hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ay sonuna doğru gazda indirim yapılabilir"

    Ay sonuna doğru gazda indirim yapılabilir
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Moskova dönüşünde, "Bu ay sonuna doğru doğalgazda indirim yapılabilir" açıklamasını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güler, Rusya'ya Avrupa ülkeleri ile Rusya arasındaki doğalgaz sıkıntısını görüşmek için gitmişti.

    Güler, sıkıntı çeken ülkelerin Türkiye'den doğalgaz almak istediğini söyledi.

    Rusya Enerji Bakanı Sergei Şmatko'nun davetlisi olarak Moskova'ya giden Bakan Güler THY'nin tarifeli uçağıyla yurda döndü.

    Güler, Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'da çok ağır bir enerji ve doğalgaz krizi yaşandığını belirterek, bu nedenle olağanüstü hal ilan eden ülkelerin bulunduğunu kaydetti.

    Güler, Avrupa ülkeleri ile Rusya arasındaki enerji krizinin çok ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayarak, Moskova'da yaptıkları görüşmelerde soruna çözüm aradıklarını kaydetti.

    Türkiye'nin sorunun çözümünde önemli bir konumda olduğunu dile getiren Bakan Güler, "Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz sorunu devam ediyor. Bu noktada Türkiye'nin katkıları özellikle isteniyor. Rusya Devlet Başkanı Medvedev doğalgaz kullanan Avrupa ülkelerini 17 Ocak'ta toplantıya çağırdı. Kriz ciddi boyutta. Ama bu ciddi sorunu, Türk basınına yansımamış olsa da çok şükür biz iyi yönetiyoruz" dedi.

    "Doğalgaz krizi sebebiyle olağanüstü hal yaşanıyor"


    Avrupa'nın ekonomik ve dogalgaz krizi olmak üzere iki krizi birden yaşadığını belirten Güler, "Belki bu Türkiye'de hissedilmediği için gündemde yer almadı ama şu anda Avrupa çok ağır bir krizi yaşıyor. Olağanüstü hal ilan edilen, üretime son verilen, resmi dairelerin kapandığı ülkeler bulunmakta. Doğalgaz krizi sebebiyle olağanüstü hal yaşanıyor" şeklinde konuştu.

    Doğalgaz krizinin çözümü için Rusya Enerji Bakanı Sergei Şmatko ile birlikte Bulgaristan Enerji Bakanı Petr Dimitrov ile de görüştüğünü hatırlatan Güler, Bulgaristan'ın da bu krizden en çok etkilenen ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

    Güler, Türkiye ile Bulgaristan arasında by-pass boru hattı da dahil olmak üzere neler yapılabileceğini görüştüklerini kaydetti.

    Türkiye'nin sorunun çözümü için yapılan görüşmelerde önemli bir konumda yer aldığını dile getiren Güler, çok ciddi olan bu sorunun çözümü için yapılan görüşmelerde kısa vadeli çözümlerin yanında uzun vadeli çözümlerden en temelinin Nabucco projesi olduğunu kaydetti.

    Bu noktada Türkiye'nin öteden beri duruşunun ve haklılığının bir kez daha takdir edildiğini ifade eden Güler, "Bu projedeki kararlılığımız projenin uygulaması yönünde somut sonuçlara doğru yürüyor" dedi.

    Bakan Güler, yapılan görüşmelerin enerji ağırlıklı görüşmeler olduğunu dile getirerek, "Türkiye, daha önce yaptığı yatırımlar, aldığı tedbirlerle çok şükür olağanüstü bir durum Türkiye'de söz konusu değil. Biz normal enerji yönetimimizi ilgili şirket ve kurumlarımızla başta BOTAŞ olmak üzere sürdürüyoruz" diye konuştu.

    Enerjide kaynak çeşitliliği

    Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Hilmi Güler, Türkiye'de önümüzdeki dönemde bir enerji sorunun olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, "Önemli olan enerji yönetimi. Türkiye'de enerji yatırımları temel yatırımlar olarak hükümetimizce ele alındı. Hükümetimizin aldığı tedbirlerle enerji politikamızın uygulamasını daha çok enerji altyapısı ve kaynak çeşitliliği şeklinde oluşturduk. Bütün yumurtaları bir sepete koymayan bir enerji uygulamamız var, kaynak çeşitliliği ve enerji verimliğine dayalı. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık veren bir enerji politikamızın ve kaynak çeşitliliğinin isabetliliğini burada görmüş olduk. Şu anda enerji yönetimimizi elektrik kesintisi olmadan, üretim duruşu olmadan sürdürüyoruz. Kömür stoklarımız gayet iyi. Dar gelirli vatandaşlarımıza 6 yıldır yaptığımız kömür yardımları da çok önemli" dedi.

    Güler, "Ukrayna'nın sorunun çözümü için tarafsız bir ülkede toplantı yapılması yönünde isteği bulunduğu ve Türkiye'den böyle bir istekte bulunulması durumunda buna taraftar olunup olunmayacağı" konusundaki bir soru üzerine, "Gayet tabii biz çözümün bir parçasıyız. Aktif olarak bu çözümün oluşmasında katkılarımızı yapıyoruz. Bir talep olursa memnuniyetle ev sahipliği yaparız. Bizim her iki ülke ile dostluk ilişkilerimiz var" dedi.

    Nabucco projesindeki son aşama konusundaki bir soru üzerine de Hilmi Güler, "Türkiye, Nabucco projesinde hükümetler arasındaki anlaşma ve ev sahibi anlaşma tekliflerinin metinlerini ortaklarına iletti. Dolayısıyla top onlarda. Onlardan cevap bekliyoruz. Bizim isteğimiz her iki anlaşmanın birlikte imzalanması. Bu imzalandığı takdirde Nabucco projesi hız kazanmış olacak. Şahdeniz ve Bakü-Tiflis-Ceyhan, Türkiye-Yunanistan ve İtalya'ya gidecek projeyi başarıyla bitirdiysek, Nabucco projesini de başarıyla bitirecek tecrübe ve birikimimiz var. Bunu da muhataplarımıza ilettik" diye konuştu.

    "Doğalgazın Ukrayna tarafından Avrupa ülkelerine aktarılmaması dava konusu yapıldı bunun uluslararası hukuktaki yeri nedir?" sorusu üzerine de Bakan Güler, "Gazın sınırda teslim edilmesi şart. Mağdur olan ülkeler kayıplarını hukuki yönden talep etmek durumunda. Bazı ülkeler bu noktada hazırlık yapıyor" dedi.

    Doğalgaz fiyatı

    Hilmi Güler, "Doğalgaz zamları konusunda vatandaştan şikayetler geliyor. Doğalgazda bir indirim gündemde mi?" sorusu üzerine, "Dün bir yaygın kanal bu konuda yayın yaparken Bulgar bakanla birlikte gözümüz o andaki Türk kanalına takıldı. Bulgar Bakan çok acı bir gülümseme ile bu durumu değerlendirdi. Çünkü onlarda gaz da yok şu anda. Biz karsız olarak bu gazı temin ediyoruz. Şu anda vatandaşlarımızı üşütmediğimiz gibi herhangi bir gaz ve elektrik kesintisi söz konusu değil. İndirim de dahil olmak üzere diğer değişiklikler, hesaplamalar yapıldıktan sonra açıklanacak" dedi.

    Bu ayki hesapların ay sonunda ortaya çıktığını belirten Güler, "O zaman sizlerle bunu paylaşırız. Ama şunu söyleyeyim parası olsa dahi gazı olmayan ülkeler var şu anda. Onun için vatandaşı, özellikle bazı medya kurumlarını insafa ve biraz da vicdanlı olmaya davet ediyorum. Çünkü sorun iç politika konusu yapılmayacak kadar ciddi ve Avrupa şu anda gazsızlıktan donuyor, paraları olduğu halde" diye konuştu.

    Güler, bir soru üzerine de Türkiye'ye şu anda 40 milyon metreküp doğalgazın kesinti nedeniyle gelmediğini ifade ederek, "Bu, biz göreve başladığımızda Türkiye'de kullanılan toplam gaz miktarıydı. Öyle olduğu halde şu anda ülkemizde herhangi bir sıkıntı yok. Diğer ülkelere de yardımcı oluyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow