Çağın madeni: Bor
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Erk İnger, borun bu yüzyılda değeri gittikçe artan bir element olduğunu söyledi.
İnger, borun günlük yaşantıda, ilaçlarda, çeşitli malzemelerde, enerji kaynaklarının üretilmesinde ve bazı özel kimyasalların yapılmasında kullanıldığını kaydetti.
Türkiye'nin dünya bor rezervinin yüzde 70'ine sahip olduğunu belirten İnger, Eskişehir, Kütahya ve Balıkesir'de bulunan rezervlerden çıkarılan borun, rafine ürün haline getirilerek ihraç edildiğini vurguladı.
İnger, Türkiye'de çıkarılan borun yaklaşık yüzde 90'ının ihraç edildiğini ifade ederek, "geriye kalan yüzde 10'luk bölümü cam, seramik ve temizlik sektöründe kullanılmaktadır" dedi.
"Teknolojik altyapı kurulamadı"
Teknolojik altyapının henüz kurulamamış olmasından dolayı bu madenin Türkiye'de işlenemediğine işaret eden İnger, "Olay sadece madenin araştırılıp bulunması değildir, sanayicinin bir pazar üretim riskini alıp, üretim yapmasıdır" diye konuştu.
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün bu madenin Türkiye'de de işlenebilmesine yönelik çalışma yürüttüğüne değinen İnger, "Pazarı belli olan çimento, seramik ve tarım gibi sektörlerde çalışma başlattık. Günümüzde artık borlu çimento yapılabilmektedir. Tarımbor denilen çalışma ile toprakta bor eksikliği görülen yerlerde verim artışı sağlanabilmektedir. Bor, seramik karo yapımında kullanılabilir hale getirilmiştir" dedi.
Bor alanındaki çalışmaların ilerleme gösterdiğini, üniversitelerde bu alanla ilgili 100 projenin yürütüldüğünü bildiren İnger, "Bor, bu yüzyılda gittikçe değeri artan bir elementtir. Bu çalışmalardan sonuç alındıkça Türkiye'de bor alanındaki sanayileşme de gelişme gösterecektir" dedi.
İnger, bor madeninin Türkiye'de sadece ETİ Maden İşletmeleri tarafından çıkarıldığını belirterek, "madeni topraktan çıkarmak, rafine ürün yapmak ve satmak Eti Maden İşletmesinin işidir, ancak yatırım yapmak isteyen her firma Eti Maden İşletmeleri'nden rafine ürünü alabilir" diye konuştu.