hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açma-kapama ücreti kalkıyor, erken ödeyene indirim

    Açma-kapama ücreti kalkıyor, erken ödeyene indirim
    expand

    Tüketici Kanunu'nun son iki yönetmeliği de Başbakanlık'a gönderildi. Yapılan değişiklikler aboneden açma-kapama ücreti alınmasına son veriyor. Kredi borcunu erken ödeyene ise faizde indirim öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici Kanunu'nun uygulama yöntemlerini gösteren yönetmelikler büyük ölçüde tamamlandı. 23 yönetmelikten 19'u tamamlanırken iki yönetmelik Başbakanlığa gönderildi.

    Star gazetesinde yer alan habere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2 yönetmeliği daha tamamlanmasıyla birlikte 77 milyon için 'Tüketici Devrimi' tam olarak başlayacak.

    Kısa süre içerisinde yayımlanacak son dört yönetmelik konut finansmanı, abonelik sözleşmeleri, tüketici kredisi ve finansal hizmetlerle ilgili önemli konuları kapsıyor.
     
    Abone için önemli adım

    Buna göre, abonelik sözleşmelerinde (elektrik, su, doğalgaz, telefon) faturanın zamanında ödenmemesi durumunda tüketiciden gecikme faizi dışında ücret, tazminat ve benzeri adlarla herhangi bir bedel alınamayacak.

    Tüketicinin kredi itibarının değerlendirilmesi sonucunun olumsuz olması halinde kredi verenin tüketiciyi ücretsiz olarak bilgilendirmesi gerekiyor. Tüketici, 14 gün içinde cayma hakkına sahip hale gelirken, kredi borcunu erken ödemesi halinde faiz ve diğer unsurlarda indirim yapılacak.

    Cayma hakkı 14 gün olacak
     
    Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'ne göre kullanılan uzaktan iletişim aracına uygun olarak en az on iki punto büyüklüğünde, açık, sade, anlaşılabilir ve okunabilir bir şekilde sağlayıcı tarafından yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı vasıtasıyla tüketicinin bilgilendirilmesi zorunlu.

    Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip. Tüketici, sözleşmeyi sona erdirmek için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem kullanmak zorunda bırakılamayacak.
     
    Sürpriz ücretler bitti
     
    Abonelik sözleşmeleri yönetmeliği taslağında yer alan bilgilere göre, hizmete ilişkin ücretlendirme hizmetin tüketiciye fiilen sunulmasıyla başlayacak. Sağlayıcı sunmadığı hizmetin bedelini tüketiciden talep edemiyor.

    Satıcı veya sağlayıcı, mücbir sebepler dışında herhangi bir nedenle mal veya hizmet sunumunu durduracak olması halinde, bu durumun başlangıç ve bitiş tarihini en az üç gün öncesinden tüketiciye bildirmekle yükümlü. Ödeme bildirimi ise son ödeme tarihinden en az 14 önce tüketiciye tebliğ edilecek.
     
    Bileşik faiz uygulaması yok
     
    Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemiyor. Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç altmış gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmez.

    Belirli süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde faiz oranı sabit olarak belirlenir. Sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen bu oran tüketici aleyhine değiştirilemez. Temerrüt hali de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmayacak.
     
    Erken borç ödemeye kolaylık
     
    Yönetmeliğe göre tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip.

    Ayrıca tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilir veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde kredi veren, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü. Tüketicinin açık talimatı olmaksızın belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak.

    İstanbul'da en çok değerlenen ilk 3 ilçe!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow