hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı gündemde

    Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı gündemde
    expand

    Avrupa Birliği (AB) doğalgazda Rus tekelinden kurtulmak için arayışlarını sürdürüyor. AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Javier Solana'nın Türkmenistan'daki doğalgaz alanlarına yatırım yapma konusunda yürüttüğü temasların ardından, alternatif boru hattı arayışları da hız kazandı. Bu konuda en güçlü aday ise Bakü-Tiflis-Erzurum hattı.

    AB, kullandığı doğalgazın yüzde 25'ini sağlayan ve fiyatları adeta bir politik silah olarak kullanan Rus doğalgaz devi Gazprom'un tekelinden sıyrılmaya çalışıyor.
     
    ABD de enerji gelirleri ve özellikle doğalgaz pazarındaki rakipsiz konumu ile gitgide güçlenen Moskova yönetiminin önünü kesme arayışında.
     
    Kısa bir süre önce Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan "Enerji Güvenliği Konferansı"nda bu konu bir kez daha gündeme geldi.
     
    "Beyaz Akım" adı verilen Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projesi konferansta, "Hazar gazını Avrupa'ya akıtmak için en önemli rota" olarak önerildi. Bu hatla beraber öncelikli olarak Azerbayban'ın 1 trilyon metreküpten fazla doğalgaz rezervine sahip Şahdeniz Bölgesi'nden gelecek gazı Avrupa'ya taşımak hedefleniyor.
     
    Proje hayata geçerse hattın ilk fazından yıllık 8 milyar metreküp gaz taşınabilecek. Tüm fazlar tamamlanınca da taşınması hedeflenen miktar yıllık 32 milyar metreküp. Azeri gazının yanısıra Türkmen gazının da bu hattan akıtılması gündemde.
     
    Solana geçtiğimiz hafta Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Bedrimuhammedov'la bir araya geldi ve "Ülkenize enerji yatırımı yapmak istiyoruz" dedi.
     
    Geniş doğalgaz rezervleri Avrupa'ya Rusya tarafından pazarlanan Türkmenistan Devlet Başkanı da işbirliğine yeşil ışık yaktı. Henüz iki taraf arasında bir anlaşma yok ancak ortaklık için görüş birliğine varıldı.
     
    Böylece Bakü-Tiflis-Erzurum'dan Türkmen gazının da taşınması gündeme geliyor. Bu hat ileriki aşamada Nabucco'ya eklemlenebilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow