Bankalar Tüketici Kanun Taslağına tepkili
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Yeni Tüketici Kanunu Taslağı bankaların tepkisini çekti. Bankalar, faiz dışı gelir sağlanan işlemlerden alınan ücretleri yasaklayan kanuna karşı ortak görüş oluşturmak için çalışmaya başladı. Bankaların görüşü, verdikleri hizmet karşılığı kar elde etmelerinin yasaklanamayacağı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da aynı görüşte.
Yeni Tüketici Kanunu Taslağı, bankaları ayağa kaldırdı.
Çünkü taslak, aralarında kredi kart aidatı, hesap ücreti, dosya masrafı, havale ücreti gibi hizmetlerin de bulunduğu 31 bankacılık işleminden ücret alınamasını yasaklayacak.
Bankaların sadece faiz geliri elde etmesine izin veren taslak, sektörün karını 4.5 milyar lira azaltacak.
Hükümeti karşılarına almaktan çekinen bankalar, konuya ilişkin açıklama yapmaktan çekinse de tasarıya oldukça öfkeliler.
Türkiye'nin en büyük bankalarından bir tanesinin genel müdürü, CNN TÜRK'ün sorusuna, "Devlet buzdolabı üretene, otomobil üretene bu işten kar etme diyor mu?" diye tepkisini ortaya koydu.
Bankaların kredi kartı dahil verdikleri hizmet için bir altyapı yatırımı yaptığının altını çizen bankacılar, bunun bir bedeli olması gerektiğini hatırlatıyor.
Bu arada devletin bağımsız Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu da, bu konuda bankaların yanında yeralıyor. BDDK Başkanı, yaptığı açıklamada, bankaların verdikleri hizmet karşılığı bedel alma hakları olduğunu söylemişti.
Bankacılar, devletin tüketiciyi koruma konusunda yapabileceği en önemli şeyin rekabeti gözetmek, şeffaflığı sağlamak olacağının altını çiziyor.
Rekabet şartlarında bazı bankaların kredi kartı aidatı almadığını hatırlatan bankacılar, tüketicilerin bu konuda araştırma yaparak o bankaları tercih edebileceğini vurguluyor.