konuştu.
     
    Koçtaş'la ilgili hızlı büyüme planları olduğunu, her yıl büyümelerini üçe, dörde katladıklarını ifade eden Bozer, "Çok hızlı büyüyoruz. Büyüyerek yolumuza devam ediyoruz" dedi.
     
    Bozer, Bülent Özaydınlı'nın Migros yönetiminde yer almasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu "No comment" (Yorum yok) diyerek cevapladı.

    Bozer, temettü ödemelerinin de 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren yapılacağını bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow