"Büyümede zorlanacağımız bir yıl olacak"
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, yurtdışındaki ekonomik olumsuzluklardan dolayı Türkiye'de 2008 yılının büyümede zorlanılacak bir yıl olacağını söyledi.
Kurtul, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli sorununun istihdam, istihdam yaratabilmek için de sanayicinin yatırım yapmasının son derece kritik konu olduğunu söyledi.
İstihdam yaratabilmek için ileriye dönük hızlı büyümeyi devam ettirmek gerektiğinin de altını çizen Kurtul, "Bunun için istikrarlı ekonomik ve politik ortama, finans olanaklarının artmasına ihtiyaç var" diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurtul, 2008 yılında Akbank'ın hedefleri ve bankacılık sektörünün gelişimine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:
"Büyüme konusunda biraz zorlanacağımız bir yıl olacak. Bunun da nedeni yurtdışındaki global bazı olumsuzluklar. ABD ve Avrupa'da büyümenin yavaşlaması, bu da ihracatın büyümesini zorlaştırıcı bir faktör olacak.
Ama, Türkiye'nin çok iyi bir potansiyeli, çok dinamik özel sektörümüz var. Türkiye'nin bankacılık sektöründe beklentimiz, örneğin kredilerde sektörümüzün yüzde 25 oranında büyüyeceği. Bu iyi bir büyüme."
"Faizlerin düşmesi açısından fırsat"
Akbank'ın hedefinin her zaman sektörden daha hızlı büyümek, pazar payını artırmak olduğunu vurgulayan Kurtul, "Biz her yıl kredilerdeki büyümemize bakarsak, sanki orta boy banka kadar her yıl bankaya ilave etmiş gibi büyüyoruz. 2008'de de bunu devam ettireceğimizi hedefliyoruz. Bizim 5 yıllık hedeflerimizde pazar payımızı yüzde 20'ye yükseltmek var" dedi.
Zafer Kurtul, Türkiye'nin ekonomisine, istikrarına ve özel sektörü çok güvendiklerini ifade ederken, Akbank'ın en fazla kredi veren banka olduğunu, özellikle bireysel ve KOBİ kredileriyle reel sektöre daha fazla desteklemek istediklerini söyledi.
Kurtul, ekonomide atılan adımları yeterli bulup bulmadıkları yönünde bir soruya karşılık, ekonomi yönetiminin çok kararlı olduğunu kaydetti.
Bütçe dengesinin ve reformların çok önemli olduğunu ifade eden Kurtul, "Reformlarda da sağlıklı büyümeyi, özellikle ihracatı destekleyen konularda gerekli tedbirler alınmalı. Bu tedbirler özellikle 2008 için önemli, çünkü ekonomik global problemlerden dolayı bizim tedbirler almamız önemli. Özelleştirmelerde çok kararlıkla projeler devam ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki durgunluk bize avantaj da olabilir. Bu genelde faizlerin düşmesi avantajı olabilir" dedi.