FLAŞ GELİŞME| Bankadaki paranız kat kat artabilir! Merkez Bankası'nın talimatı sonrasında mevduat faizinde yeni tablo oluştu
Bankada parası olanlar dikkat... Merkez Bankası'ndan bankalara giden yeni talimatın ardından bankadaki paranız kat kat değer kazanabilir... İşte Merkez Bankası'nın yeni talimatı ve bankaların alması beklenen olası kararların detayları...
Haberin Devamı
/

Piyasada oluşan fazla likidite sorununu önlemek amacıyla Merkez Bankası'ndan yeni bir adım geldi. TCMB, yeni swap ihalelerine başlayarak Türk lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabilecek.
/

Bu kararın bankaların mevduat faizlerinde artışa sebep olabileceği belirtiliyor. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, bankacılık kaynakları şunları söyledi:
Haberin Devamı
/

“Merkez Bankası’nın swap dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, mevcut politika faizinin 5-10 puan aşağısında kalıyordu.
/

Bu durum, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azaltıyor ve piyasa faizlerini aşağı yönlü baskılıyordu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yeni hamle ile parasal aktarım mekanizmasının etkinliği artırılarak, mevduat faizlerinin negatif reel faiz bölgesinden uzaklaştırılması amaçlanıyor.”
"TL Verip Döviz Almak İsteyen Bankalar Olabilir"
/

Bir bankacılık kaynağı, “Merkez Bankası, TL likiditeyi çekmek için ana kanal olarak depo ihaleleri ve zorunlu karşılıkları (ZK) kullanacaktır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu hamle de kullanılacaktır ancak ana fonlama aracı olmayacaktır.
/

Piyasada oluşan fazla TL’nin çekilmeyen kısmını bu hamle ile çekmek amaçlanıyor. TL verip döviz almak isteyen bankalar olabilir” diye belirtti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bankacılık kaynakları, yeni dönemde likidite hamlesinin olup olmayacağına dair şu bilgiyi verdi:
/

“Mevcut fazla likidite çok yüksek değil. Acil bir hamleye daha ihtiyaç yok. İlk etapta depo ihaleleri üzerinden bir çekim yapılabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bir diğer hamle likidite bonosu çıkarmak olabilir ancak TCMB bu kanalı kullanmayı tercih etmiyor.”
/

Haberin Devamı
Haberin Devamı