ABD: "Türkiye buğday üretimi 16.5 milyon ton olacak"
ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi, mayıs tarihli son raporunda 2008 Haziran / 2009 Mayıs dönemi Türkiye buğday üretiminin 16.5 milyon ton olacağını öngördü.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi, Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, geçen yıl Türkiye'de son yılların en ciddi kuraklığın yaşandığını, bunun hububat üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.
Şiddetli kuraklık yüzünden Türkiye'de buğday üretiminin 20 milyon tondan 15.5 milyon tona gerilediğini bildiren Hepokur, "Dünyada da benzer sorunlar yaşandı. Buğday üretimi önceki yıllara göre düşünce fiyatlar arttı. Fiyat artışlarından Türkiye de etkilendi" dedi.
Hepokur, gıda, yem ve enerji amaçlı kullanılan buğdayın stratejik ürün haline gelmesi dolayısıyla dünyada ekilişine ağırlık verilmeye başlandığını vurguladı.
Hepokur, "ABD Tarım Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Servisi, mayıs tarihli sonra porunda Haziran 2008/Mayıs 2009 sezonu küresel buğday üretimini 656 milyon ton olarak öngörüyor. Bu, geçen yıla göre yüzde 8 oranında artış anlamına geliyor. Avrupa ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkeler, çiftçisini buğday üretmesi için destekliyor. Özellikle, AB, Avustralya, Kanada, Rusya ve Ukrayna'da yüksek üretim bekleniyor" dedi.
Türkiye üretimi tahminleri
Hepokur, ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi'nin ise mayıs tarihli raporunda, Haziran 2008 - Mayıs 2009 dönemi Türkiye buğday üretimini 16.5 milyon ton olarak tahmin ettiğini vurgulayarak, geçen yılki üretimin 15.5 milyon tonda kaldığını anımsattı.
Türkiye'nin bu yıl da yağışların olmaması durumunda toplamda yüzde 17.5 civarında verim kaybı yaşayacağını belirten Hepokur, "ABD'nin tahminleri doğru. Doğu'da büyük sıkıntı var. İç Anadolu'da bazı bölgelerde sıkıntı yaşanıyor. Kuraklık yüzünden bu yerlerde ciddi verim kayıpları bekleniyor. Dünyada üretim artarken Türkiye'de bu yıl da verimin düşecek olması üzücü" dedi.
Bazı Avrupa ülkelerinde yağışın olmamasına rağmen sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Hepokur, "Çünkü bu ülkeler suyu akılcı kullanıyor. Akarsularını tarıma yönlendiriyor. Biz, denize akan suyu ovaya çeviremiyoruz. Mavi Tünel'in hızlandırılması gerekiyor. Artık boşa giden suları tarımda doğru şekilde kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.
Hepokur, buğdayın yem, gıda ve enerji amaçlı kullanılması nedeniyle tüketiminin her yıl arttığını bildirerek, dünyada buğday üretimi artsa da fiyatların düşmesini kimsenin beklememesi gerektiğini vurguladı.