FLAŞ HABER | Emeklilik sistemi baştan aşağıya yenileniyor! Milyonları ilgilendiren düzenlemenin ayrıntıları belli oldu
Milyonlarca çalışan emekli olmak için gün sayarken yeni yapılacak düzenleme ile sistem baştan aşağıya yenileniyor... Yeni düzenlemede en çok merak edilen konuların başında ise prim gün sayıyı ve yaşta değişikliğe gidilip gidilmeyeceği soruları oldu. İşte tüm yönleriyle yeni emeklilik sistemi.
Haberin Devamı
/

Emeklilik reformunun yeni yasama döneminde ele alınması bekleniyor ve bu reformun neleri içereceği büyük bir merak konusu.
/

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023-2100 yılları arasındaki nüfus projeksiyonları, gelecekteki emeklilik sistemi üzerine önemli ipuçları sunuyor. 2075 yılına gelindiğinde her üç kişiden birinin yaşlı olacağı öngörülüyor.
Haberin Devamı
/

Şu anki verilere göre, 2023 yılında çalışma çağındaki nüfus oranı yüzde 68,3 iken, bu oran 2050'de yüzde 61,9, 2075'te yüzde 55,9 ve 2100'de ise yüzde 54,6'ya düşecek.
Daha Az Çalışan, Daha Çok Emekli Olacak
/

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, Türkiye’de yaşlı nüfusun artışıyla ilgili olarak gelecekte sosyal güvenlik sisteminin nasıl etkileneceğini değerlendirdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Doğan, "Gelecekte daha az çalışan, daha çok emekli olacak. Şu anda sosyal güvenlik sisteminde aktif/pasif oranı 1.65 seviyesinde.
/

Bu, bugün 1.65 çalışanın 1 emekliyi finanse ettiği anlamına geliyor. Ancak TÜİK'in projeksiyonlarına göre, gelecekte emeklileri finanse edecek yeterli sayıda çalışan olmayacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu da sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez hale gelmesine ve emekli aylıklarının ödenmesinde riskler oluşmasına yol açabilir" dedi.
Emekli Aylığını Belirleyen Kriterler Değişecek
/

"Sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, nüfusun yaş ortalaması, istihdam ve çalışma çağındaki nüfus gibi kriterlere dayalı olarak emekli aylığına esas teşkil eden parametrelerin otomatik olarak güncellenmesi öneriliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yaşam süreleri ve emekli sayısı ile çalışan sayısı arasındaki orana uygun emeklilik kriterleri ve emeklilik yaşı otomatik olarak ayarlanacak. Bunun yanı sıra, aylık bağlama oranında (ABO) da yeniden düzenlemeler yapılacak.
/

Günümüzde, ABO prim gün sayısına ve sigortalı giriş tarihine göre yüzde 28 ila yüzde 76 arasında değişiyor. 2008 sonrası sigortalı olanlar için bu oran yüzde 40'lara kadar düşmüş durumda. Otomatik ayarlama dışında, emeklilik reformunun bir diğer ayağı ise tamamlayıcı emeklilik sistemi."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Tamamlayıcı Emeklilik Üzerinde Çalışmalar Sürüyor
/

"Tamamlayıcı emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar sürüyor ve belirli bir aşamaya da gelinmiş durumda.
/

Bu sistemle çalışanlar, işverenleri tarafından tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil edilecek; hem işveren, hem çalışan, hem de devlet katkı sağlayacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Böylece sosyal güvenlik sisteminin yanında ek bir emeklilik güvencesi oluşturulacak.
/

Çalışanlar, belirli kriterler sağlanmadan bu sistemden çıkamayacak ve emeklilik döneminde birikimlerini değerlendirebilecek.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu sistem sayesinde çalışanlar, sosyal güvenlikten emekli olduklarında hem devletin sunduğu emekli aylığını alacak hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden aylık veya toplu ödeme şeklinde ek gelir elde edebilecek."
/
