hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çalışanların aleyhine olan kısımları belirledi

    Çalışanların aleyhine olan kısımları belirledi
    expand

    Türk-İş, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın son halinin çalışanların aleyhine olan kısımlarıyla ilgili teşkilatına ve işçilere yönelik bilgi notu hazırladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk-İş uzmanları tarafından hazırlanan bilgi notunda yaşlılık aylığını hak etmek için prim gün sayısının 2028 yılında 9 bin güne yükseleceği, ancak kanunun yürürlüğe girmesinden başlayarak her yıl prim gün sayının 100 gün artırılacağı ifade edildi.
     
    Bilgi notunda tasarıyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:
     
    * Bugünkü mevzuata göre aylık bağlama oranı yüzde 65 iken yüzde 50'ye düşürülecek. Alt sınır aylığının miktarı düşürüldüğünden mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışan sigortalılar daha düşük aylıkla karşı karşıya kalabilecek.
     
    * Emekli aylıklarının hesaplanmasında bugünkü mevzuatta gelişme hızının yüzde 100'ü dikkate alınırken bu oran yüzde 30'a indirilecek.
     
    * İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 oranında sakat kalan işçilere ödenen sürekli iş göremezlik gelirlerinde uygulanan alt sınır kaldırılacak. Örneğin, 1000 YTL aylık kazancı olan sigortalıdan iş kazası sonucu yüzde 25 oranında sakat kalan için mevcut mevzuatta 420 YTL gelir bağlanacakken aynı oranda sakat kalan aynı kazançtaki sigortalıya 175 YTL gelir bağlanacak.
     
    * Malullük ve ölüm aylıklarını mevcut mevzuata göre hak etmek için 5 yıl sigortalı olup 900 gün prim ödenmesi yeterliyken bu şartlar 10 yıl sigortalılık süresiyle bin 800 gün prim ödeme şartına yükseltilecek.
     
    * Çalışan veya gelir alan çocuksuz dul eşin ölüm aylığı oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürülecek.
     
    * Yetim kız çocuklarına aylıklarının 24 katı tutarında ödenen evlilik yardımı, aylığının 12 katına düşürülecek.
     
    * Sigortalılara verilecek olan sağlık yardımlarının miktarı ve süresi kanunla belirlenmişken bu yetki kurum yönetiminin insafına bırakılacak.
     
    * Mevcut mevzuatla kişilerin diş protezlerinden yararlanmaları için herhangi bir yaş sınırı yokken 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişilerin protez bedelinin yüzde 50'sini cepten ödemeleri gerekecek.
     
    * Hastanın tedavisi için gereken yöntem ilgili hekim tarafından tespit edilmekteyken, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun oluşturacağı komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındaki yöntemlere dayalı tedaviler için sigortalı hastalar cepten tedavi maliyetinin 3 katı tutarında para ödeyecek.
     
    * Mevcut mevzuatta, ayaktan tedavilerde 1 YTL ödenirken, bu miktar 2 YTL'ye yükseltilecek ve bu miktar her yıl Maliye Bakanlığı tarafından artırılacak.
     
    * İşten çıkan sigortalının önceki yılda 90 gün prim ödemişse kendisinin, 120 gün prim ödemişse kendisi ile birlikte geçindirmekle yükümlü olduğu aile fertlerinin sigortalı niteliği sona erdikten itibaren 6 ay süreyle tedavi yardımlarının devam etmesi mümkünken işten çıkan sigortalıların bu hakkı ortadan kaldırılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow