hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara'da ekmeğe hazirana kadar zam yok

    Ankarada ekmeğe hazirana kadar zam yok
    expand

    İstanbul'daki fırıncıların ekmeğe yüzde 10 zam kararının ardından gözlerin çevrildiği Ankara'da ekmeğe haziran ayına kadar zam yapılmayacağı açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ekmeğe zam haberlerinin tüketicide endişe yarattığını belirterek, "Vatandaşlarımız rahat olsun. Mayıs sonuna kadar ekmeğe zam yapmama sözü vermiştik. Sözümüzün arkasındayız. Mayıs sonuna kadar zam yok" dedi.

    Aygün, girdi fiyatlarındaki artışın ekmek zammına zorladığını, ancak bu konuda bir süre daha direnmeye kararlı olduklarını kaydetti.

    Un ve doğalgaza yapılan zamlar ile toplu sözleşme gereği fırın işçilerinin maaşlarına yapılan zamların ekmek maliyetlerini artırdığını belirten Aygün, mayıs sonuna kadar zam yapmayacaklarını açıkladıkları tarihte, yani iki ay önce bir çuval ekmeklik unun fiyatının 40 YTL iken, bugün fiyatın 48 YTL'ye çıktığını bildirdi.

    Aygün, "Ama biz maliyetler artmasına rağmen bunu mayıs sonuna kadar tüketicimize yansıtmayacağız" dedi.

    Kuraklık nedeniyle un fiyatlarının daha da artabileceğine dikkati çeken Aygün, bu yıl buğday rekoltesinin geçen yıla göre daha da düşeceğinin tahmin edildiğini, rekolte düşerse unun çuval fiyatının 60 YTL'yi bulacağını, bunun da unlu mamuller sektöründe büyük sıkıntı yaratacağını kaydetti.

    "Un tahsisi yapılsın"

    Aygün bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan, lüks tüketim haricinde fırıncılara sadece ekmek yapımında kullanılmak kaydıyla un tahsisi yapılmasını istedi.

    Geçmiş dönemlerde belediyelerin ekmek üretimi yapan fırıncılara un tahsisi yaptıklarını hatırlatan Aygün, yeniden un tahsisi uygulamasına geçilmesi halinde fırıncıların ekmeğe zam yapmak zorunda kalmayacaklarını, böylece vatandaşların da mağdur olmayacağını bildirdi.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 5 Mart'ta Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde değişiklik yaparak, halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartını getirdiğini hatırlatan Aygün, TOBB, ticaret odaları ve esnaf kuruluşlarının görüşü alınmadan yapılan bu değişikliğin fırıncıları ve tüketiciyi güç durumda bırakacağını ve ekmek israfını artıracağını söyledi.

    "Tebliğ gözden geçirilsin, yoksa dava açacağız"

    Tebliğin, ilgili kesimlerin görüşleri alınarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aygün, tebliğle ilgili geri adım atılmazsa 'dava açacaklarını' belirtirken, şunları kaydetti:

    "Eski tebliğe göre, ekmeğin gramajı 50 gram ve katları olabiliyordu. Fırıncı üyelerimiz, Meclis lokantası da dahil olmak üzere tüm lokantalara talep ettikleri gramajda ekmek veriyordu.

    Vatandaşlarımız da daha çok 150 gramlık ekmeğe rağbet ediyor. Fırıncımız, bu taleplere uygun ekmek üretiyor.

    Tebliğde yapılan değişikliğe göre, bundan sonra en küçük ekmek 300 gram olacak. Bu da ekmek israfını artıracak. Buğday rekoltesinin düşük olduğu bir ülkede ekmek israfının artması, maliyetlerin de artması ve halkımızın daha pahalıya ekmek yemesi demektir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow