FLAŞ GELİŞME | Düşük kira ödeyenlerin canını sıkacak gelişme! Ev sahibi dava açarsa…
Kiralara yapılan zamlar gündemdeki yerini korurken, aldıkları kira miktarı rayiç bedelin altında kalan ev sahipleri, çözümü hukuki yollara başvurmakta buluyor. Düşük kira ödeyenler dikkat ev sahibiniz dava açarsa sadece evden tahliye edilmekle kalmayabilirsiniz...
Haberin Devamı
/

Bir konutun piyasadaki benzerlerine kıyasla değeri, rayiç bedelini belirliyor. Peki, rayiç bedel nasıl hesaplanır?
/

Kira artışında yüzde 25'lik zam sınırının 2 Temmuz'da sona ermesinin ardından, yeni dönemde kira artışı 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenecek.
Haberin Devamı
/

Peki, ev sahibi kiracısının ödediği kiranın çevreye kıyasla düşük olduğunu fark ederse ne yapmalıdır?
/

Posta.com'dan Büşra Özbelli Gürsoy'un sorularını yanıtlayan, Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Rayiç bedel, bir konutun benzer konutlarla karşılaştırılmasıyla hesaplanır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yani, rayiç bedelin belirlenmesi için konutun bulunduğu bölgede aynı özelliklere sahip konutların fiyatlarına bakılır" diye açıklamada bulundu.
/

Hüseyinoğlu, ev sahibinin kira tespit davası açabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Öncelikle, kiracı ile ev sahibi arasında geçerli bir kira sözleşmesinin bulunması şarttır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ayrıca, ev sahibinin bu davayı açmasının hukuki bir yararı olmalıdır. Kira sözleşmesinin 5 yıl veya daha uzun bir süredir devam ediyor olması da diğer bir gerekliliktir.
/

"Ev sahibi kiracısından aldığı kiranın çevreye göre düşük olduğunu tespit ettiğinde ne yapmalıdır?" sorusuna yanıt veren Hüseyinoğlu, "Ev sahibi, kiracısından aldığı kiranın çevreye göre düşük olduğunu tespit ederse kira tespit davası açabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu davada, kira bedelinin piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi talep edilir." şeklinde konuştu.
/

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, çevreye göre düşük kira ödeyen kiracılarla ilgili olarak "Ev sahipleri geriye dönük kira farkı talep edebilir mi?" sorusuna da yanıt verdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Kadıköy ilçesindeki bir taşınmazla ilgili açtığımız davadan örnek verebilirim. Müvekkilimizin konutunda kiracısı 7.000 TL’ye oturmakta. Şu anda aynı sitede yer alan dairelerde minimum kira bedeli 30.000 TL civarında.
/

Müvekkilimizin kiracısı 5 yılı aşkın bir süredir bu konutta oturuyor. Kiranın rayiç bedele uyarlanabilmesi için kira tespit davası açtık. Ancak, kira uyuşmazlıklarına ilişkin dava sayısındaki artış sebebiyle henüz ilk duruşması dahi yapılmadı. Dava sonucunda kira bedelinin benzer taşınmazlardaki kira bedeline uyarlanmasını talep ettik.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Mahkemelerdeki dosya yoğunluğu nedeniyle süreç uzun sürebilir, ancak yargılama neticesinde geçmişe dönük kira farkını talep etme hakkımız olacak.
AĞUSTOS AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?
/

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümetin son iki yıldır getirdiği uygulama ile yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kaldırıldı ve ağustos ayında sözleşme yenileyecek kiracılar için TÜFE üzerinden kira zammı yapılacak.
/

Buna göre; Ağustos ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 65,93 olmasının ardından, aynı oranla yüzde 65,93 olarak uygulanacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
KİRA SÖZLEŞMELERİNDE YENİ DÖNEM
/

e-Devlet Kapısı kullanıcıları, yıl sonuna kadar kira sözleşmelerini e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilecekler.
/

"Özel sigortalarım" adlı bütünleşik hizmetin kademeli olarak geliştirilmesiyle kullanıcılar, tüm poliçe bilgilerine tek bir noktadan erişim sağlayabilecek ve işlemlerini gerçekleştirebilecekler.
Haberin Devamı
Haberin Devamı