"GAP dünyaya gıda üreten merkez olacak"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "GAP dünyaya gıda üreten, ihraç eden bir merkez olacak. Bütün dünyayı besleyecek bir kapasite var. İşte bunu biz gerçekleştiriyoruz." dedi.
Bakan Eroğlu, beraberinde DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Orman Genel Müdürü Bekir Karaca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı ile Atatürk Kültür Merkezi'nde 600 milyon lira tutarındaki Mardin Depolaması Cazibe Sulaması ve Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı tesislerinin temel atma törenine katıldı.
Eroğlu, yaptığı konuşmada, bugün iki dev projenin temel atma törenine katılmak için geldiklerini belirterek, hükümetin bölgede önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi. "Burada GAP'ın son adımlarından birisi olan iki dev tesisin temelini atıyoruz. 660 milyon liralık bu yatırım küçük bir yatırım değil. Böyle temelleri Cumhurbaşkanı ve Başbakan değil, biz sade bir şekilde bunun temelinin atıyoruz." ifadesini kullanan Eroğlu, eskiden bir kulübenin açılışının başbakan, beş bakan ve bölge valilerinin katılımıyla gerçekleştirildiğine işaret etti.
"Ülkede huzur, ve mutluluk hakim olacak
Bu yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye'nin dünya da yüzde 11,1 ile en büyük büyümeyi gerçekleştiren ülke olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye çok değişti. Şimdi dev yatırımlar yapıyoruz, sessiz sedasız. O kadar büyük tesisler yapıyoruz ki dünya gıptayla takip ediyor. Alman eski bakanlardan bir dostum, 'Bizim Avrupa’da büyük yatırımlar kalmadı. Ama Türkiye o kadar büyük yatırımlar yapıyor ki, dünya lideri olma konusunda Türkiye büyük bir namzet. Küresel güç olacak.' dedi. İnşallah birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi daha da pekiştirdiğimiz müddetçe bu şanlı bayrağımız ilelebet dalgalanacak. Ülkede huzur, ve mutluluk hakim olacaktır."
"Yatırımların gecikmesine gönlümüz razı değil"
Bakan Eroğlu TBMM'de bütçe görüşmeleri devam etmesine ve yoğun olmalarına rağmen Mardin’e geldiklerini vurgulayarak, "Bugün niçin geldik? Çünkü bir dakika bile yatırımların gecikmesine gönlümüz razı değil. Çünkü millete hizmet etmemiz lazım. Eski dönemlerde, kasım, aralık, ocak, şubat, mart ayları çalışılmaz aylardı. Uykuya yatılırdı. Şimdi biz boran da olsa fırtına da olsa temel atıyoruz, açılış yapıyoruz." diye konuştu.
"375 tesisi aziz milletimizin hizmetine sunduk"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında yaptığı bakanlıkların 180 günlük hedefine ilişkin konuşmasının ardından yoğun çalışma başlattıklarına değinen Eroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"180 gün zarfında tam 375 tesisi aziz milletimizin hizmetine sunduk. Bunların içinde 77 baraj var. 77 barajı bir düğmeye basarak atık. 2 milyon dekar arazinin sulamasını 180 günde Türkiye’ye kazandırdık. 1 milyar lira bir yılda çitçimize para kazandırdık. Sayısız ağaçlandırma yaptık. Mardin yeşilleniyor. Dağlar iş makineleriyle deliniyor, toprak taşınıyor, fidanlar dikiliyor. İzmir ve Eskişehir’den bile ağaç gönderiyoruz. Şimdiye kadar 4 milyar fidan diktik."
Eroğlu, önce Mardin ve Kızıltepe'yi ardından Ömerli, Yeşilli, Kabala'nın içmesuyu sıkıntısının giderildiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın GAP Projesi'nin hızla tamamlanması talimatının ardından 2008 yılından itibaren ayrılan ödeneklerde büyük artış olduğunu belirten Eroğlu, "1. GAP Eylem Planı hazırlandı, ödenekler arttı. Biz de yıldırım hızıyla tesisler yapmaya başladık, çok büyük mesafe kat ettik. Yaptığımız baraj ve göletlerin yüzde 85 bitti. Her yere içme suyu götürüldü. Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Şırnak'ta su yoktu. Dağları aşarak her yere suyu getirdik. Mardin için su çok önemli. Atatürk Barajı'ndan Mardin'e kadar büyük bir suni nehir inşa etmemiz gerekiyordu. Türkiye'nin en uzun suni nehri burada. Şanlıurfa, Mardin arasında. 221 kilometre uzunluğunda." dedi.
400 bin dekar arazi suya kavuşacak
Mardin'de 135 milyon metreküp suyu depolayacak olan bir depolama tesisi inşa ettiklerini aktaran Eroğlu, "Burada muhteşem bir sulama yapacağız. İnşallah 2018 yılının sonuna kadar aşağı yukarı burada 160 bin dekar suya kavuşacak, bu 400 bin dekara çıkacak. Bunlar bittiği zaman Mardin'deki çiftçi kardeşlerimizin cebine her yıl 400 milyon lira ilave para girecek." ifadesini kullandı.
"GAP dünyaya gıda üreten, ihraç eden bir merkez olacak. Bütün dünyayı besleyecek bir kapasite var. İşte bunu biz gerçekleştiriyoruz." diyen Eroğlu, 2. GAP Eylem Planı'nı 31 Aralık 2019 yılının sonuna kadar bitirmek için çalışmalara devam ettiklerine işaret etti.
''Ölmeden her insanın görmesi gereken yer: Mardin"
Bakan Eroğlu, Mardin'in çok sayıda tarihi ve kültürel varlığa sahip olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Burada bir slogan üretelim. 'Ölmeden her insanın görmesi gereken yer: Mardin' diyelim, 'Mardin'i görmemek büyük bir eksiklik' diyelim. Biz burayı sadece sanayide, gıda, tarım ve hayvancılıkta değil. Aynı zamanda Sağlık turizmin, kongre turizmin, tabiat turizmin, dini turizmin merkezi yapacağız inşallah."
DSİ Genel Müdürü Murat Acu ise Dargeçit İçme Suyu İsale Hattı ve Midyat İçme Suyu İsale Hattı'nın 2018yılının ilk yarısında tamamlanacağını işaret ederek, "Yapımları devam eden 16 bin 240 dekarlık 5 gölet projemiz, 3 sulama tesisimiz var. 660 milyonluk tesisin Mardinimize hayrılar getirmesini temenni ediyorum." dedi.
Daha sonra Bakan Eroğlu ve beraberindekiler tesislerin temelini attı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEVDUAT FAİZİ 2025 | Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi mevduat faizlerinde son durum! 100 Bin ve 500 Bin TL'nin Getirisi Ne Kadar?
Türkiye'nin en çok konut satılan ilçesi belli oldu! 67 ili geride bıraktı...
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!
SON DAKİKA HABERİ | Emekli bayram ikramiyelerinde 4 yeni formül! Kim ne kadar alacak?
SON DAKİKA HABERİ | Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri